terug
Hoe kunnen we u helpen?

Behandeling van de zenuwwortel: wat houdt het in?

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten. Hierdoor kunnen de wervels onderling bewegen. Tussen iedere wervel in de wervelkolom zit een opening waardoor de zenuwen naar buiten kunnen treden. Deze bevinden zich links en rechts vlak naast de wervelkolom vanaf het hoofd tot en met het heiligbeen. Als de zenuwwortel geïrriteerd is kan deze uitstralende pijnklachten geven (in de romp, arm of been). Het doel van deze injectie is om de irritatie weg te nemen.

Voorbereiding op de behandeling van de zenuwwortel

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De behandeling van de zenuwwortel

Hoe lang duurt de operatie?

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Bij een behandeling wordt de zenuw aan de achterzijde van de wervelkolom behandeld. Het sensibele (= gevoel) gedeelte van de zenuw wordt behandeld. Er wordt niets veranderd aan het motorische gedeelte (= het gedeelte dat aanstuurt tot beweging) van de zenuw, tijdelijk kan er wel krachtsverlies en doofheid optreden.

De pijn intensiteit wordt bepaald aan de hand van de zogenoemde VAS score, hierbij geeft u de pijn een cijfer.

De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door een assistente, zij zal u begeleiden tijdens de behandeling.

Het is belangrijk dat u tijdens de procedure zo stil mogelijk blijft liggen. Bij behandeling aan uw rug, neemt u plaats op de behandeltafel in buikligging. De assistente zal een kussen onder uw buik plaatsen om de holling van uw rug af te vlakken. Bij behandeling aan de nek neemt u plaats op de behandeltafel in rugligging. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. De arts bepaalt de te behandelen plaats met behulp van röntgenstralen. De huid wordt lokaal verdoofd. De arts zal daarna met een speciale naald de zenuwen opzoeken, met behulp van röntgenstraling en eventueel contrastvloeistof. Als de juiste plek gevonden is wordt de lokale verdoving en ontstekingsremmer (corticosteroïd) ingespoten, daarna zal de naald verwijderd worden.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie kan in dagbehandeling worden uitgevoerd. Vaak mag u op dezelfde dag weer naar huis. Alleen mag u na de behandeling gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en dient u 24 uur extra alert zijn i.v.m. mogelijke duizeligheid en/of slap gevoel in de ledematen.

Revalidatie

Complicaties

Mogelijke bijwerkingen/complicaties:

  • Bloeding, infectie, zenuwschad
  • Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been of arm
  • Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling
  • Ontregelde menstruatiecyclus
  • Rode blosjes op de wangen
  • Hoofdpijn

Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: