terug
Hoe kunnen we u helpen?

Tibiakop osteotomie

Bij een tibiakop osteotomie wordt de stand van het onderbeen veranderd. Pijnlijke eenzijdige kraakbeenslijtage aan de binnenzijde of buitenzijde van de knie is de meest voorkomende reden om deze operatie uit te voeren. Daarnaast kan een aangeboren of later verkregen kromstand van het onderbeen de reden van operatie zijn.

Slijtage en beenstand afwijking

Door een eenzijdige slijtage kan een standafwijking ontstaan of verergeren. Meestal wordt met een tibiakop osteotomie een O -beenstand veranderd in een lichte X – beenstand om het slechte kraakbeen te ontlasten. Door eenzijde slijtage aan de buitenkant van de knie krijgt het been een X -stand en zorgt de tibiakop osteotomie juist voor een neutrale stand waarmee het slechte kraakbeen ontlast wordt.

De operatieve ingreep

De chirurg maakt een snee in het onderbeen van ongeveer 10 centimeter. De plaats van die snee is onder de knie. De snee is recht of diagonaal en legt de bovenkant van het onderbeen vrij.

De chirurg kan de stand van het onderbeen op twee manieren aanpassen: via een open wig of gesloten wig osteotomie. Tegenwoordig wordt vanwege een grotere nauwkeurigheid bij een correctie van een o-stand vaak gekozen voor een open wig methode.


Open wig methode 
Bij de open wig methode wordt aan de binnenkant van het onderbeen een zaagsnede gemaakt. Ter hoogte van die zaagsnede spreidt de chirurg het onderbeen open met botspreiders tot de vooraf geplande stand is bereikt.  De stand wordt gecontroleerd door metingen tijdens de operatie uit te voeren. Om het onderbeen in deze nieuwe stand te houden (fixeren), plaatst de chirurg een plaatje over de zaagsnede heen en zet dat vast met schroeven. In de snede wordt geen vulmiddel geplaatst, uw lichaam gaat in de maanden na de operatie zelf bot aanmaken waarmee de opening wordt opgevuld. Het plaatje wordt alleen verwijderd als het klachten geeft, maar moet minimaal 12 maanden blijven zitten tot het bot volledig is genezen.

Gesloten wig methode  
Bij de gesloten wig methode, die vaker gebruikt wordt bij een correctie van een x-stand naar een neutrale stand, verwijderd de chirurg een vooraf geplande wig uit de binnenzijde van het onderbeen onder de knie. Vervolgens verandert de chirurg de stand van het onderbeen door het sluiten van de wig. De stand wordt gecontroleerd door metingen tijdens de operatie uit te voeren. Om het onderbeen in deze nieuwe stand te houden (fixeren), plaatst de chirurg een plaatje over de gesloten wig en zet dat vast met schroeven. Het plaatje wordt alleen verwijderd als het klachten geeft, maar moet minimaal 3 tot 6 maanden blijven zitten.

In het wondgebied wordt een drain achtergelaten om overtollig wondvocht af te voeren. Alle lagen worden gesloten met oplosbare hechtingen. Als laatste wordt de huid onderhuids gehecht met aan het uiteinde van de wond twee knoopjes. In sommige gevallen wordt de huid gesloten met agraves, nietjes. Vervolgens wordt er een drukverband aangelegd.

Hierboven ziet u links een kniefoto na een open wig tibiakop osteotomie en rechts een kniefoto na een gesloten wig tibiakop osteotomie.

Resultaten

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Bij meer dan 84% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren één jaar na de operatie verbeterd. Bij meer dan 71% zijn de pijnklachten zelfs (erg) veel verminderd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten. 

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat.

 

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Tibiakop osteotomie bij ViaSana.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Harry  Boezer

Harry Boezer
Kijkoperatie knie

Rob  Janssen

Rob Janssen
Voorste kruisbandoperatie

Leo  van der Sanden

Leo van der Sanden
Knieprothese

Thijs  Keustermans

Thijs Keustermans
Voorste kruisbandoperatie

Frank  Gielis

Frank Gielis
Kijkoperatie knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws