terug
Hoe kunnen we u helpen?

Achillespeesverlenging / hechting

Achillespees verlengen of hechten?

De achillespees wordt verlengd als deze te kort is, dit heet een spitsvoetstand. De achillespees wordt gehecht wanneer er een scheuring door een ongeval is ontstaan. Soms moet de pees schoongemaakt worden omdat het peesweefsel geïrriteerd is.


De behandeling

De achillespees kan verlengd worden met een Z- of een Y-plastiek. De arts legt uit welke techniek hij bij u gebruikt. Bij beide plastieken wordt de achillespees in de vorm Z of Y ingesneden en opgeschoven. Als uw pees is afgescheurd door een ongeval dan moet deze gehecht worden. Nadat de operatie is uitgevoerd, blijft u één nacht in de kliniek vanwege de gipsspalk en mogelijke zwelling van uw voet.

Hoogleggen van de voet

Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn wordt verminderd.

Wondverzorging

Na de operatie krijgt u voor de eerste 14 dagen een U-gipsspalk ter immobilisatie van de enkel. Deze wordt na 14 dagen vervangen door een vast gips of een walker, deze blijft 6 weken zitten. Hierna komt u op controle bij de arts en hij beslist of u nogmaals voor 6 weken gips krijgt of een walker. De wondverzorging vindt plaats bij iedere gipswissel. U mag douchen met een gipshoes om uw gips, deze is verkrijgbaar bij een thuiszorgwinkel. U mag pas in bad als u definitief geen gips of walker meer draagt. Wordt het gips toch nat, dan dient u contact op te nemen met Kliniek ViaSana voor het vernieuwen van het gips.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Bewegingsadvies

De eerste 6 weken moet u belast of onbelast lopen met twee krukken, dit bepaalt de arts. Om pijn en zwelling te voorkomen moet u de eerste 14 dagen rust nemen en het been hoog leggen. Fietsen en autorijden gaat u weer leren na de gips/walkerperiode. Sport- en werkactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle bij de arts.

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Soms treden wondgenezingsstoornissen op.

U leert lopen bij de fysiotherapeut. U zult aan de nieuwe stand van uw voet moeten wennen. Ook dient u in de eerste periode op te letten met kracht zetten op uw achtervoet, denk aan traplopen, springen, sporten en rennen.

Controle 2 weken

Twee weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij de specialist. Hier wordt de gipsspalk verwijderd.

Controle 6 weken

Zes weken na de operatie heeft u een controleafspraak bij de specialist.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Clemens  van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Anita  van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Aimee  Kuijpers

Aimee Kuijpers
Hallux valgus

Guus  Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Johan  Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: