terug
Hoe kunnen we u helpen?

Gescheurde schouderpees; wat houdt het in?

Een gescheurde pees in de schouder wordt door de orthopedisch chirurg een ruptuur van de rotatorcuff genoemd. De pees kan helemaal gescheurd zijn (totale ruptuur van rotatorcuff) of voor een deel ingescheurd (partiële ruptuur van rotatorcuff). Deze spieren zorgen ervoor dat u de arm kunt tillen en draaien.

Oorzaken gescheurde pees schouder

  • Een gescheurde pees ontstaat meestal van zelf door ouderdom. Veel mensen hebben een scheur in een van de spieren zonder dat ze dit weten
  • Als de slijmbeurs en de pees lange tijd te veel belast worden, kan een pees scheuren
  • Bij een ongeval of sportblessure kan een schouderpees ineens scheuren

Symptomen scheur in pees schouder

Mensen hebben pijn en minder kracht. Bij een grote scheur kan de arm soms zelfs helemaal niet eens zijwaarts omhoog getild worden. Vaak is de pijn over de hele schouder te voelen en kan het ook uitstralen naar de arm of de hand. Mensen hebben nachtpijn en de pijn wordt erger wanneer de arm wordt bewogen.

Diagnose

Om te kijken wat er mis is in de schouder wordt vaak een röntgenfoto of een echo gemaakt.

In enkele gevallen wordt een MRI scan uitgevoerd.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

Injectie

De specialist doet soms een injectie met pijnmedicatie in de schouder. Dit spuitje zorgt ervoor dat uw pijn tijdelijk minder wordt.

Fysiotherapie

Wanneer de scheur en pijn langzaam ontstaat en steeds erger wordt, dan heeft een operatie meestal geen meerwaarde. De orthopedisch chirurg adviseert dan bijna altijd fysiotherapie. U wordt doorgestuurd naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de schouder. De fysiotherapeut doet samen met u een oefenprogramma dat gericht is op het versterken van de schouder. Hierdoor groeit de scheur niet vast, maar vangen de andere spieren in uw schouder de functie van de kapotte spier op. Hierdoor verdwijnt de pijn en kunt u uw arm beter bewegen.

Pijnpoli

Wanneer mensen na een kapotte schouderpees pijn blijven houden en fysiotherapie niet helpt. Kan een behandeling op de pijnpoli van ViaSana nuttig zijn.

Operatieve behandelmogelijkheden

Als een injectie en fysiotherapie niet helpen of als de schouderpees volledig is afgescheurd, kan een operatie worden voorgesteld. De pees wordt dan gehecht. Vaak is dit bij jonge mensen die door een ongeluk de peesscheur opliepen.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: