terug
Hoe kunnen we u helpen?

Symptomen

Impingement van de enkel is een inklemming, meestal aan de voorzijde van de enkel, door weke delen zoals gewrichtkapsel, littekenweefsel of door botvorming aan de voorzijde van het bovenste spronggewricht (BSG). Hierbij is meestal de dorsaalflexie (optrekken van de voet richting neus) beperkt. Dit betekent dat het afwikkelen moeilijk is omdat de enkel niet goed richting neus opgetrokken kan worden.

Diagnose

Hoe wordt enkel-impingement vastgesteld?Impingement kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Een oorzaak hiervan kan een z.g. sportenkel zijn. Er bestaat dan botaanwas van de randen aan de voorzijde van het enkelgewricht en het gewrichtkapsel kan ook zwellen, waardoor er nog meer functieverlies van het BSG kan ontstaan. Dit geeft pijn bij het afwikkelen bij vooral loopsporten. Op een rõntgenfoto is de botvorming aan de voorzijde vaak goed te zien. Soms is een MRI-scan nodig om de enkel voldoende in kaart te brengen.

De behandeling

Niet-operatieve behandeling

Niet-operatieve behandeling is mogelijk met ontstekingsremmers, fysiotherapie en manuele therapie. Hiermee kan beweeglijkheid van de enkel verbeterd worden. Ook is het mogelijk een lokale injectie te geven met corticosteroïden (onstekingremmer). De kapselzwelling en irritatie verdwijnen waardoor de pijn duidelijk zal afnemen. 

Operatieve behandeling

Blijven de klachten echter aanwezig, dan is een operatieve behandeling mogelijk door een kijkoperatie. Hierbij kunnen met een klein freesje de verklevingen en botaanwassen verwijderd worden. Deze operatie kan in kliniek ViaSana in dagbehandeling plaats vinden.

Revalidatie

Na de operatie kan het been met twee krukken gedeeltelijk belast worden, waarbij de voet goed afgewikkeld moet worden. De behandeling is erop gericht om de beweeglijkheid van de enkel zo snel mogelijk normaal te krijgen. Dit is heel belangrijk voor een goed succes. De fysiotherapeut zal vaak ook manuele therapie toepassen. Pas later komen oefeningen voor een goede belastbaarheid met ook zonodig sportopbouw.

Patiënteninformatie

Blessures van de enkel ontstaan meestal na een verstuiking waarbij de enkelbanden en of kraakbeen wordt beschadigd. Meestal geneest een enkel spontaan na zo'n letsel. Echter in meer dan 30% van de verstuikingen houdt men pijn, instabiliteitklachten of een functiebeperking van de enkel. Een röntgenfoto en of MRI kan dan gewenst zijn om de oorzaak van de klachten te achterhalen. De oorzaak kan gelegen zijn in een botaanwas aan de randen van het gewricht of een kraakbeenbeschadiging. Soms is een kijkoperatie van de enkel nodig om de klachten te verhelpen. In kliniek ViaSana worden deze enkelletsels vaak gezien en behandeld.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: