terug
Hoe kunnen we u helpen?

Achterste kruisbandoperatie

De achterste kruisband bevindt zich midden in de knie en loopt schuin achter de voorste kruisband langs. Door zijn positionering zorgt de achterste kruisband ervoor dat het scheenbeen niet naar achteren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen en niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. Bij een achterste kruisband reconstructie wordt de hamstring pees van de patiënt gebruikt om de kapotte achterste kruisband te vervangen. 

Diagnose

Omdat de knie gezwollen is en pijnlijk, is het lastig om snel een diagnose te stellen. Meestal kan dit pas na een aantal dagen. De huisarts of fysiotherapeut kan u na een paar dagen als de ergste pijn en zwelling voorbij is nogmaals onderzoeken en adviseren om naar een orthopedisch chirurg te gaan. De orthopeed doet lichamelijk onderzoek en laat röntgenfoto s maken om andere letsels zoals botbreuken uit te sluiten. Bijna altijd wordt ook een MRI-scan gemaakt. Belangrijk is dat de diagnose snel gesteld wordt. De helft (50%) van de mensen die door een ongeluk met de knie dan ook een snel optredende bloeduitstorting in de knie (een zogenaamde hemartros) heeft gekregen, heeft ernstig letsel in die knie. Voor een spoedverwijzing kan uw huisarts of fysiotherapeut altijd direct zelf contact opnemen met een van onze in knie-kruisband letsel gespecialiseerde orthopeden.

Niet-operatieve behandeling

Indien vroegtijdig herkend (<2 weken), kan de AKB met adequate behandeling grotendeels herstellen. Voor tenminste 12 weken zal een zogenaamde PCL-jack brace moeten worden gedragen (24 uur per dag). Als behandeling in de brace uitblijft, meestal doordat de diagnose te laat gesteld wordt, zal de kruisband wellis waar genezen, maar met onvoldoende spanning om voor een goede stabiliteit te kunnen zorgen. Met goede tijdige conservatieve behandeling komt 70% vd patiënten met alleen (!) een AKB scheur weer terug op het sportveld zonder operatie. Zodra de eerste klachten en zwelling afnemen, en de knie beter te belasten is, kan na 6 weken brace weer begonnen worden met oefeningen die de stabiliteit van de knie verbeteren. Tijd tot sporthervatting in deze groep is ongeveer 16 weken. Bij veel patiënten die willen blijven sporten op hoog niveau en bij patiënten met schade aan andere ligamenten en meniscus, blijft de instabiliteit vaak aanwezig, dit kan leiden tot extra schade aan het kraakbeen. Operatie is bij deze patiënten aan te bevelen. 

Operatieve behandeling

Bij een achterste kruisband reconstructie wordt de hamstring pees van de patiënt gebruikt om de kapotte achterste kruisband te vervangen. Via een kijkoperatie worden de resten van de oude kruisband grotendeels verwijderd. In het onder- en bovenbeen worden tunnels geboord die uitkomen op de plek waar de oude kruisband vastzat.  Via de tunnels wordt de nieuwe pees vastgezet. Mocht de meniscus gescheurd zijn dan wordt deze indien mogelijk direct behandeld, ook de eventueel andere beschadigde knie banden kunnen in die zelfde operatie hersteld worden. Na de operatie blijft u een nacht in de kliniek. Als u naar huis gaat mag u direct beginnen met fysiotherapie. Het is verstandig om voor de operatie de afspraken al te plannen.

Na een reconstructie keert 87% van de patiënten terug in sport. Sporthervatting in deze groep duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden.

Fysiotherapie en bewegen

Exacte instructies over de revalidatie en toegestane oefeningen worden gegeven door uw specialist. Tijdens de opname begeleidt onze fysiotherapeut u met uw eerste oefeningen en adviseert hij u over de toegestane belasting van de knie. Daarna begeleidt uw eigen fysiotherapeut u. Bij ontslag krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapie mee.

 • U gebruikt gedurende 3 maanden een PCL-jack brace na de operatie, die de 1e 6w dag en nacht gedragen moet worden, daarna 6w alleen overdag.
 • U gebruikt gedurende 6 weken na de operatie krukken omdat u het been in die periode niet volledig mag belasten. Afhankelijk van de zwelling van de knie kan het verstandig zijn de krukken langer te gebruiken. Wanneer uw knie fors gezwollen is dient u uw activiteiten te minderen. Gebruik eventueel een ijspakking.
 • U mag de eerste 3 maanden geen actieve hamstring oefeningen doen, de 1e 6w mag u de knie tussen 0 en 90 graden buigen en strekken, overstrekken van de knie moet worden vermeden.
 • Het is goed om vanaf de dag van operatie tenminste elk uur oefeningen te doen die met u zijn besproken. Wanneer uw knie weer zonder moeite 90 graden kan buigen, is fietsen op een hometrainer (met laag verzet) een goede oefening. Dit is ongelimiteerd toegestaan omdat de nieuwe kruisband hierbij niet wordt belast.

Autorijden

Autorijden mag weer als u zonder de leuningen te gebruiken de trap af kan lopen en controle over uw been heeft.

Werken

Wanneer u weer kan werken verschilt per beroep.

Sporten

Meestal kunt u uw sport na 9-12 maanden weer hervatten. Dit wordt met u besproken tijdens de controle.

Complicaties

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
 • Toename pijn.
 • Koorts (>38°C).

Trombose, bij één of meer symptomen:

 • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
 • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.

Longembolie, bij één of meer symptomen:

 • Pijn op de borst.
 • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
 • Transpiratie.
 • Benauwd.
 • Verward.

Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

 • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Soms krijgen patiënten ongeveer 3 à 4 dagen na de operatie een pijnlijke scheenbeen regio, door irritatie van het botvlies die door de uitgebreide bloeduitstorting in het onderbeen wordt veroorzaakt. Houd dan het been horizontaal en zwachtel bij toiletgang het onderbeen. De pijn kan vrij heftig zijn en een week aanhouden. Bel bij twijfel ViaSana. Door het verwijderen van de hamstring pees, kunt u ook pijn hebben door een bloeduitstorting aan de binnenzijde van het bovenbeen.

Een ander symptoom is tinteling of een doof gevoel bij de voorzijde van het scheenbeen vanwege een knelling van de huidzenuw.

Controles

6 weken na de operatie

Controle polikliniek, fysiotherapeut en bij de orthopeed

6 en 9 maanden na de operatie

Controle polikliniek, fysiotherapeut en bij de orthopeed

1 en 2 jaar na de operatie

Controle polikliniek, fysiotherapeut en bij de orthopeed

 


Vragen of een extra controle

Mocht u na het lezen van de patiëntinformatie vragen of behoefte hebben aan een extra controle, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Agnes Roest

Agnes Roest
Meniscus operatie

Arthur van Neerven

Arthur van Neerven
Knieprothese

Joop Derks

Joop Derks
Knieprothese

Anouk Kocken

Anouk Kocken
Voorste kruisbandoperatie

Ingrid Seijger

Ingrid Seijger
Kijkoperatie knie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws