terug
Hoe kunnen we u helpen?

SI-gewricht

De gewrichten bevinden zich onder in de rug, aan weerszijden van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, omdat rug en bekken vrij stevig met elkaar zijn verbonden. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. De pijnklachten zitten onder in de rug en kunnen uitstralen naar de flank, de bil, de lies of het bovenbeen. Soms zelfs tot in de voet. Lopen kan moeilijk zijn en pijn veroorzaken.

Indien de arts vermoedt dat uw klachten veroorzaakt worden door het SI-gewricht, wordt eerste een diagnostische behandeling uitgevoerd. Dit is een proefinjectie met een verdoving en een ontstekingsremmer die in het SI-gewricht wordt geplaatst.

Indien na de diagnostische behandeling blijkt dat uw klachten meer dan 50% zijn afgenomen (dit wordt bepaald aan de hand van een zogenaamde VAS-score), is de arts vrij zeker dat uw klachten veroorzaakt worden door het SI-gewricht en kan er een therapeutische behandeling worden uitgevoerd. Dit gebeurt met een warmtebehandeling via enkele geplaatste naalden rondom het SI-gewricht. Hierdoor worden zenuwen die vanuit de rug en het heiligbeen naar het gewricht lopen (tijdelijk) uitgeschakeld. De pijn wordt hierdoor minder. Het kan zijn dat het resultaat van de behandeling pas na enige tijd merkbaar is. Soms heeft de behandeling geen resultaat. De duur van het effect wisselt, soms moet de behandeling herhaald worden.

Informatie over de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U dient ervoor te zorgen dat er tijdens en na uw behandeling een contactpersoon in de wachtkamer van de pijnpoli aanwezig is en daarna naar huis kan brengen (u mag gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer).

Mogelijke risico's voor de behandeling

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt (Het onderbreken van de bloedverdunners alleen in overleg met uw arts. Eventueel wordt er nog toestemming gevraagd aan de voorschrijvende arts).
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
  • Een overgevoeligheid heeft of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel of andere medicijnen.

De behandeling

Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen. Bij de behandeling neemt u plaats op de behandeltafel in buikligging. De assistente plaatst een kussen onder uw buik om de uitholling van uw rug af te vlakken. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. U krijgt een koude plaat op uw bovenbeen, deze plaat dient ter geleiding van de warmte die later tijdens de behandeling gebruikt wordt.

De arts bepaalt de te behandelen plaats met röntgenstralen. De huid wordt lokaal verdoofd. Daarna zoekt de arts met 6 speciale naalden de zenuwen die naar het SI-gewricht lopen met röntgenstralen. Indien de naalden op de juiste plek zitten wordt getest hoe dicht de naald precies bij de zenuw zit. Dit testen gebeurt met een speciaal apparaat waarmee een prikkelend (tintelend) gevoel wordt opgewekt. Dit testen heet sensibel en neurotisch testen. Zodra u een verandering voelt moet u dit direct duidelijk aangeven, zodat de arts de afstand tot de zenuwen kan bepalen. Hierdoor weet de arts zeker dat de naald op de juiste plek zit.

Nadat de naalden zo dicht mogelijk bij de zenuwen zijn geplaatst, wordt een verdoving ingespoten. Hierna worden de zenuwen verwarmd met een radiofrequente elektrische stroom. De duur van de behandeling wordt door de arts bepaald, meestal is dit ongeveer 10 minuten. Zodra de stroombehandeling klaar is krijgt u nog een verdovingsmiddel en ontstekingsremmer toegediend.

De behandeling is nu afgelopen, u mag nog ongeveer 30 minuten in de kliniek blijven. In ieder geval zolang tot de duizeligheden en/of het slappe gevoel verdwenen is.

Pijnbehandeling en nazorg

Zodra de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Deze pijn kan tot 2 weken na de behandeling aanhouden. U kunt hiervoor pijnstillers, zoals Paracetamol innemen. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan kunt u overleggen met uw huisarts of specialist voor andere pijnmedicatie.

Algemene informatie

Algemene informatie die voor iedere behandeling van toepassing is kunt u vinden op de pagina 'uitgebreide voorlichting'. Voorbeelden van deze voorlichting zijn informatie over de voorbereiding op uw behandeling, de anesthesiologie en eventuele complicaties. 

Ervaringen van patiënten met rug- en nekklachten

Marij  de Jong

Marij de Jong
Pijnpoli

Joop  de Bie

Joop de Bie
Pijnpoli

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws