terug
Hoe kunnen we u helpen?

Haglundse exostose

De operatie

Bij de operatie wordt het botuitsteeksel (exostose) verwijderd aan de achterzijde van de hak (haglundse).

De behandeling

Via een snede net naast de achillespees wordt het botuitsteeksel verwijderd.

In sommige gevallen moet de achillespees losgemaakt worden dan krijgt u na de operatie een gipsspalk. In dat geval blijft u ook een nachtje over in de kliniek. Heeft u alleen een drukverband, dan mag u dezelfde dag naar huis.

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. U moet leren lopen bij de fysiotherapeut. U zult aan het plat neerzetten van de voet moeten wennen en u moet de voet weer leren afwikkelen. Ook moet u in de eerste periode opletten met kracht zetten op uw achtervoet, denk aan traplopen, springen, sporten en rennen.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u dan een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste periode.

Wondverzorging

Het drukverband blijft zitten tot aan de eerste controle bij de consulent. U loopt in een afwikkelschoen, die draagt u meteen als u naar huis gaat. 's Nachts mag de schoen af, maar zodra u gaat lopen moet de schoen gedragen worden. Hebt u een gipsspalk dan draagt u deze gedurende de eerste 14 dagen na operatie. U komt dan op controle bij de arts en dan wordt de spalk vervangen door een vast gips of een Walker. Gedurende de eerste 6 weken loopt u met twee krukken. Hierna komt u op controle bij de arts en in principe bent u dan uitbehandeld. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze kunt u kopen bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Bewegingsadvies

De eerste zes weken moet u belast of aantippend lopen met twee krukken, dit bepaalt de arts. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste veertien dagen rust nemen en het been goed hoog leggen.

Fietsen en autorijden

U gaat weer leren fietsen en autorijden na de verband, gips/walkerperiode.

Sporten en werken

De sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle bij de arts of de consulent.

Hoogleggen van de voet

Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn wordt verminderd


Bloedverdunners

Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende de gips/Walkerperiode gebruiken. Als u alleen een verband krijgt, dan hoeft u geen bloedverdunners te gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige op de verpleegafdeling.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330. Afknelling van de tenen bij gips door zwelling

  • Wanneer de tenen wit worden.
  • Wanneer de tenen blauw worden met een ernstige zwelling.


Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).


Trombose, bij één of meer symptomen:

  • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
  • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.


Longembolie, bij één of meer symptomen:

  • Pijn op de borst.
  • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
  • Benauwd.
  • Transpiratie.
  • Verward.


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband/gips. De kleur is dan helderrood

Controles

U komt na de operatie twee keer op controle bij ViaSana. Heeft u gips, dan zijn de controles bij de arts. Indien u verband heeft zijn de controles bij de orthopedieconsulent. De eerste controle is na twee weken. Tijdens deze controle worden de hechtingen verwijderd. De tweede controle is zes weken na de operatie.

Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Johan  Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Christine  van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Anita  van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Clemens  van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Guus  Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: