terug
Hoe kunnen we u helpen?

Femur osteotomie

Bij een femur osteotomie wordt de stand van het bovenbeen veranderd. Pijnlijke eenzijdige kraakbeenslijtage aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie is de meest voorkomende reden om deze operatie uit te voeren. Daarnaast kan een aangeboren of later verkregen kromstand van het bovenbeen de reden van operatie zijn.

Slijtage en beenstandafwijking

Door een eenzijdige slijtage kan een stand afwijking ontstaan of verergeren. Meestal wordt met een femurosteotomie een x -beenstand veranderd in een neutrale beenstand of lichte o-beenstand om het slechte kraakbeen te ontlasten.
Door eenzijdige slijtage aan de binnenkant van de knie krijgt het been een O -stand en zorgt de femur osteotomie juist voor een lichte X-stand waarmee het slechte kraakbeen ontlast wordt.

De operatieve ingreep

De chirurg maakt een snee in het onderste deel van uw bovenbeen van ongeveer 12 centimeter. De plaats van die snee is afhankelijk van de soort femur osteotomie, aan de binnenzijde van het been of aan de buitenzijde.. De snee is recht en legt de onderkant van het bovenbeen vrij.

Gesloten wig methode 
Bij de gesloten wig methode aan de binnenzijde, voor correctie van een x – stand, verwijdert de chirurg een vooraf geplande wig uit de binnenzijde van het bovenbeen boven de knie. Vervolgens verandert de chirurg de stand van het been door het sluiten van de wig.

Bij de gesloten wig methode aan de buitenzijde, voor correctie van eeno – stand, verwijdert de chirurg een vooraf geplande wig uit de buitenzijde van het bovenbeen boven de knie. Vervolgens verandert de chirurg de stand van het been door het sluiten van de wig. De stand wordt gecontroleerd door metingen tijdens de operatie uit te voeren. Om het bovenbeen in deze nieuwe stand te houden (fixeren), plaatst de chirurg een plaatje over de gesloten wig en zet dat vast met schroeven. Het plaatje wordt alleen verwijderd als het klachten geeft, maar moet minimaal 3 tot 6 maanden blijven zitten.

In het wondgebied wordt een drain achtergelaten om overtollig wondvocht af te voeren.

Alle lagen worden gesloten met oplosbare hechtingen. Als laatste wordt de huid onderhuids gehecht met aan het uiteinde van de wond twee knoopjes. In sommige gevallen wordt de huid gesloten met agraves, nietjes. Vervolgens wordt er een drukverband aangelegd.

Hierboven ziet u links een kniefoto na een gesloten wig femur osteotomie vanaf de binnenzijde en rechts na een gesloten wig femur osteotomievanaf de buitenzijde.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Joop Derks

Joop Derks
Knieprothese

Henk Janssen

Henk Janssen
Knieprothese

Okke Kamps

Okke Kamps
Voorste kruisbandoperatie

Thijs Keustermans

Thijs Keustermans
Voorste kruisbandoperatie

Angela langejan

Angela langejan
Standsverandering onderbeen

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie.