terug
Hoe kunnen we u helpen?

Gescheurde enkelband

Op deze pagina vindt u alles over de gescheurde enkelband. Van gegevens over onze deskundigheid tot zeer uitgebreide patiënteninformatie over de operatie en revalidatieperiode.

Een gescheurde enkelband kan optreden na een verstuiking. Bij een verstruiking hoeven niet altijd de enkelbanden te scheuren. Zo kunnen ook de enkelbanden oprekken of kan een beschadiging van kraakbeen optreden. Meestal geneest een verstuikte enkel spontaan. Soms houden patiënten last van speling van de enkelbanden en zwikken regelmatig door hun enkel. Een orthopedisch chirurg is gespecialiseerd in deze klachten en kan beoordelen of nader onderzoek en behandeling gewenst is. Een verstuikte enkel wordt vaak verholpen met een enkelbandreconstructie die in meestal drie maanden herstel vraagt.

Wat zijn de symptomen van een verstuikte enkel?

Na een enkelverzwikking kan men klachten blijven houden. Naast pijn kan er ook stijfheid en zwelling zijn, maar ook een gevoel van instabiliteit. Een lichte misstap kan dan al een verzwikking geven. Indien de voet steeds naar binnen zwikt (en enkel naar buiten) rekken de buitenbanden (laterale banden) van de enkel steeds verder. Er kan zo een chronische instabiliteit (speling) van het BSG ontstaan.

Diagnose

Wanneer een gescheurde enkelband ontstaat bij een verstuiking, wordt de buitenkant van de enkel snel dik en later blauw. Er zijn diverse gradaties van enkelbandletsels. In de onderstaande plaatjes zijn 3 vormen te zien: een oprekking van de banden (soms al heel pijnlijk) en een gedeeltelijke ruptuur (scheur) of volledige gescheurde enkelband. Bij het onderzoek van een acuut enkelletsel is vaak eenvoudig vast te stellen of een het om een gescheurde enkelband gaat of dat de enkel gebroken is. Bij twijfel moet een röntgenfoto gemaakt worden.

Indien men een enkel meerdere malen verstuikt en niet meer zonder tape of brace kan sporten of werken, spreken we van chronische instabiliteit. Bij chronische enkelbandinstabiliteit kan onze orthopedisch chirurg middels stabiliteitonderzoek en röntgenfoto's, eventueel met stressopnamen, vaststellen of een operatie de klachten kan verhelpen.

De behandeling

De behandeling van een verstuikte enkel is veelal conservatief middels goede oefentherapie waarbij de spieren van de enkel getraind worden om zo een betere besturing te krijgen. Deze oefeningen worden gegeven door de fysiotherapeut

Operatieve behandeling

Blijft de enkel ondanks goede oefentherapie regelmatig verzwikken dan is een operatieve behandeling mogelijk. Er zijn vele technieken maar in principe komt het erop neer dat aan de buitenkant een nieuwe enkelband gemaakt wordt. Dit kan gebeuren met een deel van de pezen die daar lopen b.v. peroneus brevis. Deze enkeloperatie kan met een overnachting in kliniek ViaSana plaats vinden

Na de behandeling

Na de operatie wordt gips voor vier weken gegeven waarmee onbelast met twee krukken gelopen wordt. Hierna kan men met een enkelbrace de belasting geleidelijk in ongeveer twee á drie weken tot normaal opvoeren. Daarna volgt fysiotherapie waarbij allereerst de spieren getraind worden en daarna coõrdinatie-oefeningen gedaan moeten worden gedurende ongeveer zes weken waarna weer volledige sportbelastbaarheid bereikt kan worden.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Frank  Cornelissen

Frank Cornelissen
Impingement van de enkel

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: