terug
Hoe kunnen we u helpen?

Femur osteotomie

Bij een femur osteotomie wordt de stand van het bovenbeen veranderd. Pijnlijke eenzijdige kraakbeenslijtage aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie is de meest voorkomende reden om deze operatie uit te voeren. Daarnaast kan een aangeboren of later verkregen kromstand van het bovenbeen de reden van operatie zijn.

Slijtage en beenstandafwijking

Door een eenzijdige slijtage kan een stand afwijking ontstaan of verergeren. Meestal wordt met een femurosteotomie een x -beenstand veranderd in een neutrale beenstand of lichte o-beenstand om het slechte kraakbeen te ontlasten.
Door eenzijdige slijtage aan de binnenkant van de knie krijgt het been een O -stand en zorgt de femur osteotomie juist voor een lichte X-stand waarmee het slechte kraakbeen ontlast wordt.

De operatieve ingreep

De chirurg maakt een snee in het onderste deel van uw bovenbeen van ongeveer 12 centimeter. De plaats van die snee is afhankelijk van de soort femur osteotomie, aan de binnenzijde van het been of aan de buitenzijde.. De snee is recht en legt de onderkant van het bovenbeen vrij.

Gesloten wig methode 
Bij de gesloten wig methode aan de binnenzijde, voor correctie van een x – stand, verwijdert de chirurg een vooraf geplande wig uit de binnenzijde van het bovenbeen boven de knie. Vervolgens verandert de chirurg de stand van het been door het sluiten van de wig.

Bij de gesloten wig methode aan de buitenzijde, voor correctie van eeno – stand, verwijdert de chirurg een vooraf geplande wig uit de buitenzijde van het bovenbeen boven de knie. Vervolgens verandert de chirurg de stand van het been door het sluiten van de wig. De stand wordt gecontroleerd door metingen tijdens de operatie uit te voeren. Om het bovenbeen in deze nieuwe stand te houden (fixeren), plaatst de chirurg een plaatje over de gesloten wig en zet dat vast met schroeven. Het plaatje wordt alleen verwijderd als het klachten geeft, maar moet minimaal 3 tot 6 maanden blijven zitten.

In het wondgebied wordt een drain achtergelaten om overtollig wondvocht af te voeren.

Alle lagen worden gesloten met oplosbare hechtingen. Als laatste wordt de huid onderhuids gehecht met aan het uiteinde van de wond twee knoopjes. In sommige gevallen wordt de huid gesloten met agraves, nietjes. Vervolgens wordt er een drukverband aangelegd.

Hierboven ziet u links een kniefoto na een gesloten wig femur osteotomie vanaf de binnenzijde en rechts na een gesloten wig femur osteotomievanaf de buitenzijde.

Het resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Bij meer dan 84% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren één jaar na de operatie verbeterd. Bij meer dan 70% zijn de pijnklachten zelfs (erg) veel verminderd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten. Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat.

 

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Rob  Janssen

Rob Janssen
Voorste kruisbandoperatie

Jeroen  Visscher

Jeroen Visscher
Voorste kruisbandoperatie

Dorlinda  van der Cammen

Dorlinda van der Cammen
Voorste kruisbandoperatie

Okke  Kamps

Okke Kamps
Voorste kruisbandoperatie

Agnes  Roest

Agnes Roest
Meniscus operatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws