terug
Hoe kunnen we u helpen?

Geschiedenis

ViaSana betekent in het Latijn: "De weg naar gezondheid". Ons logo toont deze opgaande weg waarin de liggende en rustende patiënt te zien is. Zoals hieronder te lezen heeft ViaSana die opgaande weg de afgelopen jaren ook doorlopen.

2001

De overheid staat sinds enkele jaren op het standpunt dat concurrentie in de zorg mogelijk moet zijn. Orthopedisch chirurg Klaas van der Heijden en de ondernemers Jos Althuyzen en Maarten van Kempen steken de koppen bij elkaar. Het drietal begint met de voorbereidingen voor een kliniek die in staat moet zijn om als één van de eerste zelfstandige behandelcentra in ons land gespecialiseerde zorg aan te bieden.

2005-2009

Lancering op 3 januari van ViaSana. Gestart wordt met negen medewerkers, zes eenpersoonskamers, drie spreekkamers, één wachtkamer en twee operatiekamers. Totale oppervlakte 1200 vierkante meter. In de loop van dit jaar zetten radiologen van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een eigen MRI-centrum volgens de nieuwste technieken op. Na Las Vegas en Keulen is Mill de derde plek ter wereld die beschikt over een open MRI, zonder tunnel dus. Men kan dus ook scans maken voor patiënten met claustrofobie en/of ernstig overgewicht. Er worden in het eerste jaar 1500 operaties verricht. Na een succesvolle start in 2005 groeit het aantal operaties in het tweede jaar naar 2500. Op basis van de groeiende vraag naar de diensten van ViaSana worden de eerste voorbereidingen getroffen voor een aantal belangrijke uitbreidingen. De eerste uitbreidingen worden afgerond. Zo wordt een gedeelte van de verpleegafdeling gerealiseerd, waardoor de kliniek over 23 bedden beschikt. Er kan nu klinische zorg verleend worden waarvoor patiënten meerdere dagen in het centrum moeten verblijven. Zeer belangrijk voor de ontwikkeling van ViaSana, want in juni worden er voor het eerst knie- en heupprotheses geplaatst. Uniek omdat dit nog niet eerder gebeurde in een zelfstandig behandelcentrum. In het najaar wordt de derde operatiekamer in gebruik genomen. Er zijn dit jaar bijna 4000 operaties. Het team telt 46 voltijdplaatsen. De tweede uitbreiding van ViaSana wordt officieel in gebruik genomen. Nodig om te kunnen blijven voldoen aan de stormachtig gegroeide vraag naar de gespecialiseerde zorg die de kliniek levert. Het oppervlak gaat naar 4500 vierkante meter. Met het inpandig hotel, restaurant en diagnostisch centrum is de kliniek nu één van de grootste van Nederland. Zo wordt de meerdaagse verpleegafdeling met nog een aantal patiëntenkamers uitgebreid, komen er een specialistenkamer en een kantoortuin bij en zijn er aan het einde van het jaar meer dan honderd medewerkers in dienst. Kliniek ViaSana behaalt het kwaliteitskeurmerk van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) en het ISO-certificaat. ViaSana is hiermee een van de weinige klinieken die niet alleen aan de eisten van het ZKN voldoet, maar ook aan de hoge internationale eisen van ISO 9001. Het aantal operaties komt uit op zo'n 4800. Daarmee is ViaSana de sterkste groeiende instelling voor medisch specialistische zorg in Nederland. De afdeling orthopedie wordt in de tweede helft van dit jaar uitgebreid met een neurochirurg en een zevende orthopedisch chirurg. De tweede MRI-scan wordt geplaatst bij DiaSana. Dat past in het streven om patiëntonderzoeken binnen vijf dagen te kunnen uitvoeren. De nieuwe scan geeft bovendien hogere kwaliteit beelden waardoor men nog beter aandoeningen kan vaststellen.

2010-2014

Vanaf 4 oktober 2010 heeft de bekende kwaliteit van de plastische chirurgie van ViaSana een eigen gezicht. De plastische chirurgie, cosmetische chirurgie en handchirurgie zullen verder gaan onder de naam Sanavisie Bodyclinic. ViaSana blijft in haar huidige vertrouwde vorm verzekerde orthopedische zorg leveren. Door de splitsing kunnen beide klinieken zich nog beter op hun eigen activiteiten en doelgroepen focussen. In maart werd gestart met de bouw van de nieuwe pijnpoli. Hiervoor werden behandelkamers, een wachtkamer, ontvangstbalie en een dagverpleging gebouwd. De nieuwe dagverpleging is onder andere voor patiënten die na een injectie tegen rugklachten nog kort moeten verblijven. Daarnaast blijft ViaSana zichzelf onderscheiden op kwaliteit, zo voerde ViaSana als eerste ZBC het digitaal verpleegdossier in. Uit een onafhankelijk onderzoek onder klanten van zorgverzekeraars blijkt dat ViaSana met een 9,4 veruit de hoogste beoordeling kreeg van alle zorginstellingen. Het jaar werd direct gestart met de aanstelling van een nieuwe orthopedisch specialist. Later werden nog eens twee pijnspecialisten aangetrokken. De nieuwe pijnpoli is voor patiënten die acute pijn hebben door een rughernia of chronische pijn door andere wervelkolom- en gewrichtsgerelateerde problemen. Om op een structurele manier inzicht te krijgen in het resultaat van al haar operatieve behandelingen, heeft ViaSana mijnviasanaresultaat.nl gelanceerd. Via deze website worden alle patiënten vóór, tijdens en na de operatie gevolgd met vragenlijsten. De uitkomsten worden gebruikt om de zorg verder te verbeteren. Verder werd bij diagnostisch centrum DiaSana de derde MRI-scanner geplaatst. Bijzonder aan deze scanner is dat het één van de eerste digitale MRI-scanners van Nederland is. ViaSana heeft als eerste in Nederland de nieuwe Synergie scopietorens van Arthrex geïnstalleerd. De scopietorens worden gebruikt om tijdens kijkoperaties eventueel gewrichtsletsel van een knie, schouder of enkel in beeld te brengen en te herstellen. Aangezien ongeveer 70% van de operaties die ViaSana jaarlijks uitvoert via een kijkoperatie gebeurt, is deze nieuwste techniek een welkome aanvulling en weer iets waar ViaSana zich in onderscheidt. Naast ViaSana heeft nu ook DiaSana haar ZKN certificaat behaald. Dit certificaat staat voor hoge kwaliteit en patiëntveiligheid, een duidelijk herkenbaar teken waar patiënten op selecteren. ViaSana komt in 2014 met een innovatieve app. De app heeft informatie uit patiëntenfolders opgedeeld in een tijdlijn met korte berichten. De berichten worden naar de patiënten gestuurd op het moment dat dit voor hen van belang is. Dit zorgt ervoor dat patiënten altijd de meest actuele patiëntenvoorlichting ontvangt. ViaSana heeft ook in 2014 deelgenomen aan het CQI patiëntenonderzoek. Uit dit onderzoek is ViaSana als beste zorginstelling gekomen met een totaalcijfer van een 9,2.

2015-heden

2015 is het jaar van het tienjarig jubileum van ViaSana, in tien jaar tijd zijn er in totaal 35.502 orthopedische operaties uitgevoerd en is de oppervlakte van 1.200m2 uitgegroeid naar 6400m2. De app die in 2014 is ontwikkeld is ook een groot succes gebleken. In 2015 heeft ViaSana de Dutch Interactive Award gewonnen. In de finale streed ViaSana tegen Shell, Eneco, GGD Amsterdam en de Nederlandse Politie. En is hier als winnaar uitgekomen. Jaarlijks worden bij ViaSana nu ongeveer 4.300 operaties uitgevoerd. In 2018 verwelkomt orthopedisch centrum ViaSana twee nieuwe directieleden: Ronald van Heerwaarden, specialist op het gebied van beenstandscorrecties en gewrichtsparende chirurgie, vervult voortaan de rol van medisch directeur. Hij neemt daarmee de rol van Klaas van der Heijden over. Paul Kruijsen neemt het stokje over van Johan de Bruin als algemeen directeur.

Heeft u bewegings- of pijnklachten? Wij luisteren graag.

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: