terug
Hoe kunnen we u helpen?

Heupprothese

Pijnklachten vormen de voornaamste reden waarom patiënten een heupprothese operatie ondergaan. De pijn is soms zo ernstig dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten. U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden meer wandelen en moet soms zelfs een stok gebruiken. Traplopen gaat zeer moeizaam en is soms zelfs onmogelijk. Het heupgewricht wordt bovendien stijf, waardoor het moeilijk wordt om zelf sokken en schoenen aan te trekken. Al deze dagelijkse activiteiten kunt u weer gewoon uitvoeren als u volledig hersteld bent van de operatie. De heupprothese zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven.


Benieuwd of een heupprothese de oplossing is voor uw pijn en klachten?
Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie.

Liever eerst meer lezen over een heupprothese behandeling?

1. Blijf bewegen voor de operatie

Zodra u weet dat u een heupprothese krijgt, kunt u starten met bewegen, denk aan fietsen, wandelen en oefeningen. Hoe eerder u begint, hoe beter. Hoe beter u in conditie bent, hoe beter dat is voor het herstelproces na de operatie. Kraakbeen heeft namelijk belasting nodig om gezond te blijven. Door het bewegen onderhoudt u de voeding van het kraakbeen. De dosering van de belasting is wel belangrijk. Soms is het bijvoorbeeld beter om 4 keer per dag een kwartier te wandelen dan 1 keer per dag een uur.

Fietsen/Hometrainer

Het is aan te raden om meerdere keren per dag te fietsen. Dit kan ook op een hometrainer of op de e-bike. Probeer 30 tot 45 minuten te fietsen, maar als dat niet gaat, kunt u ook bijvoorbeeld 10 minuten fietsen 3x per dag. Ook na de operatie is het verstandig een hometrainer in huis te hebben.

Wandelen

Vaak is een lange wandeling niet goed mogelijk door de pijn van uw heup. Probeer dan de afstand te beperken, zodat u toch een stukje kunt lopen. Als u meerdere keren per dag een klein stukje loopt, kun u mogelijk merken dat u toch steeds iets verder komt, voordat de klachten komen opzetten.

Oefeningen

U kunt eventueel samen met uw fysiotherapeut een trainingsprogramma opstellen. Ook is het verstandig om alvast een keer te oefenen in het lopen met krukken en het traplopen. Hier vindt u een aantal oefeningen die goed zijn om al te starten, als voorbereiding op uw revalidatie na de operatie. De oefeningen die we beschrijven mogen pijn doen, maar de pijn moet wel acceptabel zijn en de toename van pijn mag niet langer dan 24 uur aanhouden.


2. Uw prothese in het kwaliteitsregister

Alle gegevens over uw gewrichtsprothese en over de behandeling komen in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. Dit register geeft informatie over de kwaliteit van de prothesen en over de kwaliteit van de behandelingen. In het geval dat een bepaald type gewrichtsprothese ernstige problemen veroorzaakt, dan kan de LROI laten zien welke ziekenhuizen of klinieken deze prothesen hebben geplaatst. De LROI informeert deze ziekenhuizen of klinieken. Elk ziekenhuis of kliniek neemt op haar beurt contact op met de patiënten die deze prothese hebben. 

Als u niet wilt dat uw gegeven worden opgenomen in de LROI, dan kunt u dat aangeven bij de orthopedisch chirurg. Uitgebreidere informatie vindt u op www.lroi.nl


3. De chirurgische ingreep

Het plaatsen van een totale heupprothese is een grote operatie. De operatie duurt één tot anderhalf uur. Er wordt een snede gemaakt van ongeveer 10-15 cm aan de buitenzijde van de heup. Vervolgens snijdt de chirurg het gewrichtskapsel aan de achterkant in, zodat het gewricht zichtbaar wordt. De slechte heupkop wordt uit de kom ontwricht en met een zaag verwijderd.


De chirurg verricht nu enige voorbereidende handelingen, zodat hij straks een goed passende prothese kan plaatsen. Zo wordt de heupkom met speciale raspen bewerkt, zodat de prothese component perfect in de kom zal passen. Het kanaal in het bovenbeen wordt eveneens met speciale raspen bewerkt, zodat de te plaatsen heupprothese component nauw zal aansluiten in het dijbeen. De totale heupprothese bestaat uit een keramische of cobaltchrome kop en een polyethylene (plastic) kom. De prothese steel is van metaal.

Door een proefprothese te plaatsen test de chirurg de stabiliteit van de kunstheup. Als de stabiliteit goed is bevonden, zal de chirurg de definitieve prothese componenten plaatsen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de heupprothese goed vast komt te zitten.


Dit kan op twee manieren:

  • Een ingroeiprothese (ongecementeerde heupprothese). Deze hebben een dun laagje coating dat vastgroeit in het eigen bot.
  • Ook kan de chirurg een prothese kiezen die met botcement gefixeerd wordt in het bot (gecementeerde heupprothese).

In ViaSana worden de meeste heupprotheses geplaatst zonder cement.


4. Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u nauwlettend geobserveerd door de verpleegkundige; de anesthesioloog is bovendien altijd bereikbaar. Ademhaling, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd en als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof toegediend.

Op de verkoeverkamer begint u al te bewegen met het geopereerde been als de verdoving aan het uitwerken is. De verpleegkundige zal u hierin begeleiden.

5. Na de operatie

Pijn komt na iedere grote operatie voor, maar moderne anesthesietechnieken kunnen pijn tot een minimum beperken. De meeste pijn zult u in de nacht ervaren. Wanneer de pijn ondraaglijk is, dient u medicijnen te gebruiken.

Hoeveel pijn u na de operatie ervaart, is afhankelijk van veel factoren en vooral van de operatie. Daarnaast ervaart iedere persoon pijn op een andere manier. De arts en de verpleegkundige kunnen medicijnen toedienen om de pijn te verlichten. De pijn moet draaglijk zijn. U mag niet verwachten dat u helemaal geen pijn hebt. De verpleegkundige zal u leren de pijnscore (0-10) aan te geven, zodat de juiste pijnstilling kan worden gegeven.

Hieronder bespreken we verschillende vormen van pijnbehandeling:

  • Tabletten. Wanneer u weer zelf kunt eten en drinken, kunt u pijnstillers als tabletten innemen. Deze vorm van pijnbehandeling is effectief als u de pijnstillers regelmatig (volgens voorschrift) inneemt.
  • Zetpillen. Wanneer het niet mogelijk is tabletten in te nemen, kunnen zetpillen worden toegediend. Deze worden rectaal (via de anus) ingebracht en door het lichaam opgenomen.
  • Injecties. Soms is het nodig om pijnstillers via een injectie in de buik toe te dienen. Dit zijn meestal sterke pijnstillers die bij ernstige pijn worden toegediend.

Het is van belang dat u alle paracetamol in blijft nemen zolang u pijn heeft. Zo bouwt u namelijk een goede bloedspiegel op.

Bijwerkingen
Meld aan de verpleegkundigen indien u één van de volgende bijwerkingen heeft:

  • misselijkheid en braken,
  • obstipatie (moeizame stoelgang),
  • hoofdpijn,
  • duizeligheid,
  • slaperigheid,
  • lichte verwardheid.

In overleg met u zoeken de anesthesioloog en de verpleegkundige naar de juiste middelen om bijwerkingen en klachten effectief te bestrijden.

Pijnmedicatie bij ontslag
Bij ontslag worden pijnstillers voor veertien dagen voorgeschreven. U dient de instructies goed op te volgen en de juiste doseringen te nemen. Indien nodig kunt u bij ViaSana nog om een herhalingsrecept vragen.

Een stijve heup na de operatie
Na de operatie zal het heupgebied tijdelijk gezwollen zijn. Meestal verdwijnt de zwelling binnen 6 tot 8 weken. De stijfheid van de heup verdwijnt soms zeer langzaam, waardoor het herstel veel tijd kan vergen. Na lang zitten/liggen kunt u moeizaam op gang komen. We noemen dit startproblemen. Dit kan tot een jaar aanhouden.

6. Hervatten van activiteiten

Bij een grote groep patiënten met een heupprothese is gekeken hoelang het duurt voordat een activiteit weer hervat kan worden. Hieronder ziet u de gemiddelden die hieruit zijn gekomen. Het kan zijn dat u eerder of later een bepaalde activiteit weer kan hervatten. Luister daarom goed naar uw lichaam, de adviezen van ViaSana en ga niet forceren. 

Klik hier om te zien wanneer patiënten met een heupprothese bepaalde activiteiten weer kunnen hervatten. 

7. Resultaat

Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over de resultaten van de heupprothese bij ViaSana. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel kan niet altijd achterhaald worden. 

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat. Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

8. Controles

Bij de 14-daagse controle worden de hechtingen verwijderd. Met een klein tangetje worden de nietjes (agraves) eenvoudig verwijderd. Het is een prikkend gevoel wat niet lang duurt.

9. Complicaties

Slapen
Het is normaal dat u de eerste 4 tot 6 weken minder goed slaapt. Zo kan het zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet. Door de operatie is de bloedsomloop in uw been verstoord. Hierdoor zakt het vocht overdag in uw been. Dit wordt dik tot erg dik. Wanneer u ligt, wordt het vocht heropgenomen in de bloedbaan en afgevoerd via de blaas.

Als u gaat slapen, zet het voeteneinde van het bed omhoog, leg bijvoorbeeld een kussen onder het matras. Ter preventie van trombose mag u geen kussen onder de knieholte leggen.

U mag op beide zijdes slapen. Leg wel een groot kussen tussen de benen, hiermee voorkomt u een luxatie (heup) en vloeit het vocht uit het been.

Luxaties
Om een luxatie (uit de kom gaan van de heup) te voorkomen moet u zich goed aan de leefregels houden, deze kunt u terug vinden aan het einde van de folder middels afbeeldingen.

Mocht uw heup toch luxeren; bel 112. Stel daarna zo snel mogelijk ViaSana op de hoogte. In principe hoeft u niet geopereerd te worden. Uw geluxeerde heup zal onder röntgendoorlichting in de kom geplaatst worden. 

Beenlengteverschil
Soms komt het voor dat na de heupoperatie het gevoel bestaat van een beenlengteverschil. Na de revalidatieperiode en de behandeling door de fysiotherapeut verdwijnt dit gevoel meestal. Dit verschil is doorgaans niet groter dan één of twee centimeter. Mensen die niet geopereerd zijn, hebben dit vaak ook. Mocht u na 3 maanden toch last hebben van het beenlengteverschil, dan kunt u een ‘inlay’ in de schoen doen, of een hakverhoging aan de schoen laten maken.

10. Oefeningen

Bekijk de zes oefeningen die u na de operatie kunt doen. Van de fysiotherapeut heeft u dit schema ook op papier meegekregen.

11. Lopen

Na de operatie loopt u met twee krukken. De eerste week kunt u de loopafstand beperken tot kleine stukjes in huis. Bij een kwalitatief goed looppatroon kunt u op advies van uw fysiotherapeut uw krukken afbouwen naar één of geen krukken. In het begin kan uw heup stijf aanvoelen, wat verdwijnt na een paar passen. Deze stijfheid kan een jaar aanhouden of blijvend zijn. Wij noemen dit startstijfheid. Uw been voelt de eerste tijd zwaar aan. Naarmate de zwelling afneemt, wordt dit beter.

12. Autorijden

Als u goed kunt doorlopen op de trap en u kunt lopen zonder krukken, mag u weer autorijden. Ben ervan bewust dat u een noodstop moet kunnen maken. Let op: u bent niet verzekerd als u met krukken in de auto zelf gaat rijden, ook niet in een automaat.

13. Sporten

Zwaar belastende sporten, zoals squashen, contact- en balsporten en hardlopen is af te raden. Skiën mag alleen na drie maanden, mits u een ervaren skiër bent. Dit is volledig op eigen risico. De zwarte piste is af te raden. Overige sporten worden wel aangeraden.

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Heupprothese bij ViaSana.

De 10 meest gestelde vragen over de heupprothese

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Jacky  Plantaz

Jacky Plantaz
Heupprothese

Jan  Houdijk

Jan Houdijk
Heupprothese

Eveline  Schievink

Eveline Schievink
Heupprothese

Hanny  Gijsel

Hanny Gijsel
Heupprothese

Andre  Dijkgraaf

Andre Dijkgraaf
Heupprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: