terug
Hoe kunnen we u helpen?

Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Bij een basisosteotomie van de grote teen wordt een zaagsnede aan de basis van het eerste middenvoets-beentje gemaakt. Het eerste middenvoetsbeentje wordt dan naar het tweede middenvoetsbeentje gekanteld zodat een open wig ontstaat, welke wordt opgevuld met bot van de knobbel die verwijderd is aan de binnenkant van uw grote teen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen. Vooraf is het basisgewricht van de grote teen losgemaakt, zodat de valgusstand van de grote teen kan worden gecorrigeerd. Afhankelijk van de ernst van de scheefstand wordt door de chirurg bepaald hoe groot de open wig moet zijn. Als de chirurg het beoogde resultaat tijdens de operatie heeft behaald, plaatst hij een plaatje met schroefjes over beide botdelen. Vaak bestaat er een knobbel (bunion) aan de binnenkant van de grote teen. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van de scheefstand en de breedtemaat van de gedragen schoenen. De scheefstand van de teen, het ongemak en de pijn worden erger zolang er geen operatie wordt uitgevoerd.

Wat is een TMT1arthrodese

Bij een TMT1arthrodese van de grote teen wordt het botje van het eerste middenvoetsbeentje vastgezet aan het volgende middenvoetsbeentje (cuneiforme). Deze botjes worden schoon en ruw gemaakt en daarna vastgezet met een plaatje. Een operatie is nodig omdat anders de klachten en de pijn niet overgaan.


Afwikkelschoen

U draagt de eerste 6 weken een afwikkelschoen.

De behandeling

Een TMT1arthrodese kan meestal in dagbehandeling worden uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer 40 minuten. In de meeste gevallen mag u na een paar uur weer naar huis.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u dan eventueel een extra paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.

Wondverzorging

U moet 14 dagen het verband laten zitten en droog houden. U mag wel douchen maar u dient het verband af te dekken zodat het droog blijft bijvoorbeeld een afsluitbare plastic hoes. (thuiszorgwinkel) Wordt het verband toch nat, dan dient u contact op te nemen met de orthopedieconsulent. Het verband mag u niet zelf vervangen. U mag na 6 weken in bad. 

Hechtingen

De teen is gehecht met oplosbare hechtingen. Alleen de begin- en eindknoopjes worden na 14 dagen verwijderd.

Bewegingsadvies

Als uw klachten dit toelaten mag u lopen, het is verstandig krukken te gebruiken en de eerste 14 dagen zoveel mogelijk rust te nemen. U mag uw dagelijkse activiteiten uitvoeren, maar neem voldoende rust en leg het been hoog. Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten te verminderen en de voet zoveel mogelijk hoog te houden, hierdoor neemt de pijn en zwelling af.

Fietsen

De eerste 6 weken mag u niet fietsen.

Autorijden

Autorijden mag weer als u de afwikkelschoen niet meer draagt en u voldoende controle hebt over uw voet.

Sporten

Dit wordt met u besproken tijdens de controle

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Meestal blijft het geopereerde gebied de eerste periode stijf aanvoelen. Ook na het verwijderen van de afwikkelschoen.

Bloedverdunners

Een trombosebeen kan optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. U moet gedurende een week bloedverdunners (spuitjes) gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330. Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
 • Toename pijn.
 • Koorts (> 38 °C).


Trombose, bij één of meer symptomen:

 • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
 • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.


Longembolie, bij één of meer symptomen:

 • Pijn op de borst.
 • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
 • Benauwd.
 • Transpiratie.
 • Verward.


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

 • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Een röntgenfoto is noodzakelijk om de grootte van de correctie te bepalen. Een nadeel is dat het bot meer tijd nodig heeft om vast te groeien, waardoor u uw voet niet meteen mag belasten (tot 6 weken na de operatie).

Controles

2 weken (en hechtingen verwijderen)

Consulent

6 weken (röntgenfoto)

Consulent

Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Johan Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Anita van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Christine van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Clemens van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Aimee Kuijpers

Aimee Kuijpers
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: