terug
Hoe kunnen we u helpen?

Lapidus arthrodese voet TMT 1

Deze ingreep wordt gedaan bij een hallux valgus met een hypermobiel TMT1 gewricht en bij pijnlijke artrose van het TMT1 gewricht. Hierbij wordt het eerste middenvoetsbeentje in de goede stand geplaatst in het gewrichtje met het eerste voetwortelbeentje (TMT1). Dit wordt vastgezet met een plaatje en 4 of 5 schroefjes. Tevens wordt het kapsel van het gewricht van de grote teen (MTP1) losgemaakt. Het plaatje met de schroefjes hoeft niet meer verwijderd te worden, tenzij er klachten zijn.

De behandeling

Deze operatie kan meestal in dagbehandeling worden uitgevoerd. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten. In de meeste gevallen mag u na een paar uur weer naar huis.

Hoogleggen van de voet

Het is belangrijk de voet goed hoog te leggen na de operatie. De operatie geeft zwelling, dit kan pijnlijk zijn. Door het hoogleggen komt er minder zwelling en druk in het geopereerde gebied, waardoor ook de pijn vermindert.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u dan eventueel een extra paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, toch worden ze verwijderd tijdens de eerste controle om irritatie van de wond te voorkomen. Na deze controle komt er bij zwelling van de voet nog een nieuw drukverband om. Ziet de voet er rustig uit dan is een pleister voldoende.

Bewegingsadvies

Als uw klachten dit toelaten mag u lopen op de afwikkelschoen. Het is verstandig krukken te gebruiken en de eerste 14 dagen zoveel mogelijk rust te nemen. Na de 14 dagen mag u wat kleine dagelijkse activiteiten uitvoeren, maar neem voldoende rust en leg het been hoog tussendoor. Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten te verminderen.

Fietsen

De eerste vier weken mag u niet fietsen.

Autorijden

Autorijden mag weer als u de afwikkelschoen niet meer draagt en u voldoende controle hebt over uw voet.

Sporten

Na 6 weken mag u op geleide van klachten gaan wandelen en fietsen. Na 12 weken mag u weer sporten als het goed aanvoelt.

Bloedverdunners

Een trombosebeen kan optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. U moet gedurende een week bloedverdunners (spuitjes) gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.

Controles

2 weken (en hechtingen verwijderen)

Consulent

6 weken (röntgenfoto)

Consulent

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Meestal blijft het geopereerde gebied de eerste periode stijf aanvoelen en zal de voet geregeld opzwellen. Ook na het verwijderen van de afwikkelschoen. Dit verdwijnt na 3 à 6 maanden.

Algemene informatie

Op de pagina 'uitgebreide voorlichting' vindt u meer informatie die voor iedere behandeling van toepassing is.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Guus  Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Anita  van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Christine  van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Clemens  van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Johan  Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: