terug
Hoe kunnen we u helpen?

Ben u sportklaar na uw voorste-kruisbandreconstructie en revalidatie? Recent onderzoek laat zien dat één derde van de Nederlandse kruisbandpatiënten binnen twee jaar niet is teruggekeerd op het oorspronkelijke sportniveau. Bovendien kan de kruisband na de operatie opnieuw scheuren, ook kan de kruisband van de andere knie scheuren. ViaSana onderzoekt of met testen kan worden bepaald of de patiënten veilig kunnen terugkeren naar de sport.

Samenwerking promovendus

Promovendus en bewegingswetenschapper Nicky van Melick leidt het onderzoek. Van Melick: 'Ik ben blij dat ik in ViaSana een samenwerkingspartner heb gevonden. Zij voeren jaarlijks meer dan 300 kruisbandoperaties uit, waardoor ik snel tot een representatieve groep patiënten kan komen. Naast de werving van patiënten is ook de samenwerking met (sport)fysiotherapeuten van groot belang. Zij begeleiden de patiënten van ViaSana intensief tijdens hun revalidatieperiode. Daarom had ik samen met ViaSana in september 2014 en in april 2016 een symposium voor fysiotherapeuten georganiseerd over dit onderwerp.'

Revalideren volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de beste revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie. ViaSana patiënten, die deelnemen aan het onderzoek, hebben het voordeel dat zij revalideren volgens deze nieuwste wetenschappelijke inzichten. Tevens krijgen ze een meting na hun revalidatie periode om te testen of ze echt klaar zijn om weer te gaan sporten. Gedurende twee jaar na de operatie worden ze gemonitord door Nicky van Melick. Patiënten en hun fysiotherapeuten kunnen met vragen bij haar terecht.

Deelname onderzoek

Op dit moment zijn er voldoende deelnemende patiënten. Deze deelnemende patiënten worden nog gevolgd.

Meer informatie?

  • Achtergrondinformatie over het onderzoek (Welke sporters lopen een gescheurde voorste-kruisband op? Keren sporters terug op hun oude niveau? Hoe wordt bepaald of iemand kan terugkeren naar sport? Het nieuwste revalidatieprotocol Waarom dit onderzoek? Onderzoekstitel en onderzoeksvraag)
  • Informatie voor sporters en patiënten (Wat wordt er precies onderzocht? Wanneer mag ik meedoen? Wat moet ik ervoor doen en wat levert het mij op? Welke testen worden er gedaan? Hoe kan ik me aanmelden voor dit onderzoek?
  • Informatie voor (sport)fysiotherapeuten (In- en exclusiecriteria voor patiënten. Welke testen dien ik bij mijn patiënten uit te voeren? Wat houdt het voor mijn praktijk in als we meedoen aan het onderzoek? Hoe kan ik mijn praktijk aanmelden om mee te doen? ViaSana richtlijnen voor fysiotherapie)

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Corona maatregelen
laatste nieuws