terug
Hoe kunnen we u helpen?

Kraakbeen

Artrose is een vorm van slijtage van kraakbeen dat zich uitstrekt over vele jaren. Kraakbeen is de bekleding en het contactoppervlak van de uiteinden van een gewricht. Lang voordat de eerste symptomen opgemerkt worden, is dit slijtageproces van kraakbeen al een feit. Pijn treedt vaak pas op als een groot deel van het kraakbeen verdwenen is en de uiteinden van het gewricht slechts met kaal bot over elkaar glijden. Beschadiging van kraakbeen kan veroorzaakt worden door een plotselinge verdraaiing van het gewricht of door het voortijdig ontstaan van scheurtjes en verruwing van het kraakbeenoppervlak. Het tempo van de slijtage is bij patiënten zeer verschillend. Belangrijke factoren die bepalend zijn voor de voortgang van artrose zijn:

 • De leeftijd van de patiënt toen de artrose begon
 • Activiteit en gewicht van patiënt
 • Aanwezigheid van meniscus- en bandletsel


Kraakbeenletsels zijn soms moeilijk te behandelen, dit is ook niet altijd noodzakelijk, mede omdat patiënten in het begin nog geen klachten hebben.

Wat is kraakbeen en welke functie heeft het in een gewricht?

In de knie bestaan twee typen kraakbeen, meniscus- en gewrichtskraakbeen.Meniscuskraakbeen is een schokabsorberend rubberachtig weefsel dat tussen de twee gewrichtsdelen, het boven- en onderbeen, in ligt.

Gewrichtskraakbeen is de bekleding van de uiteinden van de gewrichtsdelen. Normaal is dit een spiegelglad en veerkrachtig weefsel met een dikte van enkele millimeters. Samen met de gewrichtsvloeistof, een zeer dun laagje vloeistof op het kraakbeen, zorgt het kraakbeen ervoor dat beide gewrichtsuiteinden zonder wrijving moeiteloos decennia over elkaar glijden.

Gewrichtskraakbeen heeft geen bloedvoorziening dat een reparatieproces zou kunnen ondersteunen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de huid, dat zeer goed doorbloed is en wonden snel genezen, heeft kraakbeen nagenoeg geen herstelcapaciteit. Dus kraakbeenslijtage is een onomkeerbaar proces.

Wat is een kraakbeenletsel? 

Een beschadiging van het gewrichtskraakbeen treedt vaak op bij een verdraaiing van of val op de knie, maar is ook onderdeel van het normale verouderingsproces. Een letsel van het meniscuskraakbeen kan tegelijkertijd optreden. Meestal raakt het gewrichtskraakbeen pas beschadigd als de banden van het gewricht niet meer in staat waren de krachten tijdens een verdraaiing op te vangen en zelf scheuren. In het bijzonder bij een verdraaiing met een gescheurde voorste kruisband worden ook beschadigingen van het gewrichtskraakbeen gezien. Kleine en soms ook grotere stukjes kraakbeen kunnen losraken en in het gewricht zweven. Deze losse kraakbeenfragmenten kunnen slotklachten, pijn en zwelling van de knie veroorzaken. Niet altijd is een forse verdraaiing van de knie noodzakelijk om kraakbeenschade te veroorzaken. Repeterende kleine misstapjes tijdens kunnen hetzelfde effect hebben als een groot letsel. Op deze manier neemt de slijtage van het kraakbeen geleidelijk toe. De conditie van kraakbeen kan door orthopedisch chirurgen scherp geclassificeerd worden. Er zijn 5 stadia, van normaal kraakbeen (graad 0) tot afwezig kraakbeen (graad 4).

 • Graad 0: Dit is normaal kraakbeen
 • Graad 1: Het kraakbeen is zachter en daardoor minder veerkrachtig en minder in staat krachten op te vangen. Bij arthroscopie lijkt het kraakbeen een blaar te vormen.
 • Graad 2 en 3: Afhankelijk van het stadium is het kraakbeen gescheurd en bestaat het lokaal nog slechts uit flarden. Soms brokkelt het kraakbeen aan de randen van het defect af. Deze instabiele kraakbeenranden veroorzaken vaak klachten, zoals kraken, pijn, zwelling en slot- en doorzakklachten.
 • Graad 4: Nu is het kraakbeen compleet van het bot weggesleten. De gewrichtsuiteinden zijn geheel of gedeeltelijk kaal en veroorzaken pijn en beperkingen.


Ervaringen van patiënten met knieklachten

Rob Mans

Rob Mans
O-benen

mevrouw Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Alev Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Ilse Vloet

Ilse Vloet
Kniepijn

Fred Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws