terug
Hoe kunnen we u helpen?

Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Herkent u dit?

 • Mijn eerste middenvoetsbeentje zit los van het tweede middenvoetsbeentje
 • Pijnklachten aan de tenen en voet die niet overgaan
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Basisosteotomie; wat houdt het in?

Bij een basisosteotomie van de grote teen wordt een zaagsnede aan de basis van het eerste middenvoets-beentje gemaakt. Het eerste middenvoetsbeentje wordt dan naar het tweede middenvoetsbeentje gekanteld zodat een open wig ontstaat, welke wordt opgevuld met bot van de knobbel die verwijderd is aan de binnenkant van uw grote teen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen. Vooraf is het basisgewricht van de grote teen losgemaakt, zodat de valgusstand van de grote teen kan worden gecorrigeerd. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand wordt door de chirurg bepaald hoe groot de open wig moet zijn. Als de chirurg het beoogde resultaat tijdens de operatie heeft behaald, plaatst hij een plaatje met schroefjes over beide botdelen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van de scheefstand en de breedtemaat van de gedragen schoenen. De scheefstand van de teen, het ongemak en de pijn worden erger zolang er geen operatie wordt uitgevoerd.

Bij een TMT1arthrodese van de grote teen wordt het botje van het eerste middenvoetsbeentje vastgezet aan het volgende middenvoetsbeentje (cuneiforme). Deze botjes worden schoon en ruw gemaakt en daarna vastgezet met een plaatje. Een operatie is nodig omdat anders de klachten en de pijn niet overgaan.

Voorbereiding op de basisosteotomie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De basisosteotomie

Hoe lang duurt de operatie?

De operatie duurt gemiddeld een uur.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Bij een basisosteotomie van de grote teen wordt een zaagsnede aan de basis van het eerste middenvoets-beentje gemaakt. Het eerste middenvoetsbeentje wordt dan naar het tweede middenvoetsbeentje gekanteld zodat een open wig ontstaat, welke wordt opgevuld met bot van de knobbel die verwijderd is aan de binnenkant van uw grote teen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen. Vooraf is het basisgewricht van de grote teen losgemaakt, zodat de valgusstand van de grote teen kan worden gecorrigeerd. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand wordt door de chirurg bepaald hoe groot de open wig moet zijn. Als de chirurg het beoogde resultaat tijdens de operatie heeft behaald, plaatst hij een plaatje met schroefjes over beide botdelen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen.

De klachten zijn afhankelijk van de ernst van de scheefstand en de breedtemaat van de gedragen schoenen. De scheefstand van de teen, het ongemak en de pijn worden erger zolang er geen operatie wordt uitgevoerd.

Is het een dagbehandeling?

Na de operatie verblijft u een halve dag in ViaSana. U mag naar huis zodra u weer gevoel hebt in uw benen (na de ruggenprik).

Voor ontslag komt de operateur bij u langs om uitleg te geven over de operatie. Het kan zijn dat u andere nazorg nodig heeft dan van tevoren besproken. De nabehandeling staat beschreven in het operatieverslag.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

 • Het is belangrijk dat u ‘s nachts uw voet goed hoog legt, om stuwing te voorkomen. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet.
 • Na 2 weken komt u bij de orthopedieconsulent voor het verwijderen van de hechtingen. Door de operateur zijn oplosbare dan wel niet oplosbare hechtingen gebruikt. Bij oplosbare hechtingen worden over het algemeen alleen de knoopjes verwijderd. Bij niet oplosbare hechtingen wordt de hele draad verwijderd. Als de wond er goed uitziet hoeft u geen verband meer te dragen. Indien u een operatie ondergaat waarbij aanvullend een pees wordt doorgenomen (laterale release), moet u 6 weken drukverband dragen. Tweewekelijks wordt het verband vervangen met aandacht voor de stand van de grote teen. De arts heeft bepaald hoe lang u het wondverband moet dragen.

Ondergaat u een basisosteotomie, dan moet u tijdens het dragen van de verbandschoen op de hak lopen.

Complicaties

 • Als de zwelling van de geopereerde voet toeneemt, moet u de voet gedurende de dag zo vaak mogelijk hooghouden. Door de operatie wordt er meer vocht aangemaakt. Dit vocht zakt naar het laagste punt en hoopt zich op in uw geopereerde voet. Deze vochtophoping kan pijn veroorzaken.

Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

 • Zorg dat het wondverband niet nat wordt. Wordt het toch nat, neem contact op met ViaSana.
 • Bij een forse nabloeding (toename bloed in het verband), neemt u contact op met ViaSana.
 • U mag na 6 weken weer in bad.
 • Als uw klachten dit toelaten mag u lopen op de afwikkelschoen. Het is verstandig krukken te gebruiken en de eerste 14 dagen zoveel mogelijk rust te nemen.
 • Houd het been regelmatig omhoog (voet op harthoogte) en we raden daarbij aan uw enkel onbelast te bewegen.
 • Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten aan te passen.
 • Als u het gevoel heeft dat het verband te strak zit, neemt u contact op met ViaSana.
 • Tijdens het belasten dient u altijd de verbandschoen te dragen. Zolang u de verbandschoen draagt kunt u niet deelnemen aan het verkeer (fiets en auto).
 • U kunt wel op de hometrainer na 4 weken.
 • Als u na de 6-weekse controle bij ViaSana weer normaal mag belasten, dient u de volgende 6 weken piekbelasting te vermijden.
 • Uw voet kan na de periode met de verbandschoen nog langere tijd gezwollen blijven en stijf aanvoelen. Dit verdwijnt na 3 tot 6 maanden.
 • Heeft u een hallux rigidus ingreep ondergaan, dan blijft het geopereerde gewricht stijf.
 • Als u last krijgt van het ingebrachte materiaal, dan kan dit op zijn vroegst na 9 maanden verwijderd worden.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: