terug
Hoe kunnen we u helpen?

Ingegroeide teennagel

Op alle leeftijden kan de nagel van de grote teen ingroeien. Hiermee wordt bedoeld dat de nagel aan de zijkant ter hoogte van de nagelriem in het weefsel groeit. Hierdoor raakt het weefsel ontstoken en wordt de teen pijnlijk. Er kan een behoorlijke zwelling en infectie optreden.Waarom het weefsel de teennagel niet voldoende ruimte geeft is niet bekend. Soms krult de nagel te veel het weefsel in of is de nagel breder geworden.Behandeling van een ingegroeide nagel (unguïs incarnatus) kan bestaan uit het tijdig knippen van de nagels. Met lokale behandeling door een podotherapeut kan het omringende weefsel van de nagel worden weggehouden, zodat er geen irritatie ontstaat.Als de klachten toch nog aanhouden, is het verstandig onder een lokale verdoving de nagel smaller te maken. Bij een wigexcisie wordt behalve de nagel ook het nagelbed permanent smaller gemaakt. Het ontstoken weefsel zal binnen een paar weken herstellen. Een nadeel zit niet aan deze kleine operatie vast, mede ook dat de pijn na de ingreep vaak verwaarloosbaar is. In 10% komt de nagel weer normaal terug en kunnen ook de klachten recidiveren.

Wat is het klachtenbeeld van een ingegroeide teennagel?

Op alle leeftijden kan de nagel van de grote teen ingroeien. Hiermee wordt bedoeld dat de nagel aan de zijkant ter hoogte van de nagelriem in het weefsel groeit. Hierdoor raakt het weefsel ontstoken en wordt de teen pijnlijk. Er kan een behoorlijke zwelling en infectie optreden.

Hoe wordt een ingegroeide teennagel behandeld?

Behandeling van een ingegroeide nagel (unguïs incarnatus) kan bestaan uit het tijdig knippen van de nagels. Met lokale behandeling door een podotherapeut kan het omringende weefsel van de nagel worden weggehouden, zodat er geen irritatie ontstaat.
Als de klachten toch nog aanhouden, is het verstandig onder een lokale verdoving de nagel smaller te maken. Bij een wigexcisie wordt behalve de nagel ook het nagelbed permanent smaller gemaakt. In sommige gevallen biedt alleen een operatieve behandeling uitkomst.

Voorbereidingen voor de operatie.

De operatie vindt onder plaatselijke verdoving plaats, zodat u niet nuchter in de kliniek hoeft te komen. U bent niet in staat zelfstandig weer naar huis te rijden, omdat u na de operatie een drukverband krijgt. De operatie duurt hooguit 15 minuten. De verdoving is zo goed dat u geen pijn voelt.

De operatie

Op de operatietafel krijgt u een plaatselijke verdoving. Als deze goed is ingewerkt zal uw arts met de ingreep beginnen. Hiermee maakt hij een kleine snee in nagelbed van de groet teen en zal de nagel versmallen. Daarna wordt het nagelbed bewerkt met een etsende vloeistof, waardoor op die plaats geen nagelweefsel meer zal ontstaan. Het wondje hoeft niet gehecht te worden en wordt met een vet gaasje met een drukverband verbonden. Het drukverband moet een paar dagen blijven zitten.

Na de operatie

Op geleide van de pijn mag u uw voet weer belasten. Meestal is dat binnen een week weer redelijk mogelijk. Soms is het prettig tijdelijk krukken te gebruiken als u de eerste dagen na de ingreep zich toch wat vaker te voet moet verplaatsen. Onze kliniek is zeven dagen in de week en 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor eventuele vragen. Afhankelijk van de pijn van de voet is het verstandig pijnstillers te gebruiken, meestal is dat niet nodig. Hiervoor krijgt een recept mee naar huis. U mag al na een paar dagen het verband verwisselen en het wondje met water afspoelen. Tevens is nodig de eerste dagen de voet hoog te leggen als u wat langer zit. Autorijden mag weer als u zelf vindt dat u weer voldoende controle over uw voet heeft en geen uitwendige bescherming meer draagt

Mogelijke complicaties en risico's

Bij een fors pijnlijke en gezwollen teen moet u ook contact opnemen met onze kliniek. Er kan na de voetoperatie, net als na iedere operatie, een infectie van de teen optreden. De kans hierop is heel erg klein. Wanneer u behalve toenemende pijn van de voet ook koorts krijgt, moet u ons raadplegen.

Het herstel van de voet is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de zwelling en pijn na de ingreep. Sport is meestal 4 weken na de operatie weer mogelijk.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Frank  Cornelissen

Frank Cornelissen
Impingement van de enkel

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: