terug
Hoe kunnen we u helpen?

Frozen shoulder

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. De specialist noemt dit adhesieve capsulitis van schouder. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm. Deze aandoening bezorgt mensen langdurig hinder en gaat gepaard met pijn en bewegingsbeperkingen. De prognose (kans op herstel) van de frozen shoulder is gelukkig goed waarbij de pijn meestal volledig, en de bewegingsbeperkingen grotendeels verdwijnen. 

Verschillende fasen

De klachten ontwikkelen zich meestal tussen het 40e en 60e levensjaar. De klachten ontstaan geleidelijk en doorlopen 3 fases. De totale duur kan 1,5 tot 5 jaar bedragen. 

Fase 1: ‘Freezing fase’ (bevriezende fase)

Deze fase duurt 2 tot 9 maanden. Pijn staat op de voorgrond en gaat gepaard met toenemende stijfheid van de schouder. Vaak is ook de nachtrust verstoord door de hevige pijn waardoor de patiënt erg vermoeid raakt.

Fase 2: ‘Frozen fase’ (bevroren fase)

Deze fase duurt 4 tot 12 maanden. De pijn neemt geleidelijk af, maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen in de laatste fase van een beweging (eindstandige pijn).

Fase 3: ‘Thawing fase’ (ontdooiende fase)

Deze fase duurt van 12 tot 42 maanden. De pijn zal langzaam verdwijnen, en de bewegingsvrijheid zal terugkeren tot bijna normaal niveau. Om het herstel optimaal te ondersteunen en te begeleiden kan de rol van de arts of fysiotherapeut per fase variëren. In fases met veel pijn worden vaak injecties in het gewricht gegeven; indien de bewegingsbeperking overheerst dient geoefend te worden.

Klachten

Typisch bij een frozen shoulder is dat de pijn en bewegingsbeperking de drie fases van ontwikkeling doorlopen. Overige, ook vaak voorkomende klachten zijn:

 • Het hele gewricht is pijnlijk bij rust (diffuse pijn), hevige pijn bij bewegen;
 • Verstoorde nachtrust bij het liggen op de aangedane zijde (vooral in fase 1);
 • Pijn die uitstraalt naar de bovenarm en in sommige gevallen zelfs in de onderarm;
 • Snelle bewegingen van de arm geven heftige pijn;
 • Flinke bewegingsbeperkingen in meerdere richtingen leidend tot problemen bij bovenhandse werkzaamheden, en bij bewegingen waarbij men de hand op de rug moet brengen (vooral in fase 2).

De behandeling

Er worden twee types frozen shoulder onderscheiden: Bij een primaire frozen shoulder treden de klachten op zonder duidelijke oorzaak (spontaan). Bij een secundaire frozen shoulder is er een aanwijsbare oorzaak (bijvoorbeeld één van onderstaande factoren):

 • (Gedwongen) langdurige rust van de schouder (immobilisatie).
 • Na verwonding van de schouder door een ongeval of operatie.
 • (Langdurige) overbelasting.
 • Aandoeningen en ziekten zoals diabetes (suikerziekte), schildklieraandoeningen, een beroerte, hart- en long aandoeningen, ziekte van Parkinson enz.

Bewegingsadvies

U moet de gewonnen winst in bewegingsbereik goed onderhouden door frequent te oefenen. Bij voorkeur ieder uur. Het is dan ook verstandig om de dag na het doorbewegen al een afspraak met uw fysiotherapeut te maken voor verdere behandeling en beweging.

Vragen of extra controle

Mocht u na het lezen van de patiënteninformatie vragen hebben of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst. 

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Remo Speijers

Remo Speijers
Schouder uit de kom

Demi Corstjens

Demi Corstjens
Schouderpijn

Linda Ouweneel

Linda Ouweneel
Schouderpijn

Simone Dillen

Simone Dillen
Schouder uit de kom

Patrick van den Berg

Patrick van den Berg
AC luxatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws