terug
Hoe kunnen we u helpen?

Verwijderen van het osteosynthese materiaal

Op deze pagina vindt u meer informatie over het verwijderen van het osteosynthese materiaal.

Waarom wordt het materiaal verwijderd?

Een tijd geleden heeft u een operatie aan een of meerdere ledematen (arm of been) ondergaan. Hierbij is osteosynthese materiaal (bijvoorbeeld platen en schroeven, krammen) gebruikt. In overleg met uw behandelend arts is er besloten dat het osteosynthese materiaal operatief verwijderd wordt. 

De behandeling

Op de pagina 'Voorbereiden op de operatie' vindt u informatie over hoe u zich optimaal kunt voorbereiden op de behandeling. De chirurg bekijkt of het bot voldoende is hersteld en stevig genoeg is. Als dit het geval is, wordt het osteosynthese materiaal verwijderd. Meestal maakt de chirurg gebruik van het bestaande litteken. Op de plek van het verwijderde materiaal zitten na de operatie kleine openingen in het bot. Deze worden in de loop van de tijd door het lichaam zelf opgevuld en hebben geen gevolg voor de sterkte van het bot. De wond wordt na het verwijderen van het osteosynthese materiaal over het algemeen gesloten met oplosbare hechtingen. Vervolgens krijgt u een drukverband. De operatieduur wisselt van 20 tot 60 minuten en is afhankelijk van hoeveel materiaal verwijderd wordt. In principe kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Bewegingsadvies

Meestal mag u, direct na het verwijderen van het osteosynthese materiaal, het ledemaat weer bewegen en belasten. De chirurg beslist dit na de operatie. Het is wel van belang de eerste 2 weken wat meer rust te nemen om de wond goed te laten genezen. 

Wondverzorging & Douchen

Na 24 uur mag u het verband verwijderen verwijderen. Als het drukverband eraf is, kunt u een schone pleister op de wond aanbrengen. Hierbij gelden de onderstaande richtlijnen.

Verzorging van de wond

  • Was uw handen, voordat u het drukverband verwijdert en de pleister aanbrengt.
  • Plak geen nieuwe pleister als de wond dicht is.
  • Douchen mag na drie dagen, zonder pleister, de wond mag nat worden.
  • Dep de wond en het gebied rond de wond goed droog met een schone handdoek. Niet wrijven.

Wondlekkage
De wond kan wat nalekken. Na vijf dagen moet de wond wel droog zijn. Lekt de wond dan nog, dan adviseren wij contact op te nemen met ons. Is de lekkage fors, dan adviseren wij eerder contact op te nemen. Bij ontslag uit de kliniek krijgt u extra pleisters mee naar huis. Indien u meer pleisters nodig heeft dan kunt u deze met een recept ophalen bij uw apotheek. Hieraan zijn kosten verbonden. 

Hechtingen
De hechtingen worden na twee weken tijdens de controle afspraak verwijderd door uw huisarts.

Complicaties
Informatie over complicaties vindt u op de pagina 'Complicaties'

Controle

In principe hoeft u na de operatie niet op controle te komen, mits de orthopeed dit nodig acht. Het verwijderen van de knoopjes van de hechting kan door de huisarts worden gedaan of door de orthopedieconsulent 14 dagen na de operatie.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Arthur  van Neerven

Arthur van Neerven
Knieprothese

Annet  Bens

Annet Bens
Voorste kruisbandoperatie

Jeroen  Bevers

Jeroen Bevers
Voorste kruisbandoperatie

Anny  van Gend

Anny van Gend
Meniscus operatie

Joop  Derks

Joop Derks
Knieprothese

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: