terug
Hoe kunnen we u helpen?

Epidurale injectie

Soms wordt rugpijn veroorzaakt door druk, zwelling of irritatie rond de belangrijke zenuwen in de rug of ruggenmergkanaal. In het ruggenmergkanaal bevinden zich de zenuwen die de pijn naar de hersenen geleiden waardoor de patiënt pijn ervaart. Als deze zenuwen worden geprikkeld kan er rugpijn ontstaan met uitstraling naar een of beide ledematen.

Deze epidurale ruimte bevindt zich vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale injectie afhankelijk van de indicatie, over dit gehele traject gebeuren: ter hoogte van de lendenen (lumbaal), borst (thoracaal), nek (cervicaal) of heiligbeen (caudaal).

Het doel van de injectie

Het doel van de epidurale injectie is dat de medicatie die gebruikt wordt zorgt voor een afname van de prikkeling van de zenuwbanen.

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U dient ervoor te zorgen dat er tijdens en na uw behandeling een contactpersoon in de wachtkamer van de pijnpoli aanwezig is en u daarna naar huis kan brengen (u mag gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer).

Melden voor de behandeling

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft Een overgevoeligheid heeft of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel of andere medicijnen

De behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door uw arts, geassisteerd door een assistente, zij zal u begeleiden tijdens de behandeling. Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling zo stil mogelijk blijft zitten. U gaat zitten op de behandeltafel, met een kussen  op uw benen en voor uw buik, zodat de wervelkolom licht gebold is en u steun heeft. De arts bepaalt door middel van uitwendige palpatie de juiste locatie. Het te behandelende gebied wordt ontsmet met roze desinfectiemiddel en steriel afgedekt. De oppervlakkige huid wordt plaatselijk verdoofd. Daarna wordt een speciale naald ingebracht via het midden van de rug tot in de ruimte in het wervelkanaal, dit kan wat pijnlijk zijn. Zodra de juiste plek bereikt is zal de medicatie toegediend worden, en wordt de naald verwijderd.

In een enkele situatie wordt tijdens de behandeling toch röntgendoorlichting gebruikt. De arts kan hiertoe besluiten als de naald niet juist gepositioneerd kan worden, bijvoorbeeld door een te smalle ruimte tussen de wervels. Na afloop van de behandeling verlaat u de behandelkamer als alle controles stabiel zijn. U verblijft daarna ongeveer 30 minuten op de pijnpoli.

Na de behandeling mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer en dient u  24 uur extra alert zijn i.v.m. mogelijke duizeligheid en/of slap gevoel in de ledematen.

Mogelijke bijwerkingen

  • Bloeding, infectie, zenuwschade
  • Mogelijk tijdelijk een verdoofd gevoel in het been of arm
  • Tijdelijke toename van de pijn na de behandeling
  • Ontregelde menstruatiecyclus
  • Rode blosjes op de wangen
  • Hoofdpijn

 Indien uw hoofdpijn klachten gepaard gaan met koorts en/of nekklachten dient u contact op te nemen met de kliniek. 

Informatie die voor iedere behandeling van toepassing is

Algemene informatie die voor iedere behandeling van toepassing is kunt u vinden op de pagina 'uitgebreide voorlichting'. Voorbeelden van deze voorlichting zijn informatie over de voorbereiding op uw behandeling, de anesthesiologie en eventuele complicaties. 

Ervaringen van patiënten met rug- en nekklachten

Corné  van Overveld

Corné van Overveld
Hernia operatie

Loes  Verhoeven

Loes Verhoeven
Hernia operatie

Paula  Scheffer

Paula Scheffer
Hernia operatie

Jorg  Remi

Jorg Remi
Hernia operatie

Marij  de Jong

Marij de Jong
Pijnpoli

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: