terug
Hoe kunnen we u helpen?

Cheilectomie

Wat is een cheilectomie?

Dit is het verwijderen van een botrichel in het grote teengewricht. De operatie wordt uitgevoerd wanneer het gewricht nog niet te erg is aangetast.

De behandeling

Bij deze operatie worden alle botuitsteeksels (de osteofyten) verwijderd en het gewricht wordt verder schoongemaakt. Dit gebeurt vooral aan de boven- en zijkanten. Hierdoor verdwijnt de bult op het grote teengewricht. Vaak kan de teen na de operatie beter bewegen en blijft de beweeglijkheid van de teen op termijn behouden. Na de operatie wordt een drukverband aangebracht. In de meeste gevallen mag u na een paar uur weer naar huis.

Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u dan eventueel een paracetamol. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.

Wondverzorging/douchen

U moet de eerste dagen het verband laten zitten en droog houden. U mag wel douchen maar u dient het verband af te dekken zodat het droog blijft (bijvoorbeeld afsluitbare plastic hoes). Wordt het verband toch nat, dan dient u het verband te verwijderen en de wond droog te deppen, dus niet droogvegen. U moet hierna de wond afdekken met een pleister. Na de eerste dagen mag u het verband definitief verwijderen.

Hechtingen

U bent gehecht met oplosbare hechtingen. Bij de controle worden de hechtingen/ knoopjes verwijderd.

Bewegingsadvies

Als uw klachten dit toelaten mag u lopen. U mag uw dagelijkse activiteiten uitvoeren, nemen de pijn en de zwelling toe, dan dient u deze activiteiten te verminderen. Wij adviseren u de voet zoveel mogelijk hoog te houden, hierdoor wordt de pijn en zwelling minder. U dient de grote teen regelmatig te oefenen, vooral optrekken zodat u bij het lopen beter kunt afwikkelen.

Fietsen, autorijden en sporten

U mag deze activiteiten weer uitvoeren als u weer voldoende controle hebt over uw voet.

Nieuwe zooltjes

Na de operatie zullen de zooltjes die u had niet meer passen bij de vorm van u voet. Tot 3 maanden na de operatie zal u voet geregeld opzwellen. Het aanpassen van de zooltjes kunt u het beste uitstellen tot 3 maanden na de operatie.

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Meestal blijft de geopereerde teen de eerste periode stijf aanvoelen.

Complicaties (Spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht
 • Toename pijn.
 • Koorts (> 38 °C).


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

 • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Controles

2 weken (hechtingen verwijderen)orthopedisch consulent

Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Aimee Kuijpers

Aimee Kuijpers
Hallux valgus

Christine van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Anita van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Clemens van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Johan Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: