terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hernia operatie

Herkent u dit?

 • U heeft last van rugklachten en pijn dat met een conservatief behandeltraject niet overgaat

Legenda
1. Hernia
2. Tussenwervelschijf
3. Kern (nucleus pulposi
4. Zenuw
5. Banden (ligamenten)
6. Wervellichaam
7. Discusringen
8. Facetgewricht

Hernia operatie

Een hernia operatie: wat houdt het in?

Wanneer de ringen van de discus scheuren gaan vertonen en de kern door de scheur van de buitenste ring naar buiten komt spreekt men van een hernia. Een deel van de zachte kern drukt dan op de zenuw. Het kan ook zijn dat alleen de binnenste ringen scheuren. De kern komt dan wel voor een deel naar buiten maar niet helemaal. Er komt een bobbel aan de buitenkant van de discus, een uitstulping. Dit heet protrusie. Hierdoor kan ook druk op een zenuw ontstaan.

Een hernia hoeft geen klachten te geven. Dit hangt samen met een aantal factoren, zoals de locatie, grootte en of er een ontstekingsreactie ter hoogte van de zenuw aanwezig is. Zo heeft ongeveer één op de vijf mensen op één of meerdere niveaus een hernia, slechts een klein deel heeft hier ook werkelijk hinder van. Wanneer een hernia alleen klachten in de rug geeft, zal normaal gesproken geen operatie uitgevoerd worden. Andere behandelvormen, zoals injecties, fysio- en manuele therapie hebben dan de voorkeur. Een hernia operatie wordt alleen uitgevoerd als de niet- operatieve behandelvormen niet het gewenste effect leveren.

Voorbereiding op de hernia operatie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De hernia operatie

Hoe lang duurt de hernia operatie?

De operatie duurt gemiddeld een uur en wordt onder narcose uitgevoerd.

Wat wordt er gedaan bij een hernia operatie?

Wanneer na de conservatieve behandeling en/of injectietherapie de klachten in het been aanhouden of verergeren, is een operatie mogelijk. Er bestaan verschillende soorten operaties om een rughernia te verhelpen. Binnen ViaSana opereren we al jaren volgens de gouden standaard: de microscopische techniek. Met een microscoop wordt het operatie gebied in beeld gebracht. Via dezelfde opening worden de hulpinstrumenten ingebracht en kan de hernia verwijderd worden. Het belangrijkste doel bij deze operatie is om de druk van de zenuw op te heffen door deze volledig vrij te leggen. Dit betekent dat rondom de zenuw, behalve materiaal van de tussenwervelschijf, soms ook bot verwijderd moet worden.

Is het een dagbehandeling?

Een hernia operatie kan vaak niet in een dagbehandeling worden uitgevoerd. U verblijft een nacht in ViaSana.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

 • Bij een laminectomie wordt een drain geplaatst, die de volgende dag wordt verwijderd tijdens de opname.
 • Een zenuwbeschadiging kan het gevolg zijn van een zenuw die al beschadigd was. Er kan ook druk op de zenuw ontstaan door wondvocht of een bloeduitstorting. Volledig herstel kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, maar is niet altijd vanzelfsprekend. Een doof gevoel kan onaangenaam zijn, maar het beïnvloedt het functioneren van het been niet.

Complicaties

 • Een nabloeding komt zeer zelden voor. De wond wordt erg dik en pijnlijk in de eerste uren na de operatie, doordat de wond lang bloedt of bloederig vocht blijft lekken. Soms kan, als gevolg van een nabloeding, druk op de zenuwen ontstaan. Hierdoor kunt u pijn, tintelingen en een doof gevoel en/of verlies van kracht in de benen ervaren. Mocht u dit ervaren, neem dan contact op met ViaSana.
 • Tijdens de operatie bestaat er een kleine kans dat het hersenvlies beschadigd raakt waardoor hersenvocht (liquor) weg lekt. Als er sprake is van liquorlekkage zal de chirurg u dit zeggen tijdens de visite op de afdeling, nadien. Meestal herstelt dit spontaan binnen enkele dagen. Verschijnselen zijn snel opkomende hoofdpijnklachten zodra u gaat zitten/staan. De klachten verdwijnen weer als u gaat liggen. In een enkel geval is een operatie nodig om dit probleem te herstellen. Mocht u dit ervaren, neem dan contact op met ViaSana.

Na de operatie zijn er complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

 • Enkele uren na de operatie doet de fysiotherapeut oefeningen met u. Ook loopt u op de dag van de operatie een klein stukje. U krijgt oefeningen mee die u thuis kunt doen.
 • Pijn heeft bijna iedereen na de operatie, het is belangrijk dat de pijn draaglijk is. Neem daarom de voorgeschreven medicatie in. Door het medicatie-advies te volgen blijft de pijn controleerbaar, waardoor u beter kunt oefenen en sneller herstelt. Tijdens de operatie wordt een ontstekingsremmend middel achtergelaten in het operatiegebied. Na drie tot vijf dagen is dit middel uitgewerkt. De pijn kan dan licht toenemen. Dit is normaal, bij twijfel neemt u contact op met ViaSana.
 • Als u naar huis gaat, heeft u kliniplast op de wond. Deze dient u dagelijks te vervangen tot aan uw controle in ViaSana. De steristrips moet u laten zitten. Als deze eerder loslaten, dan is dit geen probleem.
 • Het ongemerkt laten lopen van de plas of ontlasting zonder dat u daar invloed op hebt gehad is een reden om met ViaSana contact op te nemen. Dit geldt ook voor toenemend krachtsverlies in 1 of beide benen.
 • Heeft u een hernia operatie ondergaan dan kan het zijn dat u een korset heeft meegekregen. Deze wordt gedragen om u eraan te herinneren rustig te bewegen. Daarnaast kan het dragen van een korset een pijnstillende werking hebben.

Verwachtingen herstel

Check je persoonlijke prognose

Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.

De persoonlijke prognose check geeft je direct inzicht in:
 • Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
 • Pijnbeleving
 • Hoe andere het herstel hebben ervaren
Snel en makklijk in te vullen!

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: