Knieschijfpijn
Herkent u dit?
- Ik heb pijn rondom de knieschijf en voel dit bij zware belasting in mijn knieholte
- Lang zitten, belast buigen en door de knie zakken is pijnlijk
Knieschijfpijn; wat houdt het in?
Pijn rondom de knieschijf (patella), aan de voorzijde van de knie, is een veel voorkomende klacht. Het wordt door de specialist patellofemoraal pijnsyndroom genoemd. Soms kraakt of knarst de knie hoorbaar tijdens het buigen of “hapert" de knie bij het strekken. Knieschijfpijn wordt ook wel retropatellaire chondropathie genoemd.
De knieschijf vormt met het bovenbeen een gewricht, het patellofemoraal gewricht. Wanneer de knie buigt, glijdt de knieschijf in een groeve aan de voorzijde van het bovenbeen. De knieschijf zorgt ervoor dat de krachten van de bovenbeenspieren (quadriceps) zonder noemenswaardige wrijving wordt overgebracht. Zowel de knieschijf als het bovenbeen is bekleed met kraakbeen, dat samen met de gewrichtsvloeistof een uiterst glad oppervlak vormt.
Oorzaken en risicofactoren knieschijfpijn
De belangrijkste oorzaak is het niet goed "sporen“ van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen. De knieschijf loopt vaak naar buiten in de groeve, waardoor rek van de bandstructuren aan de binnenzijde van de knieschijf en drukverhoging aan de buitenzijde van het gewricht optreedt. Het niet goed “sporen" van de knieschijf kan verschillende oorzaken hebben:
- Het bovenbeen staat naar binnen gedraaid.
- De voet staat naar binnen gekanteld (pronatie), zoals bij platvoeten.
- X-benen.
- De binnenste bovenbeenspier is verzwakt en de buitenste bovenbeenspier is te sterk en verkort.
- Er is starheid van het band/kapselapparaat rondom de knieschijf.
- Het bekken staat niet recht.
- Het gewricht tussen de kuitbeen en het scheenbeen beweegt niet goed.
- De knie en knieschijf zijn onderdeel van een keten van gewrichten en moet daardoor vaak compenseren voor problemen elders in het been.
Symptomen bij knieschijfpijn
De pijn bevindt zich meestal rondom de knieschijf, vaak aan de binnen- of achterzijde van de knieschijf en kan bij zware belasting zelfs in de knieholte te voelen zijn. De klachten treden vooral op bij:
- Lang zitten met een gebogen knie, zoals in de auto, bioscoop of theater. Het wordt daarom ook wel de “theater knie" genoemd.
- Belast buigen van de knie, zoals bij traplopen, hurken, door de knie zakken en tegen de wind in fietsen.
- Bij zwemmen kan de schoolslag pijnlijk zijn.
Diagnose
Aan de hand van een lichamelijk onderzoek, uw voorgeschiedenis, de plaats van de kniepijn en bij welke activiteiten en houdingen klachten optreden kan uw arts de diagnose stellen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt op de volgende tekenen en/of afwijkingen gelet:
- De knieschijf is pijnlijk als de onderzoeker vraagt de bovenbeenspieren aan te spannen en de knieschijf niet naar boven kan schuiven.
- De regio rondom de knieschijf is gevoelig bij hurken.
- Stand van de benen en algehele elasticiteit (laxiteit) van de gewrichten.
- Spierkracht van de bovenbeenspieren.
- De gewrichten en meniscus dienen in goede conditie te zijn.
- De knie mag niet gezwollen zijn.
Houden de klachten ondanks uitgebreide behandeling door de fysiotherapeut en aanpassing van het belastingsniveau toch aan, dan kan eventueel een MRI onderzoek alsnog uitgevoerd worden. Een MRI-onderzoek geeft namelijk een duidelijk beeld van de banden, menisci en kraakbeen. Met een röntgenfoto/MRI wordt in kaart gebracht:
- Slijtage van de knie en in het bijzonder die van de knieschijf.
- Gewrichtsmuizen (losse fragmenten in het gewricht).
- Veranderde stand van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen.
- Andere specifieke afwijkingen.
Niet-operatieve behandelmogelijkheden
Vaak levert een conservatief behandeltraject al het juiste effect en is een operatie niet nodig. De onderstaande behandelmogelijkheden kunnen uitkomst bieden:
Als er geen slotklachten zijn, is fysiotherapie meestal het beste advies. Dat komt omdat de pijn in de knie dan niet wordt veroorzaakt door de scheur. Een scheur kan er namelijk voor zorgen dat er een ontsteking in de knie ontstaat, die ontsteking geeft dan pijn. Beweging geeft een betere doorbloeding en dat zorgt ervoor dat de ontsteking hersteld en de pijn verdwijnt. Met spierversterkende oefentherapie worden de structuren rond de knie verbeterd waardoor de knie stabieler en mobieler wordt. Structureel masseren heeft weinig nut, het is vooral belangrijk spierversterkende oefeningen te doen.
Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol vermindert vaak al de pijn. Als uw klachten aanhouden, kan de medisch specialist ontstekingsremmers voorschrijven. In een uiterst geval kunnen gerichte injecties met verdoving en een corticosteroïd het gewenste effect leveren.
Kliniek ViaSana beschikt over een oefenprogramma op maat. Deze is te verkrijgen via onze zelftest. Op basis van twaalf eenvoudig te beantwoorden vagen, wordt een indicatie gegeven in welke mate u klachten ervaart. Na het invullen van deze zelftest bieden wij u een gratis oefenprogramma aan dat past bij de mate van uw klachten. U ontvangt direct oefeningen in uw mailbox. Test uw klachten met de zelftest
Operatieve behandelmogelijkheden
Als uw klachten ondanks een fysiotherapeutische behandeling en adequate training toch aanhouden, kan een kijkoperatie van de knie overwogen worden. Met een kijkoperatie wordt de schade precies in beeld gebracht. Zo wordt uw kraakbeen glad gemaakt en wordt uw knieschijf meer ruimte geboden. Daarnaast wordt de rest van de knie op eventuele beschadigingen gecontroleerd.
Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie
Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.
Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2
Bekijk alle patiëntervaringen