terug
Hoe kunnen we u helpen?

Externe fixateur

Op dit moment voeren wij gesprekken met de verzekeraars over de vergoeding van kniedistractie middels een behandeling voor arthrose. Zolang deze gesprekken lopen is besloten de behandeling bij Kliniek ViaSana niet uit te voeren. U kunt voor een diagnose en behandeladvies van uw knieklachten bij ons terecht. Mocht u in aanmerking komen voor een distractiebehandeling, dan plaatsen wij u op een wachtlijst. U wordt dan nader geïnformeerd zodra de verzekeraars over gegaan zijn tot vergoeding van deze behandeling.    

Een externe fixateur wordt gebruikt om botdelen na een breuk of osteotomie aan elkaar te laten groeien. Daarnaast kan er ook een botverlenging worden uitgevoerd. De externe fixateur is verbonden met het bot via botschroeven die ook wel (schroef)pennen worden genoemd. Deze pennen gaan door de huid en soms door spieren om de fixateur te verbinden met het onderliggende bot. Aan elke kant van de breuk zitten vaak twee of meer pinnen om het bot stevig op zijn plaats te houden terwijl het bot heelt. De duur van de behandeling is afhankelijk van het door de arts bepaalde doel en de botgenezingstijd.

De operatie

Het is belangrijk u goed voor te bereiden op de behandeling. De manier waarop u dit het beste kunt doen is terug te vinden op de pagina 'Voorbereiden op de operatie'. De externe fixateur is verbonden met het bot via botschroeven die ook wel (schroef)pennen worden genoemd. Deze pennen gaan door de huid en soms door spieren om de fixateur te verbinden met het onderliggende bot. Aan elke kant van de breuk zitten vaak twee of meer pinnen om het bot stevig op zijn plaats te houden terwijl het bot heelt. De duur van de behandeling is afhankelijk van het door de arts bepaalde doel en de botgenezingstijd. Ook de soort anesthesie is per patiënt verschillend. Meer informatie vindt u op de pagina 'Anesthesiologie'.

Resultaat

De externe fixateur heeft als voordeel dat het u de mogelijkheid van beweging geeft. Daardoor kunt u een deel van uw activiteiten snel weer oppakken. Een vereiste is wel dat u uw pengaten goed verzorgt om een infectie te voorkomen en snelle genezing te bevorderen.

Na de operatie

Het is voornamelijk van belang dat de pengaten droog en schoon blijven. Dit geldt vanaf de dag dat u uw fixateur aangemeten krijgt tot de dag waarop deze verwijderd wordt. Hoe u dit het beste kunt doen is te lezen onder 'Verzorging'.

Beweegelijkheid met de externe fixateur

Het gebied waar de pennen door de huid steken noemt men pengaten. Deze opening in de huid moet zoals elke wond zorgvuldig verzorgd worden om infecties te vermijden. De externe fixateur heeft als voordeel dat het u de mogelijkheid van beweging geeft. Daardoor kunt u een deel van uw activiteiten snel weer oppakken. Vereiste is wel dat u uw pengaten goed verzorgt om infectie te voorkomen en snelle genezing te bevorderen.

Verzorging

Voor een goede verzorging zijn een aantal zaken van belang. Deze zijn samengevat in het volgende stappenplan. Voor de juiste verzorging dient dit stappenplan twee maal per dag uitgevoerd te worden.

  • Was uw handen: Was uw handen zeer grondig, ook tussen uw vingers en de rug van uw handen. Dit is een van de meest belangrijke dingen om infecties te voorkomen. U moet uw handen minstens 15 seconden wassen met zeep. Gebruik een papieren handdoekje om uw handen te drogen en gooi dit weg na gebruik.
  • Masseer: Masseer voorzichtig de huid rond de pennen met uw vingertoppen om wondvloeistof naar de oppervlakte te brengen zodat u die kunt verwijderen.
  • Gebruik wattenstaafjes: Maak een wattenstaafje nat met de vloeistof die is voorgeschreven door uw arts. Begin met het eerste pengat en beweeg van de pen af in een cirkelvormige beweging. Gebruik zoveel wattenstaafjes als nodig om al het vuil te verwijderen. Verwijder voorzichtig de bloedkorsten, indien deze zich gevormd hebben en droog dan het pengat met een nieuw wattenstaafje. Begin met een nieuw wattenstaafje aan het volgende pengat.
  • Gebruik kleine gaasjes: De pen zelf dient te worden schoongemaakt over de gehele lengte met een klein gaasje. Gebruik en nieuw gaasje voor elke pen
  • Wondvloeistof verwijderen: Vouw een steriel gaasje om elke pen en rol de onderste rand naar binnen zodat geen delen van het gaasje in het pengat kunnen komen. Duw dan met uw vingertoppen voorzichtig langs de pen op de huid rond het pengat. Na enkele dagen wanneer de huid rond het pengat droog blijft van wondvloeistof kan deze stap worden overgeslagen en kan de wond aan de open lucht worden blootgesteld.
  • Fixateur schoonmaken: Maak dan nu uw fixateur schoon met een groot gaasje en de wattenstaafjes.
  • Weggooien materialen: Plaats alle materialen die u gebruikt heeft in een vuilniszakje om weg te gooien en was aan het einde uw handen weer zorgvuldig.

Complicaties

Na uw behandeling kunnen complicaties optreden. Meer informatie hierover kunt u vinden op de pagina 'Complicaties'. Bij een van de benoemde complicaties is het van belang direct contact op te nemen. 

Extra instructies

Mocht uw arts u antibiotica hebben voorgeschreven om mogelijke infecties te vermijden draag er dan zorg voor dat u de medicijnen op tijd inneemt en dat u de kuur helemaal afmaakt! Voor een goede verzorging heeft u de volgende dingen nodig:

  • Schoonmaakoplossing: steriel water.
  • Plastic weggooibekertjes.
  • Steriele gaasjes van 5x5 cm en 10x10 cm.
  • Wattenstaafjes.
  • Papieren handdoekjes.
  • Vuilniszakje.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Thijs  Keustermans

Thijs Keustermans
Voorste kruisbandoperatie

Will  Coppens

Will Coppens
Knieprothese

Anny  van Gend

Anny van Gend
Meniscus operatie

Wim  van Soest

Wim van Soest
Knieprothese

Leo  van der Sanden

Leo van der Sanden
Knieprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: