terug
Hoe kunnen we u helpen?

Slijmbeursontsteking schouder

Een slijmbeurs ontsteking in uw schouder wordt ook wel een ‘bursitis schouder’ genoemd. Dit is een pijnlijke aandoening die de kleine, met vocht gevulde ‘zakjes’ aantast. Deze met vocht gevulde zakjes beschermen uw botten, pezen en spieren in de buurt van het schoudergewricht. Bursitis treedt op wanneer de zakjes in uw schouder ontstoken raken. De meest voorkomende locaties van een slijmbeursontsteking zijn de schouder, elleboog en heup. Dit komt doordat deze gewrichten frequent dezelfde handeling en beweging uitvoeren.

Preventie

Hoewel u niet alle soorten slijmeursontstekingen kunt voorkomen, kunt u het risico op en de ernst verminderen door de manier waar bepaalde taken uitvoert. Voorbeelden hiervan zijn:

Het vervoeren van zware onderdelen
Dit legt druk op uw schoudergewricht. Maak gebruik van een dolly, kar of palletrijder bij het vervoeren van zware onderdelen.

Regelmatig pauzeren
Wissel frequent dezelfde bewegingen en handelingen af met rust of andere activiteiten.

Gezond gewicht
Het behouden van een gezond gewicht is belangrijk. Overgewicht legt namelijk meer druk op uw gewrichten.

Oefeningen
Het versterken van uw spieren kan uw gewricht bescherming bieden.

Opwarmen en strekken
Goed opwarmen en strekken voor inspannende activiteiten biedt betere bescherming tegen schouderblessures.

Oorzaken slijmbeursontsteking schouder

Te vaak dezelfde handeling en beweging uitvoeren van het schoudergewricht vormt de voornaamste oorzaak van een slijmbeursontsteking in de schouder. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het gooien van een honkbal of iets boven je hoofd tillen;
 • Lang op je ellebogen leunen;
 • Taken zoals het leggen van een tapijt of het schrobben van de vloer. Andere oorzaken van bursitis in de schouder zijn een verwonding of ‘trauma’, een ontstekingsreactie zoals reumatoïde artritis (ontstoken schouder), jicht en een infectie.

Symptomen bursitis schouder

Een slijmbeursontsteking gaat gepaard met enkele symptomen. De volgende symptomen duiden op een slijmbeursontsteking in de schouder:

 • Het pijnlijk of stijf aanvoelen van het schoudergewricht;
 • Als het schoudergewricht meer pijn doet als je het beweegt of erop drukt;
 • De schouder ziet er rood en gezwollen uit.

Risicofactoren

Bij iedereen kan een slijmbeursontsteking in het schoudergewricht voor komen. Alleen kunnen bepaalde factoren het risico hierop vergroten.

Leeftijd
De kans op bursitis wordt groter naarmate u ouder wordt.

Beroepen en/of hobby’s
Wanneer uw werk vaak het uitvoeren van dezelfde beweging of handeling vereist, neemt de kans op een slijmbeursontsteking toe. Voorbeelden hiervan zijn tapijt leggen, tegelzetten, tuinieren, schilderen en het bespelen van een muziekinstrument.

Overige medische aandoeningen
Bepaalde ziekten en aandoeningen zoals een ontstoken schouder, jicht en diabetes vergroten het risico op het ontwikkelen van bursitis. Ook overgewicht vergroot de kans op een slijmbeursontsteking in uw bovenarm of schouder.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is verstandig uw huisarts raad te plegen als de voorgeschreven maatregelen en medicijnen niet het gewenste effect leveren. Daarnaast is het van belang naar de huisarts te gaan als:

 • U plots het schoudergewricht moeilijker of niet meer kunt bewegen;
 • Er een overmatige zwelling, rode- of blauwe plekken of uitslag rond het gewricht te zien is;
 • U pijn ervaart in het schoudergewricht wanneer u zich inspant.

Diagnose

Naar verwachting vormt een van de eerder benoemde oorzaken de aanleiding voor de slijmbeursontsteking in uw schouder. Om te beoordelen wat de precieze schade in uw schouder is, schakelt u allereerst de hulp van uw huisarts in. Deze kan u indien nodig doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. Indien mogelijk wordt u direct onderzocht en behandeld.

De meeste patiënten komen bij ViaSana met de verwachting dat zij een MRI-Scan of kijkoperatie krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit in de meeste gevallen geen meerwaarde geeft. Een kijkoperatie van de schouder wordt uitgevoerd binnen ViaSana. Maar alleen wanneer dit echt nodig is. Een kijkoperatie kan de ontwikkeling binnen uw schouder namelijk verergeren. Daarom gebruiken wij een goed gesprek, lichamelijk onderzoek en een gewone röntgenfoto om de oorzaak en de ernst van uw klachten vast te stellen.

Conservatieve behandelmogelijkheden

Een bursitis in de schouder herstelt over het algemeen door een conservatief behandeltraject. Maatregelen zoals rust, ijs en het nemen van een pijnstiller, kunnen uw klachten verminderen. Als deze maatregelen niet het gewenste effect leveren kunnen de volgende opties uitkomst bieden:

 • Medicatie, als uw slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een infectie, kan antibioticum worden voorgeschreven.
 • Therapie, fysiotherapie en oefeningen kunnen de spieren in het getroffen gebied versterken om uw pijn te verlichten en een herhaling te voorkomen.
 • Injectie, een corticosteroïd dat in de slijmbeurs wordt geïnjecteerd, kan pijn en ontsteking in uw schouder verlichten. Deze behandeling werkt snel en in de meeste gevallen is één injectie voldoende.

Operatieve behandelmogelijkheden

Indien de conservatieve maatregelen niet het gewenste effect hebben, moet de ontstoken slijmbeurs operatief behandeld worden. Maar slechts zelden is verwijdering van de aangetaste slijmbeurs noodzakelijk.

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Karen Vogelsangs

Karen Vogelsangs
Schouderpijn

Remo Speijers

Remo Speijers
Schouder uit de kom

Patrick van den Berg

Patrick van den Berg
AC luxatie

Demi Corstjens

Demi Corstjens
Schouderpijn

Coen Bos

Coen Bos
Schouderpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: