terug
Hoe kunnen we u helpen?

Behandeling van de zenuwwortel

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten. Hierdoor kunnen de wervels onderling bewegen. Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening waardoor de zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze bevinden zich links en rechts vlak naast de wervelkolom vanaf het hoofd tot en met het heiligbeen. Als de zenuwwortel geïrriteerd is kan deze uitstralende pijnklachten geven (in de romp, arm of been). Het doel van deze injectie is om de irritatie weg te nemen.

Bij een behandeling wordt de zenuw aan de achterzijde van de wervelkolom behandeld. Het sensibele (= gevoel) gedeelte van de zenuw wordt behandeld. Er wordt niets veranderd aan het motorische gedeelte (= het gedeelte dat aanstuurt tot beweging) van de zenuw, tijdelijk kan er wel krachtsverlies en doofheid optreden.

De pijn intensiteit wordt bepaald aan de hand van de zogenoemde VAS score, hierbij geeft u de pijn een cijfer.

Melden voor de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U dient ervoor te zorgen dat er tijdens en na uw behandeling een contactpersoon in de wachtkamer van de pijnpoli aanwezig is en u daarna naar huis kan brengen (u mag gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer). 

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt (Het onderbreken van de bloedverdunners alleen in overleg met uw arts. Eventueel wordt er nog toestemming gevraagd aan de voorschrijvende arts.)
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft
  • Een overgevoeligheid heeft of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel of andere medicijnen

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door een assistente, zij zal u begeleiden tijdens de behandeling. Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen. Bij behandeling aan uw rug, neemt u plaats op de behandeltafel in buikligging. De assistente zal een kussen onder uw buik plaatsen om de holling van uw rug af te vlakken. Bij behandeling aan de nek neemt u plaats op de behandeltafel in rugligging. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. De arts bepaalt de te behandelen plaats met behulp van röntgenstralen. De huid wordt lokaal verdoofd. De arts zal daarna met een speciale naald de zenuwen opzoeken, met behulp van röntgenstraling en eventueel contrastvloeistof. Als de juiste plek gevonden is, wordt de lokale verdoving en ontstekingsremmer (corticosteroïd) ingespoten. Vervolgens zal de naald verwijderd worden. 

Na afloop van de behandeling verlaat u de behandelkamer als alle controles stabiel zijn. U verblijft daarna ongeveer 30 minuten op de pijnpoli. Een controle afspraak zal voor u ingepland worden. 

Na de behandeling mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en dient u 24 uur extra alert zijn i.v.m. mogelijke duizeligheid en/of slap gevoel in de ledematen.

Pijnbehandeling en nazorg

Zodra de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Deze pijn kan tot 2 weken na de behandeling aanhouden. U kunt hiervoor pijnstillers, zoals Paracetamol innemen. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan kunt u overleggen met uw huisarts of specialist voor andere pijnmedicatie.

Mogelijke bijwerkingen

  • Bloeding, infectie, zenuwschade
  • Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been of arm
  • Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling
  • Ontregelde menstruatiecyclus
  • Rode blosjes op de wangen Hoofdpijn

Informatie die voor iedere behandeling van toepassing is

Algemene informatie die voor iedere behandeling van toepassing is kunt u vinden op de pagina 'uitgebreide voorlichting'. Voorbeelden van deze voorlichting zijn informatie over de voorbereiding op uw behandeling, de anesthesiologie en eventuele complicaties. 

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Jay  Plamont

Jay Plamont
Kijkoperatie schouder

Tonny  Janssen

Tonny Janssen
Kijkoperatie schouder

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: