terug
Hoe kunnen we u helpen?

Heupprothese


Benieuwd of een heupprothese de oplossing is voor uw pijn en klachten?
Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie.

Liever eerst meer lezen over een heupprothese behandeling?

1. Uw prothese in het kwaliteitsregister

Alle gegevens over uw gewrichtsprothese en over de behandeling komen in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. Dit register geeft informatie over de kwaliteit van de prothesen en over de kwaliteit van de behandelingen. In het geval dat een bepaald type gewrichtsprothese ernstige problemen veroorzaakt, dan kan de LROI laten zien welke ziekenhuizen of klinieken deze prothesen hebben geplaatst. De LROI informeert deze ziekenhuizen of klinieken. Elk ziekenhuis of kliniek neemt op haar beurt contact op met de patiënten die deze prothese hebben. 

Als u niet wilt dat uw gegeven worden opgenomen in de LROI, dan kunt u dat aangeven bij de orthopedisch chirurg. Uitgebreidere informatie vindt u op www.lroi.nl


2. De chirurgische ingreep

Het plaatsen van een totale heupprothese is een grote operatie. De operatie duurt één tot anderhalf uur. Er wordt een snede gemaakt van ongeveer 10-15 cm aan de buitenzijde van de heup. Vervolgens snijdt de chirurg het gewrichtskapsel aan de achterkant in, zodat het gewricht zichtbaar wordt. De slechte heupkop wordt uit de kom ontwricht en met een zaag verwijderd.

De chirurg verricht nu enige voorbereidende handelingen, zodat hij straks een goed passende prothese kan plaatsen. Zo wordt de heupkom met speciale raspen bewerkt, zodat de prothese component perfect in de kom zal passen. Het kanaal in het bovenbeen wordt eveneens met speciale raspen bewerkt, zodat de te plaatsen heupprothese component nauw zal aansluiten in het dijbeen. De totale heupprothese bestaat uit een keramische of cobaltchrome kop en een polyethylene (plastic) kom. De prothese steel is van metaal.

Door een proefprothese te plaatsen test de chirurg de stabiliteit van de kunstheup. Als de stabiliteit goed is bevonden, zal de chirurg de definitieve prothese componenten plaatsen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de heupprothese goed vast komt te zitten.


Dit kan op twee manieren:

 • Een ingroeiprothese (ongecementeerde heupprothese). Deze hebben een dun laagje coating dat vastgroeit in het eigen bot.
 • Ook kan de chirurg een prothese kiezen die met botcement gefixeerd wordt in het bot (gecementeerde heupprothese).

In ViaSana worden de meeste heupprotheses geplaatst zonder cement.


3. Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u nauwlettend geobserveerd door de verpleegkundige; de anesthesioloog is bovendien altijd bereikbaar. Ademhaling, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd en als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof toegediend.

Op de verkoeverkamer begint u al te bewegen met het geopereerde been als de verdoving aan het uitwerken is. De verpleegkundige zal u hierin begeleiden.

4. Na de operatie

Pijn komt na iedere grote operatie voor, maar moderne anesthesietechnieken kunnen pijn tot een minimum beperken. De meeste pijn zult u in de nacht ervaren. Wanneer de pijn ondraaglijk is, dient u medicijnen te gebruiken.

Hoeveel pijn u na de operatie ervaart, is afhankelijk van veel factoren en vooral van de operatie. Daarnaast ervaart iedere persoon pijn op een andere manier. De arts en de verpleegkundige kunnen medicijnen toedienen om de pijn te verlichten. De pijn moet draaglijk zijn. U mag niet verwachten dat u helemaal geen pijn hebt. De verpleegkundige zal u leren de pijnscore (0-10) aan te geven, zodat de juiste pijnstilling kan worden gegeven.

Hieronder bespreken we verschillende vormen van pijnbehandeling:

 • Tabletten. Wanneer u weer zelf kunt eten en drinken, kunt u pijnstillers als tabletten innemen. Deze vorm van pijnbehandeling is effectief als u de pijnstillers regelmatig (volgens voorschrift) inneemt.
 • Zetpillen. Wanneer het niet mogelijk is tabletten in te nemen, kunnen zetpillen worden toegediend. Deze worden rectaal (via de anus) ingebracht en door het lichaam opgenomen.
 • Injecties. Soms is het nodig om pijnstillers via een injectie in de buik toe te dienen. Dit zijn meestal sterke pijnstillers die bij ernstige pijn worden toegediend.

Het is van belang dat u alle paracetamol in blijft nemen zolang u pijn heeft. Zo bouwt u namelijk een goede bloedspiegel op.

Bijwerkingen
Meld aan de verpleegkundigen indien u één van de volgende bijwerkingen heeft:

 • misselijkheid en braken,
 • obstipatie (moeizame stoelgang),
 • hoofdpijn,
 • duizeligheid,
 • slaperigheid,
 • lichte verwardheid.

In overleg met u zoeken de anesthesioloog en de verpleegkundige naar de juiste middelen om bijwerkingen en klachten effectief te bestrijden.

Pijnmedicatie bij ontslag
Bij ontslag worden pijnstillers voor veertien dagen voorgeschreven. U dient de instructies goed op te volgen en de juiste doseringen te nemen. Indien nodig kunt u bij ViaSana nog om een herhalingsrecept vragen.

Een stijve heup na de operatie
Na de operatie zal het heupgebied tijdelijk gezwollen zijn. Meestal verdwijnt de zwelling binnen 6 tot 8 weken. De stijfheid van de heup verdwijnt soms zeer langzaam, waardoor het herstel veel tijd kan vergen. Na lang zitten/liggen kunt u moeizaam op gang komen. We noemen dit startproblemen. Dit kan tot een jaar aanhouden.

5. Hervatten van activiteiten

Bij een grote groep patiënten met een heupprothese is gekeken hoelang het duurt voordat een activiteit weer hervat kan worden. Hieronder ziet u de gemiddelden die hieruit zijn gekomen. Het kan zijn dat u eerder of later een bepaalde activiteit weer kan hervatten. Luister daarom goed naar uw lichaam, de adviezen van ViaSana en ga niet forceren. 

Klik hier om te zien wanneer patiënten met een heupprothese bepaalde activiteiten weer kunnen hervatten. 

6. Resultaat

Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over de resultaten van de heupprothese bij ViaSana. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel kan niet altijd achterhaald worden. 

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat. Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

7. Controles

Bij de 14-daagse controle worden de hechtingen verwijderd. Met een klein tangetje worden de nietjes (agraves) eenvoudig verwijderd. Het is een prikkend gevoel wat niet lang duurt.

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Heupprothese bij ViaSana.

De 10 meest gestelde vragen over de heupprothese

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Jack Weerts

Jack Weerts
Heupprothese

Wim Römer

Wim Römer
Heupprothese

Andre Dijkgraaf

Andre Dijkgraaf
Heupprothese

Hanny Gijsel

Hanny Gijsel
Heupprothese

Eveline Schievink

Eveline Schievink
Heupprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws