terug
Hoe kunnen we u helpen?

Gescheurde meniscus

Een meniscusscheur of beschadiging van de meniscus wordt door een orthopedisch chirurg ook wel letsel van de mediale meniscus of letsel van de laterale meniscus genoemd. Elke knie heeft zowel aan de binnenkant (mediaal), als aan de buitenkant (lateraal) van de knie een meniscus. Zo’n meniscus heeft de vorm van een halve maan en ligt tussen het kraakbeen van het onderbeen en het kraakbeen van het bovenbeen. De meniscus is gevoelloos, beschermt het kraakbeen en zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling in de knie.

Podcast: 'Het meniscus letsel'

Orthopedisch chirurg Tony van Tienen bespreekt alles rond om het meniscus letsel. Van vorm tot 'reparatie'. De podcast is een aanwinst voor elk persoon die kampt met dit soort klachten.

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

  • Een gescheurde meniscus wordt vooral geopereerd als er slotklachten zijn. U heeft slotklachten als u de knie niet volledig kunt strekken of buigen. Loop dan niet door op uw knie, de schade in de knie kan erger worden. 
  • Kunt u de knie goed buigen of strekken? Dan moet u juist wel blijven bewegen. Vaak is fysiotherapie een goed advies.
  • Een MRI wordt bij mensen boven de 50 jaar bijna nooit gedaan.

Hoe ontstaat een gescheurde meniscus?

  • Een kapotte meniscus treedt vaak op bij een draai of val op de knie. Denk aan een sportblessure. Soms gaat dit gepaard met schade aan verschillende kniebanden zoals de voorste en achterste kruisband.
  • Een meniscus kan ook beschadigen door een onschuldige beweging. Denk aan het opstaan vanuit een geknielde positie.
  • Soms ontstaat een gescheurde meniscus door ouderdom, vaak hebben deze mensen ook artrose in de knie

Symptomen van een gescheurde meniscus

De pijn zit bijna altijd aan de zijkant van de knie. Vaak wordt uw knie steeds dikker omdat er vocht in de knie komt. Het kan gebeuren dat er een stukje van de meniscus klem komt te zitten in de knie. U kunt uw knie dan niet meer helemaal strekken of buigen. Dat wordt ook wel het op slot schieten van de knie genoemd.

Te lang doorlopen met kapotte meniscus

Als u een kapotte meniscus heeft door een trauma, zoals bij een sportblessure. Dan kunt u de knie vaak niet goed bewegen, deze zit dan op slot. Blijf in dit geval niet te lang doorlopen met de kapotte meniscus, de schade kan erger worden. Wanneer u een kapotte meniscus heeft door artrose of slijtage en u de knie nog goed kunt buigen en strekken, dan moet u juist wel bewegen of fysiotherapie volgen.

Diagnose en een MRI

Aan de hand van lichamelijk onderzoek en een MRI of röntgenfoto wordt de ernst van de meniscusbeschadiging bepaald. Bij mensen ouder dan 50 jaar wordt een MRI meestal niet uitgevoerd. Bijna iedereen boven de 50 jaar heeft beschadigingen aan de meniscus, zonder dat ze hier last van hebben. Een meniscusbeschadiging is dan niet de oorzaak van de pijn.

Fysiotherapie

Als er geen slotklachten zijn, is fysiotherapie meestal het beste advies. Dat komt omdat de pijn in de knie dan niet wordt veroorzaakt door de scheur. Een scheur kan er namelijk voor zorgen dat er een ontsteking in de knie ontstaat, die ontsteking geeft dan pijn. Beweging geeft een betere doorbloeding en dat zorgt ervoor dat de ontsteking hersteld en de pijn verdwijnt. Met spierversterkende oefentherapie worden de structuren rond de knie verbeterd waardoor de knie stabieler en mobieler wordt. Structureel masseren heeft weinig nut, het is vooral belangrijk spierversterkende oefeningen te doen.

Fietsen

Fysiotherapie en beweging zijn belangrijke onderdelen van de behandeling in die eerste drie maanden. De knie heeft activiteit nodig en de spiermassa rondom de knie moet op peil blijven. ‘Beweging geeft een betere doorbloeding, en dat leidt tot een sneller herstel van een ontsteking’, zegt Van Tienen. ‘We weten eigenlijk niet goed of een meniscusscheur kan helen, maar we weten wel dat een ontsteking kan verdwijnen. Fietsen is daarbij een hele goede vorm van activiteit.’

Injectie

Wanneer fysiotherapie en bewegen niet lukken vanwege de pijn, dan kan een injectie helpen. Deze remt tijdelijk de ontsteking en verminderd de pijn. Een injectie in de knie kan een paar weken verlichting geven. Hierdoor wordt het makkelijker om te bewegen.

Operatie

Bij een instabiele knie of een knie met slotklachten kan een kijkoperatie knie uitgevoerd worden. Bij slotklachten wordt de knie geblokkeerd door de meniscus, de knie kan niet meer goed buigen of strekken. Het stukje meniscus moet verwijderd worden of de dubbel geslagen meniscus wordt weer recht gelegd en gehecht. Het is van belang dat de meniscus niet verwijderd wordt, maar hersteld! Als er naast schade aan de meniscus ook schade is aan kniebanden, dan kunnen deze ook tijdens de operatie hersteld worden.

Preventie

Een gescheurde meniscus komt vooral veel voor door een sportblessure of overbelasting van de knie. Zorg daarom altijd voor een goede opbouw van de trainingen. Overgewicht kan ook meer pijn geven aan een knie met een scheur in de meniscus. Afvallen geeft pijnverlichting. Met een kapotte kruisband blijven rondlopen wordt afgeraden als er ook meniscusschade is.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Fred  Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

mevrouw  Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Rob  Mans

Rob Mans
O-benen

Alev  Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: