terug
Hoe kunnen we u helpen?

De orthopedisch specialisten beantwoorden de meest gesteld vragen over de knieprothese.Wanneer is een knieprothese verstandig?

Artrose van de knie kan leiden tot pijnklachten. Artrose kan het gevolg zijn van knie- of sportletsels in het verleden.  Als mensen, ondanks alle andere artrose-behandelingen, veel pijn houden, kan een knieprothese een goede oplossing zijn. Een graadmeter voor de ernst van pijn die een knie prothese verantwoordt, is pijn 's nachts en een loopafstand korter dan 10 minuten.

Wat kan ik zelf doen om het herstel te bevorderen?

Een goede kniefunctie (strekken en buigen van de knie) vóór de operatie bevordert het herstel na de operatie. Fietsen en strekoefeningen zijn hierbij zinvol. Na de operatie herstelt u sneller als u de strekking van de knie goed oefent en goed oplet hoe u loopt. Een knieprothese operatie vergt een actieve inzet met veel oefenen. De knie geeft zelf aan als u teveel heeft gedaan

Heeft een knieprothese ook beperkingen?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de juiste verwachtingen belangrijk zijn voor de mate van tevredenheid na een knieprothese operatie. Negentig procent van de mensen heeft na een operatie geen artrosepijn meer. De mate van beweeglijkheid van de knie is, na een knieprothese, afhankelijk van uw eigen spieren. Knielen en hurken kunnen de meeste mensen na een knieprothese moeilijker.

Wat zijn de risico’s van een knieprothese operatie?

Complicaties na een knieprothese operatie komen zelden voor. Complicaties kunnen zijn een infectie, schade aan zenuwen/bloedvaten of trombose. Het is van belang te melden aan uw arts indien u in het verleden trombose heeft gehad of dat dit in uw familie voorkomt. Iedereen krijgt bescherming tegen trombose na de operatie.

Hoe verloopt de revalidatie na de operatie?

De fysiotherapeut leert u hoe u een bed of een stoel moet in en uit komen en welke houding u bij het zitten en liggen moet aannemen. Daarnaast oefent u samen het lopen met krukken. Daarom is het van belang snel met uw eigen fysiotherapeut gaat oefenen. Het is handig om voor de operatie met uw fysiotherapeut afspraken te maken voor de periode na ontslag.

Hoe lang gaat een knieprothese mee?

De overlevingsduur van een prothese is bij verstandig gebruik meestal meer dan 15 jaar en wellicht nog langer met de laatste (3e) generatie prothesen. Je zou kunnen zeggen dat ruim 90% van de patiënten na 10 jaar en ongeveer 85% na 15 jaar nog goed functioneert met de knieprothese. Lichaamsgewicht en activiteitenniveau hebben op de overleving van de prothese een groot effect.

Mag ik met de prothese sporten?

Sportieve activiteiten met een behoorlijke impact op de prothese kunnen beter worden vermeden. Het kan de overlevingsduur van de prothese in negatieve zin beïnvloeden. Het dragen van een sportbrace kan meer zekerheid geven en vermindert het risico op letsel van de kniebanden. Overleg de wens tot sportbeoefening met de behandelende specialist.

Kan ik met een knieprothese knielen of hurken?

Meestal zal knielen en hurken niet gaan. De mate waarin de nieuwe knie na de operatie kan buigen hangt met name af van de mate waarin de knie voor de operatie kon buigen. Hoe goed de nieuwe knie kan buigen en strekken kan wat tegenvallen en de knie blijft vaak toch nog wat gevoelig.

Wanneer mag ik weer fietsen en autorijden?

Als u voor de operatie ook regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben en u moet zich zeker goed genoeg voelen om te fietsen. Oefenen op een hometrainer is aan te raden. Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde knie kunt u na zes weken weer gaan autorijden.

Er zijn geen resultaten gevonden op uw zoekwoord.

Bekijk alle veelgestelde vragen

Staat uw vraag of antwoord er niet bij? Neem vrijblijvend contact met ons op

Patiëntenstop tot en met 5 april
laatste nieuws