terug
Hoe kunnen we u helpen?

Kijkoperatie knie

Bij patiënten waarbij klachten geleidelijk zijn ontstaan en er niet een duidelijk ongeluk aan de klachten vooraf is gegaan, wordt niet gekozen voor een kijkoperatie. Grote onderzoeken hebben aangetoond dat in die situatie fysiotherapie, het aanpassen van activiteiten en het langzaam op gang brengen van de knie even goede resultaten oplevert. Meer informatie hierover is te vinden op artrose knie

Een kijkoperatie is wel zinvol als er losse stukjes bot of kraakbeen in het kniegewricht zitten waardoor uw knie blokkeert. Daarnaast heeft een kijkoperatie zin bij een plotselinge gescheurde meniscus van een jonge sporter.

De behandeling

Een kijkoperatie kan meestal als dagbehandeling worden uitgevoerd. Samen met de anesthesioloog wordt vóór de operatie bepaald of u een ruggenprik of narcose krijgt. Met uw voorkeur wordt uiteraard rekening gehouden. Bij de operatie test de arts uw knie op stabiliteit en kwaliteit van de gewrichtsbanden. Daarna maakt uw arts twee kleine steekgaatjes in de knie. Hierdoor kan hij een optiek, een kijkbuis met een doorsnede van vijf millimeter, in het gewricht brengen. Dit optiek is aangesloten op een minivideocamera, waarvan de beelden van het gewricht op een monitor vergroot afgebeeld worden. Eventueel kunt u de operatie van de knie zelf op de monitor volgen.

De operatie duurt, afhankelijk van de bevindingen, 15 tot 30 minuten. Uw arts kan alle details van de knie perfect beoordelen en de afwijkingen met zeer smalle instrumenten behandelen. Ook kan een gescheurde meniscus gehecht worden en kan de kwaliteit van de kruisbanden in de knie worden beoordeeld.


Pijnmedicatie

Medicatie volgens voorschrift gebruiken. Indien u weinig of geen pijn heeft, hoeft u geen medicatie te gebruiken.

Wondverzorging

 • Na 24 uur mag u de zwachtel en watten verwijderen. Als het verband erg vast zit, kunt u het losweken met water. Daarna mag u de wondjes droogdeppen.
 • U kunt op de steekgaatjes pleisters plakken. Eventueel gebruikt u een zwachtel voor uw knie.
 • Eventuele hechtingen worden bij de huisarts verwijderd.
 • U mag na 2 dagen douchen en na 1 week weer in bad als de wondjes droog zijn.
 • De littekentjes kunnen wat verdikt en pijnlijk aanvoelen. Dit hoort bij een normaal herstel.
 • Wondjes kunnen af en toe nog wat nabloeden.
 • Indien de wondjes langer dan 3 dagen vocht blijven produceren, neemt u contact op met de kliniek.

Bewegingsadvies

Direct na de operatie mag u het geopereerde been weer belasten. Doe rustig aan, loop op geleide van uw klachten. U krijgt een verwijzing mee voor uw fysiotherapeut waarmee u, indien u dat nodig acht, een afspraak voor begeleiding van uw herstel kan maken.

 • Bij een dikke knie: rusten, gebruik eventueel ijspakkingen. Afhankelijk van de pijn en zwelling van de knie kan het verstandig zijn de knie te ontlasten en enige dagen met krukken te lopen.
 • Na ongeveer 4 dagen mag u weer fietsen, afhankelijk van uw klachten. Fietsen is de beste oefening na een knieoperatie . Begin bij voorkeur met kleine afstanden, met een laag verzet.
 • Werken mag als de knie niet dik of pijnlijk is en wanneer u dit zelf verantwoordelijk vindt.
 • Ter voorkoming van trombose: trek uw tenen en voet regelmatig richting uw hoofd op en strek de voet vervolgens weer. Herhaal deze oefening 10 keer, meerdere malen per dag.
 • Als vuistregel kunt u aanhouden dat u mag autorijden als u weer kunt traplopen.

Oefenschema na een kijkoperatie

De onderstaande oefeningen helpen u erbij om na de operatie de beweeglijkheid van het kniegewricht te herstellen. Na de operatie moet u zo spoedig mogelijk starten. Gelieve elke oefening om de 2 uur 10 keer uitvoeren en daarbij niet forceren.


 De knieholte in het bed drukken, door het aanspannen van de bovenbeenspieren.


Het been geheel gestrekt houden ongeveer 10 cm van het bed optillen en enkele seconden vasthouden.


Met de hak over het laken totdat het kniegewricht een hoek van 90°C heeft bereikt.

Een trombosebeen of een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. Ter voorkoming van deze complicatie krijgt u eventueel spuitjes

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
 • Toename pijn.
 • Koorts (>38°C).

Trombose, bij één of meer symptomen:

 • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
 • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.

Longembolie, bij één of meer symptomen:

 • Pijn op de borst.
 • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
 • Benauwd.
 • Transpiratie.
 • Verward.


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

 • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Bloedverdunners

Een trombosebeen of een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. Ter voorkoming van deze complicatie krijgt u eventueel spuitjes.

Resultaat en controle

Het resultaat van de operatie is sterk afhankelijk van de bevindingen en van de behandeling van de knie. Na de kijkoperatie is het herstel meestal goed in te schatten. Voordat u naar huis gaat zal de arts u hier meer informatie over geven. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatie en individuele factoren, houdt u na de operatie nog enige tijd last van uw knie. In speciale gevallen krijgt u een aangepast herstelschema. Controle op de polikliniek vindt niet standaard plaats. Dit is afhankelijk van de gevonden afwijkingen in uw knie. Als uw behandelend specialist een controle op de polikliniek nodig vindt, krijgt u een afspraak mee. Als u het zelf nodig vindt om op controle te komen, bijvoorbeeld bij een traag herstel of als u vragen heeft, belt u dan gerust voor een afspraak.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat


Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Eric Knijff

Eric Knijff
Beenstand correctie

Youri Zoon

Youri Zoon
Voorste kruisbandoperatie

Bea Russens

Bea Russens
Knieprothese

Anouk Kocken

Anouk Kocken
Voorste kruisbandoperatie

Harry Wang

Harry Wang
Kijkoperatie knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: