terug
Hoe kunnen we u helpen?

Pijn binnenkant knie

De binnenband, beter bekend als de mediale collaterale band, is één van de kniebanden. De binnenband zit aan de binnenzijde van de knie. Deze band verbindt aan de binnenzijde van de knie het bovenbeen met het scheenbeen. Door de ligging van de binnenband kan de knie niet naar binnen knikken en kan er geen X-been ontstaan. Ook helpt de binnenband de kruisbanden met het stabiliseren van draaibewegingen van het scheenbeen ten opzichte van het bovenbeen. Het meest voorkomende bandletsel aan de knie is een opgerekte of ingescheurde binnenband. Een ernstiger letsel zoals een volledig afgescheurde binnenband van de knie komt minder vaak voor. Een volledig afgescheurde binnenband gaat vaak gepaard met letsel aan de meniscus.

Oorzaken pijn binnenkant knie

Een scheur in de binnenste knieband is in de meeste gevallen het gevolg van een ongeval of sportletsel. De binnenband kan oprekken, inscheuren of afscheuren als er te veel kracht tegen de buitenzijde van de knie ontstaat. Daarnaast kan letsel aan de binnenkant van de knie optreden wanneer de knie een geforceerde draaibeweging maakt waarbij er ook een kracht naar binnen optreedt. Met name bij sporten met veel kap-, draai- en sprongbewegingen ontstaat een risico op binnenbandletsel. Het is belangrijk dat een ingescheurde- of afgescheurde binnenband snel wordt herkend. Hoe vroeger het stadium, hoe beter te behandelen.

Symptomen binnenbandletsel

  • Patiënten ervaren in bijna alle gevallen pijn aan de binnenkant van de knie. Als de binnenband volledig afscheurt, is de pijn bij het ontstaan heftig. Daarna is de pijn afwezig. Het op spanning komen van de binnenband doet geen pijn meer, omdat de binnenband volledig is afgescheurd. Bij een opgerekte of afgescheurde binnenband voelt het wel pijnlijk. 
  • Een ander symptoom is het opzwellen van de binnenkant van de knie in de eerste uren na het ontstaan van het letsel. In de meeste gevallen is lopen lastiger, maar niet onmogelijk. Na verloop van tijd ontstaan bij een ingescheurde of afgescheurde binnenband van de knie, een gevoel van instabiliteit.

Diagnose

Onze orthopedisch chirurg vraagt naar de aard van het letsel dat u heeft gehad en hoe uw huidige klachten zijn. Daarnaast voert hij specifieke testen uit tijdens het lichamelijk onderzoek. Een voorbeeld hiervan zijn stabiliteitstesten van ligamenten (bindweefsels). Door röntgenfoto’s kunnen eventuele botbreuken worden uitgesloten. Daarnaast is op een röntgenfoto te zien of er aanwijzingen zijn voor kraakbeenslijtage. Vaak is deze combinatie voldoende om een goede diagnose te stellen. Tijdens het stellen van de diagnose, wordt de ernst van het letsel als volgt gegradeerd: 

Graad 1 – Binnenband opgerekt

  • Geen sprake van speling bij zowel 20 graden gebogen- als bij een gestrekte knie
  • U ervaart pijn bij het oprekken

Graad 2 – Binnenband ingescheurd

  • In 80% van de gevallen treedt ook voorste kruisbandletsel op
  • Wel sprake van speling bij zowel 20 graden gebogen- als bij een gestrekte knie
  • Ondanks dat geeft de binnenband nog weerstand
  • U ervaart pijn bij het oprekken

Graad 3 – Binnenband afgescheurd

  • In 80% van de gevallen treedt ook voorste kruisbandletsel op
  • Wel sprake van speling bij zowel 20 graden gebogen- als bij een gestrekte knie
  • Geen of nauwelijks weerstand van de binnenband
  • Geen of nauwelijks pijn bij het oprekken 

Een MRI-scan is zelden noodzakelijk om een diagnose van alleen binnenbandletsel te kunnen stellen. Bij 2de graad binnenbandletsel en met name bij 3de graad binnenbandletsel kan wel een MRI-scan worden verricht om de letsels van andere structuren zoals ligamenten, de meniscus en het kraakbeen aan te tonen. Op deze MRI-scan wordt de plaats van de scheur duidelijk. Daarnaast wordt de ligging van het afgescheurde gedeelte in de binnenband beoordeeld. Dit heeft consequenties voor een verdere behandeling.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

De behandeling van kniebandletsels is een van de specialisaties van Kliniek ViaSana. Bij een groot deel van de patiënten treedt goede genezing op zonder dat een operatieve behandeling hoeft te worden. 

Opgerekt

Wanneer de binnenste knieband is opgerekt maar niet is in- of afgescheurd, is geen operatieve behandeling noodzakelijk. Het nemen van rust en begeleiding door een fysiotherapeut valt te overwegen om uw klachten te verhelpen. De gemiddelde genezing duurt meestal twee weken.

Ingescheurd
De behandeling van een ingescheurde knieband bestaat uit een brace en uit de begeleiding door een fysiotherapeut. De brace zorgt voor zijwaartse steun terwijl het wel normale buiging en strekking van de knie toelaat. De fysiotherapeut zorgt ervoor dat de zwelling in het gewricht eerder verdwijnt, dat de mobiliteit van het gewricht eerder terugkeert, dat de knie niet stijf wordt, dat het normale looppatroon terugkeert en dat de spierkracht (terug) op niveau wordt gebracht. De gemiddelde genezing duurt meestal zes weken. 

Afgescheurd
Als de binnenste knieband volledig is afgescheurd, is de behandeling in principe hetzelfde als bij een ingescheurde knieband. Een operatieve behandeling van een afgescheurde binnenste knieband geeft een grotere kans op stijfheid na de operatie. Dit terwijl de eerder benoemde conservatieve behandelingen vrijwel altijd een goed resultaat geven. Alleen in hele specifieke situaties heeft het opereren in de acute fase (eerste fase na het optreden van letsel) een meerwaarde.

Operatieve behandelmogelijkheden

Zoals vermeld is het alleen in specifieke situaties noodzakelijk een afgescheurde binnenste knieband te opereren. Voorbeelden van deze situaties zijn:

  • De situatie waarbij er aan het uiteinde van de afgescheurde binnenste knieband nog een botstuk zit dan kan worden geplaatst op de oorspronkelijke plaats.
  • De situatie waarbij het uiteinde afscheurt en de binnenste knieband tussen het gewricht is komen te liggen.
  • De situatie waarbij er na een conservatieve behandeling toch instabiliteitsklachten blijven bestaan.
  • Als er begeleidende schade van de voorste kruisband aanwezig is, wordt na het herstel van de binnenste kruisband, een voorste kruisband reconstructie verricht.
  • In het geval dat de binnenste knieband geneest met teveel restspeling, moet tegelijkertijd met de voorste kruisband reconstructie een binnenste knieband reconstructie worden verricht. Anders komt er teveel spanning op de voorste kruisband te staan. 

Ervaringen van patiënten met knieklachten

mevrouw  Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Rob  Mans

Rob Mans
O-benen

Alev  Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Fred  Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: