terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hallux rigidus

Wat is een hallux rigidus?

Bij operatie van een hallux rigidus (hallux = grote teen, rigidus = stijf), wordt het gewricht aan de basis van de grote teen vastgezet. Deze operatie wordt uitgevoerd wanneer een patiënt ernstige pijn en slijtage (artrose) heeft in het gewricht. Bij de operatie wordt het resterende gewrichtskraakbeen verwijderd. Daarna wordt het gefixeerd met een plaatje en schroefjes. Als het gewrichtje na 6 weken volledig is vastgegroeid dan is dat gedeelte in uw teen stijf en de pijn weg.


De behandeling

Een voorvoetoperatie kan meestal in dagbehandeling worden uitgevoerd. Samen met de anesthesist wordt voor de operatie bepaald of u een ruggenprik of narcose krijgt. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten. In de meeste gevallen mag u na een paar uur weer naar huis.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit aan de verpleegkundige. Zij geeft u een extra paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen na ontslag.

Douche of bad

U mag de eerste 6 weken niet in bad. U mag wel douchen maar u dient het verband af te dekken zodat het droog blijft, bijvoorbeeld met een afsluitbare plastic hoes (thuiszorgwinkel). Wordt het verband toch nat, dan neemt u contact op met de orthopedieconsulent voor het vernieuwen van het verband. Dit mag u niet zelf doen.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze draden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Afwikkelschoen

U draagt een afwikkelschoen voor de duur van 6 weken na de operatie.

Bewegingsadvies

Als uw klachten dit toelaten mag u lopen, het is verstandig de eerste dagen krukken te gebruiken. U mag uw dagelijkse activiteiten uitvoeren, maar neem ook voldoende rust en leg het been hoog. Ook bij pijn en zwelling dient u het been hoog te leggen en de activiteiten te verminderen, de pijn en zwelling nemen dan af.

Fietsen

De eerste 4 weken mag u niet fietsen.

Autorijden

Autorijden mag weer als u de afwikkelschoen niet meer draagt en u voldoende controle hebt over uw voet.

Sporten

Sportactiviteiten die u na de operatie mag uitvoeren worden met u besproken.

Bloedverdunners

Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende een week gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige

Plaatje verwijderen

Het plaatje hoeft niet verwijderd te worden. Wanneer u toch last krijgt van het plaatje, kan deze na de operatie verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen de operatie en het verwijderen van het plaatje minimaal een half jaar.

  Complicaties (spoed 24/7)

  Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

  Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).


  Trombose, bij één of meer symptomen:

  • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
  • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.


  Longembolie, bij één of meer symptomen:

  • Pijn op de borst.
  • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
  • Benauwd.
  • Transpiratie.
  • Verward.


  Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helderrood.

  Controles

  2 weken (röntgenfoto en hechtingen verwijderen)Consulent
  6 weken ( röntgenfoto)Consulent

  Resultaat

  Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. De teen blijft echter wel stijf in het gewricht tussen de voet en het kootje. Het gewricht tussen het eerste en het tweede kootje blijft wel beweeglijk. Meestal blijft het geopereerde gebied de eerste periode stijf aanvoelen en zwelt de voet geregeld op. Dit verdwijnt na 3 tot 6 maanden. U leert op een andere manier uw voet afwikkelen.

  Vragen of een extra controle

  Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

  Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

  Christine van de Bilt

  Christine van de Bilt
  Hallux valgus

  Clemens van Alst

  Clemens van Alst
  Hallux valgus

  Johan Scheepens

  Johan Scheepens
  Hallux valgus

  Anita van de Ven

  Anita van de Ven
  Hallux valgus

  Aimee Kuijpers

  Aimee Kuijpers
  Hallux valgus

  Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

  Welcome at ViaSana

  Our website is regularly visited by people from abroad.
  We are currently investigating what kind of visitors these are.
  Please answer the question below: