Schouderprothese
Herkent u dit?
- Ik heb last van artrose (slijtage) of reuma
- Fracturen in de schouder
- Onherstelbare scheuren van de rotatoren-manchet
Schouderprothese: wat houdt het in?
De schouder bestaat uit drie beenderen: De bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula) en het sleutelbeen (clavicula). Al deze structuren worden door gewrichtsbanden of ligamenten bij elkaar gehouden. Gewrichtsbanden zijn structuren die de botten met elkaar verbinden en de beweeglijkheid van de beenderen ten opzichte van elkaar begeleiden en beperken.
De bovenarm zit gecentreerd in de kom van het schouderblad, rond de kop van de bovenarm ligt de rotatorenmanchet. De rotatorenmanchet bestaat uit de pezen van vier spieren: de supraspinatus, de infraspinatus, de subscapularis en de teres minor. Deze pezen vormen de verbinding tussen de verschillende spieren en het bot. Wanneer de spieren samentrekken wordt deze spanning via de pees op het bot overgebracht en kan de arm bewogen worden.
Het dak van de schouder wordt gevormd door de onderzijde van het acromion, een deel van het schouderblad. Tussen het dak van de schouder en de pezen van de rotatorenmanchet ligt een slijmbeurs (de bursa subacromialis), die met een minimale hoeveelheid vocht gevuld is en de frictie tussen bot en pees vermindert. Zij biedt dus een zekere bescherming voor de pezen.
De kop van de bovenarm, is een bolvormige structuur die verscheidene bloedvaatjes ontvangt net op de rand van de kraakbeenlaag die deze kop bedekt.
Voorbereiding op het plaatsen van de schouderprothese
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
Het plaatsen van de schouderprothese
De operatie duurt gemiddeld een uur.
Pijnklachten vormen de voornaamste reden waarom patiënten deze operatie ondergaan. De pijn in de schouder is soms zo ernstig, dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten. U kunt bijvoorbeeld moeizaam of geen huishoudelijke werkzaamheden uitvoeren of uzelf verzorgen. Ook slapen kan een probleem zijn. Het schoudergewricht wordt bovendien stijf, waardoor het moeilijk wordt om uzelf te wassen en om te kleden. Een schouderprothese biedt dan de uitkomst. De orthopedisch chirurg opent uw schouder aan de voorzijde en maakt de pees die aan de schouder ligt los. Vervolgens wordt uw schouderkop verwijdert en de steel van de prothese teruggeplaatst.
Als u weer hersteld bent van de schouderprothese operatie, kunt u al deze activiteiten weer uitvoeren. De schouderprothese zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven.
Na de operatie verblijft u één nacht in ViaSana. De fysiotherapeut geeft een oefenschema. Onder begeleiding mag u uit bed en op de stoel zitten.
Het kan even duren tot de verdoving in de arm uitgewerkt is, daarom worden oefeningen de volgende dag met u doorgenomen. Nadat de verdoving is uitgewerkt draagt u gedurende 2 weken dag en nacht een immobiliser.
De dagen daarna wordt deze overdag afgebouwd en gaat u over op het dragen van een sling. Deze draagt u tot 6 weken na de operatie. In de nacht blijft het advies om de immobiliser te dragen tot 6 weken na de operatie.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Het is normaal dat u de eerste vier tot zes weken minder goed slaapt. De eerste drie maanden mag u niet op de geopereerde zijde slapen. U kunt uw arm extra ondersteunen met een kussen. U mag wel op de niet-geopereerde zijde liggen.
Complicaties
Na het plaatsen van de schouderprothese, kunnen zeer zeldzame complicaties optreden:
- Een zenuwbeschadiging kan een doof gevoel in de arm veroorzaken of onvermogen om de arm op te tillen. Door zwelling kunt u hier de eerste week ook last van hebben, dit wordt geleidelijk beter.
- Diepe infectie van het wondgebied waarbij ook de prothese geïnfecteerd raakt.
- Soms kan er stijfheid van het schoudergewricht optreden na de operatie. Over het algemeen herstelt dit spontaan. U dient in dit geval rekening te houden met een langere hersteltijd.
- Ook een schouderprothese kan uit de kom raken. Het risico hierop is echter zeer klein. Door gebruik van de signature techniek is het risico nog kleiner.
- Tijdens of kort na het plaatsen van de prothese kunnen er breuken in het bot van de schouder ontstaan. Dit kan meestal tijdens de operatie direct hersteld worden. Het is mogelijk dat dit leidt tot een langere nabehandeling.
Ook zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Pijn komt na iedere operatie voor. De pijn moet draaglijk zijn. Het is belangrijk om de voorgeschreven medicatie in te nemen. Gebruik hiervoor de medicatielijst die u meekrijgt van de verpleegkundige. Als u minder pijn heeft, kunt u beter bewegen en oefenen. Dit draagt bij aan een sneller herstel.
- In de eerste zes weken na de operatie is geleidelijk opbouwen het advies. U mag de arm wel ondersteunend bij lichte activiteiten in het dagelijks leven gebruiken. Dit bevordert het herstel.
- Met uw geopereerde arm mag u onderhands ondersteunend helpen bij de dagelijkse activiteiten zoals aan- en uitkleden, douchen en een boterham smeren. Met uw geopereerde arm mag u het gewicht van een glas water of kopje koffie dragen.
- Huishoudelijke taken moet u de eerste 6 weken beperken. Activiteiten als stofzuigen en ramen wassen kunt u niet doen.
- De eerste 6 weken mag u niet autorijden en fietsen. Dit mag weer wanneer u voldoende controle over de arm hebt en u zichzelf in staat acht op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. U kunt dit ook overleggen met uw fysiotherapeut.
- Het hervatten van sport is afhankelijk van het type sport dat u beoefent. Wandelen mag u direct na de operatie opbouwen en is goed voor de conditie. Fitness en zwemmen – op aangepaste wijze – mag na 6 tot 8 weken. Golf en dansen kan men gemiddeld na 3 maanden weer oppakken.
Verwachtingen herstel
Check je persoonlijke prognose
Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.
- Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
- Pijnbeleving
- Hoe andere het herstel hebben ervaren
Patiëntervaringen
Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen