Achillespeesverlenging / hechting
Herkent u dit?
- Ik heb een te korte, geïrriteerde of gescheurde achillespees
Achillespeesverlenging/hechting; wat houdt het in?
De achillespees wordt verlengd als deze te kort is, dit heet een spitsvoetstand. De achillespees wordt gehecht wanneer er een scheuring door een ongeval is ontstaan. Soms moet de pees schoongemaakt worden omdat het peesweefsel geïrriteerd is.
Voorbereiding op de achillespeesverlenging/hechting
Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.
De achillespeesverlenging/hechting
Deze behandeling duurt tot gemiddeld een uur.
De achillespees kan verlengd worden met een Z- of een Y-plastiek. De arts legt uit welke techniek hij bij u gebruikt. Bij beide plastieken wordt de achillespees in de vorm Z of Y ingesneden en opgeschoven. Als uw pees is afgescheurd door een ongeval dan moet deze gehecht worden.
Nadat de operatie is uitgevoerd, blijft u één nacht in de kliniek vanwege de gipsspalk en mogelijke zwelling van uw voet.
Revalidatie
Mogelijke gevolgen
- Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Soms treden wondgenezingsstoornissen op. U leert lopen bij de fysiotherapeut. U zult aan de nieuwe stand van uw voet moeten wennen. Ook dient u in de eerste periode op te letten met kracht zetten op uw achtervoet, denk aan traplopen, springen, sporten en rennen.
Complicaties
- Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende de gips/walkerperiode gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige op de verpleegafdeling.
Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en ’s nachts, T (0485) 476 330.
- Afknelling van de tenen bij gips door zwelling
- Wanneer de tenen wit worden.
- Wanneer de tenen blauw worden met een ernstige zwelling.
Infectie, bij één of meer symptomen:
- Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
- Toename wondvocht.
- Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
- Toename pijn.
- Koorts (> 38 °C).
Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.
Leefregels en adviezen
- Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn wordt verminderd.
- Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste periode.
- Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een U-gipsspalk ter immobilisatie van de enkel. Deze wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips of een walker, deze blijft 6 weken zitten. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist of u nogmaals voor 6 weken gips krijgt of een walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze is verkrijgbaar bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.
- Het wondje is gehecht met losse hechtingen of oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.
- De eerste 6 weken moet u belast of onbelast lopen met twee krukken, dit bepaalt de arts. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste 14 dagen rust nemen en het been hoog leggen.
- U gaat weer leren fietsen en autorijden na de gips/walkerperiode.
- De sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle bij de arts.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen