terug
Hoe kunnen we u helpen?

Rien Dortmans

Ik ben Rien Dortmans en ben 62 jaar. Eigenlijk heb ik mijn hele leven al last van mijn knieën. Met voetballen heb ik in mijn jeugd mijn knie eens verdraaid waardoor ik al op jonge leeftijd last van mijn knieën had. Kijkoperaties bestonden destijds nog niet waardoor ik beide meniscussen heb laten verwijderen. Maar door mijn werkzaamheden als metselaar werd de pijn weer erger. Ik had zo veel pijn aan mijn knieën waardoor traplopen en verder dan 200 of 300 meter lopen onmogelijk was. Hierdoor ben ik onder andere in de WAO terecht gekomen. Vandaar dat ik uiteindelijk besloot om een knieprothese te laten plaatsen in Kliniek ViaSana in Mill. Als u mijn dagboek leest merkt u dat de revalidatie zwaar is maar zeker de moeite waard. De ene week gaat het zeer goed en heb je bijna geen pijn en de andere week is het weer zwaarder en slaap je slecht. Maar nu acht maanden na mijn operatie vertrouw ik volledig op mijn knie en is die ellendige pijn waar ik al jaren mee loop volledig verdwenen.

RienDortmans

10 mei 2011 tot en met 13 mei (Dag van de operatie en verblijf in kliniek)

Vandaag is het zover, ik wordt geopereerd. Ik moest om 7.00 uur aanwezig zijn in Mill waar de operatie rond de klok van 10.00 uur begon. Van de operatie zelf weet ik eigenlijk vrij weinig. Ik kreeg een ruggenprik met een lichte roes waardoor ik niks van de operatie heb meegekregen. Na de operatie kwam mijn operateur Bas Rutten 's middags al even langs om te kijken hoe het met me ging. De operatie was goed verlopen en ik merkte direct dat de oude pijn helemaal verdwenen was. De wond zag er goed uit, waardoor ik na drie nachten al naar huis mocht. Ik had een geweldig verblijf gehad met prima verzorging, heerlijk eten en zeer vriendelijke zusters.

Een week na operatie

Omdat ik vooraf al een afspraak had gemaakt bij de fysiotherapeut kon zij vandaag al direct langskomen om oefeningen te doen. Deze week heb ik nog licht bloedverlies onderaan de wond gehad. Vanaf 19 mei hoefde ik geen pleister meer op de wond en kon ik voor de eerste keer de wond voorzichtig wassen. De oefeningen die ik van de fysiotherapeut meekreeg vielen soms wel tegen. Ze waren best pijnlijk en ik kon ze niet altijd uitvoeren door het vele vocht dat ik in de knie had. Ik heb een aantal keer de omtrek van mijn knie gemeten. Soms was mijn knie 's avonds wel 10 cm. dikker dan 's ochtends.

Tweede en derde week na operatie

Deze week ging ik op eerste controle bij de orthopedieconsulente. Hier werden de hechtingen verwijderd en werd besproken hoe ik het medicijngebruik moest afbouwen. Daarnaast moest ik laten zien hoe ik met krukken liep. Zo moest ik bijvoorbeeld beter er op letten dat mijn rechtervoet niet teveel naar buiten zwaaide. Dezelfde dag ben ik begonnen met het afbouwen van de medicijnen. Ik heb een hekel aan pillen slikken. Het afbouwen van de medicijnen viel tegen, vanwege de pijn heb ik zowel 's nachts als 's ochtends toch nog een paracetamol genomen. Ook het uitvoeren van de oefeningen en het lopen met krukken was pijnlijk zonder pijnstillers. Daarom had ik toch nog een aantal pijnstillers genomen. Ik moet wel zeggen dat ik ontzettend veel aan mijn vrouw heb gehad in deze periode. De eerste weken ben je erg afhankelijk van anderen omdat je nog niet zo mobiel bent. Verder viel me het spuiten van de antistolling erg tegen. Hoewel het geen pijn doet vond ik het zeer onprettig om mezelf een spuitje te geven.

Vier weken na operatie

Ik merk dat het steeds beter gaat met de knie. Op 4 juni ben ik gestopt met het koelen van de knie met coolpacks. Dit heb ik de eerste drie weken elke dag gedaan om zwelling en pijn te verminderen. Daarnaast ben ik veel gaan oefenen op de hometrainer. Toen ik deze week weer naar de fysiotherapeut ging vroeg ik haar of ik al mocht oefenen met fietsen op het plein. Hoewel het nog vroeg was mocht ik dit toch doen. Het ging eigenlijk meteen goed. Dat ik mocht fietsen vond ik ontzettend fijn. Dit omdat ik het toch wel vervelend vond om elke keer aan mijn vrouw te vragen of ze me ergens naar toe kon brengen. Nu kon ik bijvoorbeeld zelfstandig op de fiets naar de fysiotherapeut toe. Dat vond ik een stuk fijner dan dat de fysiotherapeut bij mij thuis komt, thuis was ik toch vaak afgeleid en kon ik me minder goed concentreren. Vanaf deze week gebruik ik helemaal geen medicijnen meer. Ik voelde wel dat ik eigenlijk nog niet zonder kon, zo werd ik 's nachts vaak wakker van de pijn aan mijn nieuwe knie. Waarschijnlijk kwam dit door het nieuwe kussen dat ik met het slapen tussen mijn knieën had liggen. Misschien was het iets te dik. Toen heb ik nog een aantal keer toch maar weer twee paracetamol genomen omdat ik anders niet kon slapen. Aan mijn fysiotherapeut had ik uitgelegd dat ik toch wel veel pijn aan mijn knie had, volgens haar kwam dit omdat ik teveel kniebelastende oefeningen had gedaan. Ze heeft toen een lymfetaping aangelegd om te kijken of dat de pijn zou verzachten.

Vijf weken na operatie

Na een zware week stond ik om half 9 op, ik was die nacht maar een keer wakker geworden en ook nog eens zonder pijn. Later die week ben ik bij een andere ViaSana-patiënt op bezoek geweest. Zij was pas twee weken geleden geopereerd, ook in Mill en ook bij haar was alles prima verlopen. De wond zag er ook goed uit. Vanaf deze week moest ik leren om met een kruk te lopen. Dat gaat tot nu toe best goed, alleen bij lange afstanden mag ik ze weer allebei gebruiken. Toch was mijn knie nog zwak want tijdens het aflopen van de trap had ik twee keer het gevoel dat ik er doorheen schoot. Volgens mijn fysio komt dit omdat de spieren nog te zwak zijn. Ook had ik af en toe pijnscheuten door mijn knie als ik gewoon stil lag op de bank. Hopelijk gaat dit allemaal nog over. Vannacht 18 juni heb ik weer slecht geslapen door de pijn achter in het midden op mijn rechter bilspier. Het was duidelijk een spier die overbelast was. Waarschijnlijk kwam dit omdat ik met een kruk verkeerd had gelopen.

Zes weken na operatie

Deze week ging ik op controle bij mijn orthopedisch chirurg Bas Rutten, daar moest ik laten zien hoever ik mijn knie kon buigen en strekken. Ook kon ik nog wat vragen stellen. Zo had ik een knoepend gevoel in mijn knie. Hierop zei hij dat ik dat altijd zou kunnen blijven houden. Ook vroeg ik waarom ik zonder aanleiding soms nog pijn kreeg in mijn knie, bijvoorbeeld bij het liggen op de bank. Na een aantal maanden zou dat van zelf minder worden. Het was weer een hele geruststelling zoals hij alles uitlegde. Tevreden ging ik samen met mijn vrouw naar huis.

Zeven weken na operatie

Inmiddels is het 3 juli en loop ik al een dag of vier zonder krukken. Autorijden heb ik ook al wat korte afstandjes gedaan en het gaat eigenlijk best goed. Al heb ik nog wel mijn twijfels hoe dat bij lange afstanden zal zijn.

Drie maanden na operatie

Geen bericht is goed bericht is het gezegde en dat zal wel kloppen want het is alweer 17 augustus 2011. Vandaag moest ik weer op controle bij de orthopedieconsulente Rieky Verblakt. We waren wat later maar dat was voor Rieky geen probleem, ze nam alle tijd voor ons. Op de vraag van haar hoe het met mij ging kon ik eigenlijk alleen maar lovend zijn op een paar dingen na. Mijn knie zag er goed uit. Ook de buigingsgraad zag er goed uit. Er was geen littekenweefsel te bekennen en de knie was goed soepel. Maar wel wordt ik soms zo moe van slenteren en te lang staan, Rieky gaf aan dat dit kwam doordat er een grote operatie heeft plaatsgevonden en dat ik nu pas op drie maanden zit. Eigenlijk ben ik pas op een kwart van de herstelperiode. Door teveel te doen voelt de knie aan alsof er gips om heen zit. De moeheid die ik voelde had te maken met de operatie. Het herstel van de operatie vraagt nu een keer veel energie van het lichaam. Ze gaf nog wat tips. Zo was het goed om een paar keer te gaan zwemmen. Al zal de eerste keer het zwemmen nog wat lastig gaan. Daarnaast moest ik leren om startsnelheid te maken zodat ik ook bij onverwachte momenten snel kon reageren. Omdat we zeiden dat we op vakantie gingen gaf ze nog een tip om een uitschuifbare stok mee te nemen die je kunt gebruiken als je moe begint te worden.

Vier maanden na operatie

Op 17 september 2012 gingen we op vakantie naar Macedonië. Het probleem was dat mijn andere knie (die nog niet geopereerd was) begon op te spelen. Zo waren bij het hotel veertig treden zonder leuning. Dat was erg pijnlijk. Als we het dorpje uit liepen moest ik elke 500 meter even stoppen om mijn nog niet geopereerde knie te laten rusten. Wellicht dat mijn andere knie toch sneller moet worden vervangen. Ik stond er wel van te kijken hoe goed mijn nieuwe knie het volhield, daar had ik eigenlijk geen last van.

Ja en toen was het alweer januari 2012, wat gaat de tijd toch snel! Op het werk gaat het goed. Vandaag zijn mijn vrouw en ik naar de groepsevaluatie geweest in ViaSana in Mill. Er waren zo'n 28 mensen aanwezig die allemaal een nieuwe knie hadden gekregen. Het was goed om de ervaringen van andere patiënten te horen. Op deze evaluatie kon ik aangeven dat ik totaal geen pijn meer had en dat mijn vertrouwen in de knie volledig terug was. Dit terwijl ik voor de operatie mijn knie totaal niet vertrouwde en ik zeer veel pijn had. De enige momenten dat ik merk dat ik een nieuwe knie heb, is wanneer ik een soort klikklak-geluid hoor in de knie. Het gekke is dat buitenstaanders dit geluid niet horen. Al moet ik wel zeggen dat ik ook dat geluid steeds minder vaak hoor. Ik kan eigenlijk best veel met mijn nieuwe knie. Ik kan hem alleen niet meer helemaal buigen, daardoor kan ik niet meer op mijn hurken zitten. Tijdens de evaluatie bijeenkomst merkte ik dat er een aantal patiënten waren die nog niet zo ver waren als ik. Ik herkende veel in de verhalen van andere patienten en dat gaf een goed gevoel. Na acht maanden kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik voor deze operatie gekozen heb.

Ervaringen van patiënten

Joop Derks

Joop Derks
Knieprothese

A.G. Merx

A.G. Merx
Knieprothese

Kathy Vermeegen

Kathy Vermeegen
Knieprothese

Karel Gesthuizen

Karel Gesthuizen
Knieprothese

Ingrid Rosmalen

Ingrid Rosmalen
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws