SI gewricht
Het SI-gewricht zit laag in de rug tussen het heiligbeen en het bekken. De gewrichten bevinden zich onder in de rug, aan weerszijden van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, omdat rug en bekken vrij stevig met elkaar zijn verbonden. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijnklachten zitten onder in de rug en kunnen uitstralen naar de flank, de bil, de lies of het bovenbeen. Soms zelfs tot in de voet. Lopen kan moeilijk zijn en pijn veroorzaken.
Indien de arts vermoedt dat uw klachten veroorzaakt worden door het SI-gewricht, wordt eerst een diagnostische behandeling uitgevoerd. Dit is een proefinjectie met een verdoving en een ontstekingsremmer die in het SI-gewricht wordt geplaatst.
Indien na de diagnostische behandeling blijkt dat uw klachten voor meer dan 50% zijn afgenomen (dit wordt bepaald aan de hand van een zogenaamde VAS-score), is de arts vrij zeker dat uw klachten veroorzaakt worden door het SI-gewricht en kan er een therapeutische behandeling worden uitgevoerd. Dit gebeurt met een warmtebehandeling via enkele geplaatste naalden rondom het SI-gewricht. Hierdoor worden de zenuwen die vanuit de rug en het heiligbeen naar het gewricht lopen (tijdelijk) uitgeschakeld. De pijn wordt hierdoor minder. Het kan zijn dat het resultaat van de behandeling pas na enige tijd merkbaar is. Soms heeft de behandeling geen resultaat. De duur van het effect wisselt, soms moet de behandeling herhaald worden.
U moet voor de behandeling melden indien u:
- Bloedverdunners gebruikt.
- Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
- Een overgevoelig of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel.
De behandeling
De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door 2 assistentes. 1 assistente begeleidt u tijdens de gehele behandeling, de andere assistente assisteert de arts. Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen. Bij de behandeling neemt u plaats op de behandeltafel in buikligging. De assistente plaatst een kussen onder uw buik om de uitholling van uw rug af te vlakken. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. U krijgt een koude plaat op uw bovenbeen, deze plaat dient ter geleiding van de warmte die later tijdens de behandeling gebruikt wordt.
De arts bepaalt de te behandelen plaats met röntgenstralen. De huid wordt lokaal verdoofd. Daarna zoekt de arts met 6 speciale naalden de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen met röntgenstralen. Indien de naalden op de juiste plek zitten wordt getest hoe dicht de naald precies bij de zenuw zit. Dit testen gebeurt met een speciaal apparaat waarmee een prikkelend (tintelend) gevoel wordt opgewekt, dit testen heet sensibel en motorisch testen. Zodra u een verandering voelt moet u dit direct duidelijk aangeven, zodat de arts de afstand tot de zenuwen kan bepalen. Hierdoor weet de arts zeker dat de naald op de juiste plek zit. Nadat de naalden zo dicht mogelijk bij de zenuwen zijn geplaatst, wordt een verdoving ingespoten. Hierna worden de zenuwen verwarmd met een radiofrequente (RF) elektrische stroom. De duur van de behandeling wordt door de arts bepaald, meestal is dit ongeveer 10 minuten. Zodra de stroombehandeling klaar is krijgt u nog een verdovingsmiddel en ontstekingsremmer toegediend.
De behandeling is nu aflopen, u mag nog ongeveer 30 minuten in de kliniek blijven. In ieder geval zolang tot de duizeligheid en / of het slappe gevoel verdwenen is.
Mogelijke bijwerkingen / complicaties
- Bloeding, infectie, zenuwschade.
- Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been.
- Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling.
