terug
Hoe kunnen we u helpen?

AC artrose

Het acromio claviculair gewricht, ook wel het AC gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en acromion, deel van schouderblad (scapula). Het is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel.

Zowel het uiteinde van het sleutelbeen als het acromion bevat een klein gewrichtsvlakje met een laagje kraakbeen. Ook het AC gewricht is onderhevig aan artrose of slijtage van het kraakbeen, waardoor beide boteinden tegen elkaar komen en de pijn veroorzaken. AC artrose ontstaat meestal tussen 40-60 jaar en kan veel pijn veroorzaken bij dagelijkse activiteiten. In gewoon Nederlands wordt dit ook wel een versleten sleutelbeen genoemd. Meestal treden deze klachten op bij bovenhandse activiteiten omdat stress op dit gewricht dan groot is. Personen die veel bovenhands tillen hebben een verhoogd risico voor het ontwikkelen van AC artrose. Ook een trauma van de schouder waarbij instabiliteit is opgetreden (zie acromio claviculaire luxatie) geeft op langere termijn een verhoogd risico voor AC artrose.

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

 • AC artrose wordt bijna altijd behandeld met fysiotherapie.

Hoe ontstaat AC artrose?

 • Mensen die bovenhands werk doen hebben meer kans op slijtage.
 • Door een val op de schouder.
 • Door het uit de kom schieten van de schouder.

Wat zijn symptomen van AC artrose?

 • Als u met uw vinger bovenop het AC gewricht drukt en dit pijnlijk voelt.
 • Er kan een constante pijn zijn, maar ook alleen bij bepaalde bewegingen.
 • De schouder kan een krakend geluid geven.

Diagnose AC artrose

De medisch specialist doet lichamelijk onderzoek en vraagt naar uw klachten. Om zeker te weten dat u AC artrose heeft wordt een röntgenfoto gemaakt. Hierop is slijtage duidelijk vast te stellen. Soms is een MRI scan nodig om ander letsel zoals schade aan pezen uit te sluiten.

Behandeling van AC artrose

In milde gevallen van AC artrose kan fysiotherapie veel verbetering geven. Een gespecialiseerd fysiotherapeut kan het bewegingspatroon van uw schouder goed bekijken. Aan de hand daarvan kunnen oefeningen worden voorgeschreven die de beweging van uw schouder verbeterd. Wanneer AC artrose wordt veroorzaakt door een ongeluk of trauma kan het tapen van het AC gewricht verlichting van pijn geven. Injecties in het AC gewricht met cortisone en een lokaal anaestheticum kunnen voldoende, soms tijdelijke, pijnverlichting geven. Het spuitje helpt enerzijds om er achter te komen of u artrose heeft. Als de pijn na de injectie minder wordt. Dan weten we dat de pijn veroorzaakt wordt door een versleten AC gewricht. Anderzijds kunt u de oefeningen beter en makkelijker uitvoeren. De oefeningen kunnen ervoor zorgen dat de pijn uiteindelijk wegblijft en een operatie niet nodig is.

Ernstige gevallen van AC artrose en bij onvoldoende resultaat van een niet-operatieve behandeling zal een operatieve-behandeling aangewezen zijn. Bij een distale clavicularesectie zal een tot anderhalve centimeter van het uiteinde van het sleutelbeen worden weggenomen zodat er eigenlijk geen gewricht meer is tussen schouderblad en sleutelbeen. In de praktijk is dit een zeer effectieve maatregel die de pijn vrijwel volledig wegneemt. Het littekenweefsel dat ontstaat tussen het acromion en het nieuwe uiteinde van het sleutelbeen voorkomt dat de botstukken elkaar raken en opnieuw de pijn veroorzaakt.

Na de operatie zal de arm enkele dagen in een draagdoek worden gehouden. Al vrij snel, meestal na enkele dagen, wordt gestart met voorzichtig bewegen van de arm op geleide van de pijn, onder begeleiding van de fysiotherapeut, om te voorkomen dat de spieren te slap worden. Doel is om zo snel mogelijk weer normaal te bewegen met de schouder.

Resultaten

Bij meer dan 85% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren een jaar na de operatie verbeterd. Bij meer dan 73% is het dagelijks functioneren zelfs (erg) veel verbeterd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat.

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Rob van Dal

Rob van Dal
Tenniselleboog

Frits Frederiks

Frits Frederiks
Schouderpijn

Demi Corstjens

Demi Corstjens
Schouderpijn

Sandy van Mol

Sandy van Mol
Schouderpijn

Hans van Casteren

Hans van Casteren
Schouderpijn

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: