terug
Hoe kunnen we u helpen?

AC luxatie

Het acromio claviculair gewricht, ook het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Acromio claviculaire luxatie is een frequente aandoening bij jonge actieve volwassenen. Bij deze aandoening luxeert (uit de kom) het sleutelbeen van de schouderblad. Dit wordt veroorzaakt door een directe val op de schouder of door een directe klap op de schouder zoals bv bij contactsporten. De ernst van deze aandoening is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten).


Graad 1: gedeeltelijke beschadiging van het kapsel zonder verplaatsing van het AC gewricht. De coraco claviculaire ligamenten zijn intact. Dit is de meest frequente vorm van AC luxatie
Graad 2: complete scheur van het kapsel met lichte verplaatsing van het AC gewricht. De coraco claviculaire ligamenten zijn intact.
Graad 3: complete scheur van het kapsel en coraco claviculaire ligamenten, waardoor duidelijke luxatie van het AC gewricht en zwelling op de schoudertop bij lichamelijk onderzoek.

Symptomen acromio claviculaire luxatie

Symptomen acromio claviculaire luxatie

Graad 1

 • lichte pijn met zwelling ter plaatse van het AC gewricht.
 • lichte pijn ter hoogte van het AC gewricht bij schouderbewegingen
 • geen pijn ter plaaste van de coraco claviculaire ligamenten


Graad 2 

 • uitgesproken pijn ter plaatse van het AC gewricht
 • mogelijks lichte zwelling ter plaaste van het AC gewricht waar de sleutelbeen eindigt 
 • sleutelbeen kan bewegen bij druk
 •  pijn ter plaatse van de coraco claviculaire ligamenten


Graad 3 

 • kenmerkend voor graad 3 is dat de elleboog van de aangedane schouder wordt ondersteund door de andere hand, om een pijnlijke afhangende schouder te voorkomen
 • pijn bij iedere schouderbeweging
 • duidelijke zwelling ter plaaste van het AC gewricht 
 • het AC gewricht is instabiel en het einde van de sleutelbeen kan in het gewricht worden gedrukt (pianotoets fenomeen)

Test hier uw schouderklachten

Hoe wordt de diagnose van een AC luxatie gesteld?

De diagnose van een AC luxatie kan eenvoudig wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek. Bij een graad 2 en 3 luxatie kan het geluxeerde uiteinde van het sleutelbeen terug op zij oorspronkelijke plaats gedrukt worden in het AC gewricht (pianotoetsfenomeen). Rontgenonderzoek is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen en om breuken uit te sluiten.

Hoe wordt een AC luxatie behandeld?

De behandeling van een AC luxatie is afhankelijk van de ernst van de luxatie (graad 1-3) Graad 1 en 2 worden in principe niet operatief behandeld. Met behulp van een draagdoek dient de schouder ongeveer 2 weken te rusten, waarop vervolgens gestart kan worden met fysiotherapie. De meeste patiënten zullen nog een tijdlang pijnklachten behouden. Eens dit verdwijnt is de schouder in de meeste gevallen weer normaal, alhoewel lichte pijn nog voor een langere tijd kan bestaan. Patiënten met een graad 3 komen soms in aanmerking voor een vroege operatieve behandeling. Dit is ook afhankelijk van de leeftijd en verwachtingen van de patiënt. De meeste chirurgen verkiezen vaak een niet operatieve behandeling en indien onvoldoende genezing, zal een operatieve behandeling worden overwogen.

De operatieve behandeling van graad 3 letsels zal worden overwogen bij sportieve actieve personen of personen die zware arbeid moeten verrichten met de schouder. Hierbij wordt het gewricht hersteld en wordt het sleutelbeen weer op zijn normale positie ten opzichte van het schouderblad (acromion) geplaatst. De meest gebruikte technieken maken gebruik van het herstel van de coraco claviculaire ligamenten met synthetische hechtmateriaal of het gebruik van plaat en schroeven.


Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Simone Dillen

Simone Dillen
Schouder uit de kom

Demi Corstjens

Demi Corstjens
Schouderpijn

Dick Hubertus

Dick Hubertus
Tenniselleboog

Remo Speijers

Remo Speijers
Schouder uit de kom

Coen Bos

Coen Bos
Schouderpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: