terug
Hoe kunnen we u helpen?

Golferselleboog

Herkent u dit?

  • Er is sprake van een ontsteking op het bot van de elleboog
  • Deze is ontstaan door overbelasting of een trauma
Golferselleboog

Golferselleboog: wat houdt het in?

Uw elleboog bestaat uit drie lange botten die met elkaar verbonden zijn met spieren, pezen, stevige banden en een kapsel. Aan het lange bot van de bovenarm hechten spieren en pezen vast die ervoor zorgen dat de elleboog kan bewegen. De spieren aan de binnenkant van uw elleboog zorgen ervoor dat de pols omlaag kan bewegen.

Een golferselleboog is een chronische ontsteking aan de aanhechtingspees op het bot van de elleboog. Deze kan ontstaan door overbelasting of trauma. Als de overbelasting voortduurt, kan het lichaam de klachten niet meer zelfstandig herstellen.

Voorbereiding op de operatie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De operatie

Hoe lang duurt de operatie?

De operatie duurt ongeveer 15 minuten.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Bij deze ingreep wordt een snede gemaakt aan de binnenzijde van de elleboog.

De pijnlijke vezels van de pezen die aan het bot vasthechten worden losgemaakt waardoor de pijn verdwijnt.

De wond wordt meestal gehecht met een oplosbare draad.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie wordt in dagbehandeling uitgevoerd. U kunt op dezelfde dag naar huis.

Hoe groot wordt mijn snede?

Er wordt een kleine snede gemaakt aan de binnenkant van de elleboog.

Revalidatie

Complicaties

  • De wond kan wat nalekken. Na vijf dagen moet de wond wel droog zijn, lekt deze nog dan willen we dat u contact opneemt met Kliniek Viasana. Is de lekkage fors dan graag eerder contact. Bij ontslag uit de kliniek krijgt u een extra pleister mee naar huis. Indien u meer dan één pleister nodig heeft dan kunt u deze met een recept ophalen bij uw apotheek. Hieraan zijn kosten verbonden.

Naast specifieke complicaties bij deze operatie, zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

  • Op de afdeling ontvangt u medicijnen voor thuis. Het is van belang de medicijnen te gebruiken om de pijn onder controle te houden.
  • Direct na de operatie wordt de gehechte wond met een pleister dichtgeplakt en wordt een drukverband aangelegd. Dit verband mag u na één dag verwijderen. Als het drukverband eraf is, kunt u een schone pleister op de wond aanbrengen. Tijdens de genezing sluit de wond in principe vanzelf. De pleisters mogen een dag na de operatie worden verwijderd, mits de wond droog is. Hierbij gelden de volgende richtlijnen:
    1. Was uw handen, voordat u de pleister verwijdert.
    2. Plak geen nieuwe pleister als de wond dicht is.
    3. Douchen mag zonder pleister, de wond mag nat worden (met pleister niet te lang douchen anders kan er water onder de randen van de pleister komen).
    4. Dep de wond en het gebied rond de wond goed droog met een schone handdoek. Niet wrijven.
    5. U mag na 3 weken weer in bad als de wond dicht is
  • De eerste 24 uur na de operatie draagt u een mitella. Gedurende 2 weken moet u overdag een elastisch kousje om uw elleboog dragen. Dit elastische kousje is extra lang, zodat u het ‘dubbel’ om uw elleboog kunt doen. Het kousje hoeft u alleen overdag te dragen en moet u ’s nachts af doen.
  • Direct actief oefenen is van belang. Zo dient u de elleboog enkele malen per dag goed te strekken, waarbij u de pols weer langzaam naar boven moet strekken. Hierdoor zorgt u ervoor dat het weefsel dat is losgemaakt niet spontaan vastgroeit. Enkele dagen na de operatie, mag u starten met fysiotherapie. De verwijzing hiervoor krijgt u mee.
  • Autorijden mag zo gauw u er zelf van overtuigd bent dat u weer veilig aan het verkeer kunt deelnemen, meestal is dit na ongeveer 2 weken.
  • Afhankelijk van het soort werk, mag u dat weer snel hervatten. Meestal lukt dit na 2 tot 4 weken.
  • Overleg met uw fysiotherapeut wanneer u het sporten kunt hervatten.

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: