terug
Hoe kunnen we u helpen?

Impingement heup

Bij een heup impingement komt het kraakbeen in de heupkom klem te zitten tussen bovenkant van het dijbeen en de heupkom. De heupkop past niet goed in de heupkom waardoor een stuk kraakbeen beklemd komt te zitten. Een impingement betekent letterlijk ‘inklemming’.

Hoe ontstaat een impingement van de heup?

De afwijkende vorm in het heupgewricht is meestal aangeboren. Toch kan een afwijking van het heupgewricht na een gebroken heup ontstaan. De klachten ontstaan in de meeste gevallen als gevolg van het herhaaldelijk belasten van de heup in extreme situaties. Deze extreme situaties zijn voornamelijk gericht op sportactiviteiten waarbij de heup veelvuldig geroteerd wordt en er veel kracht geleverd moet worden. Een heup impingement is vaker terug te zien bij:

  • Personen tussen de 15-50 jaar;
  • Intensieve- of topsporters;
  • Sporten zoals voetbal, hockey, golfen en rugby waarbij veel heuprotatie van u gevraagd wordt.

Symptomen heupimpingement

Er zijn verschillende typen impingement te benoemen:

Cam impingement
Bij deze vorm is de heupkop niet rond genoeg om in alle standen goed in de heupkom te passen.

Pincer impingement
Hierbij is de heupkom afwijkend. Omdat de rand van de heupkom uitsteekt, is de heupkomt te diep. Daardoor kan de heupkop tegen de randen van de heupkom botsen.

Gecombineerde impingement
Een gecombineerd impingement is de meest voorkomende vorm. Bij deze vorm is sprae van zowel een cam- als een pincer impingement. Een heup impingement kan kraakbeenletsel veroorzaken. Hierdoor kan er artrose in de heup ontstaan. Bij mannen tussen de 35 en 55 jaar is een impingement de meest voorkomende oorzaak van een versleten heup.

Patiënten met een impingement in de heup ervaren in de meeste gevallen pijn in de lies en rond de heup. In eerste instantie hebben patiënten alleen pijn als de heup in de eindstand bewogen wordt of na zware activiteiten (sporten) die het heupgewricht irriteren. Na verloop van tijd ervaren patiënten problemen tijdens bewegingsactiviteiten zoals wandelen. Tot slot wordt door een impingement het draaien en buigen van de heup vaak beperkt.

Diagnose

De orthopedisch chirurg bespreekt allereerst met u uw klachten. Daarnaast zal de chirurg vragen stellen over uw medische geschiedenis en zal er lichamelijk onderzoek gedaan worden. Het lichamelijk onderzoek biedt de orthopedisch chirurg een inzicht welke bewegingen mogelijk zijn en welke niet. Vaak wordt er naast lichamelijk onderzoek, gebruik gemaakt van een röntgenfoto. Een röntgenfoto biedt een goed beeld van de beschadigingen van het heupbot en de heupkom. Indien nodig kan er een MRI-scan worden gemaakt. Op basis van lichamelijk onderzoek, de röntgenfoto en een eventuele MRI-scan kan de diagnose gesteld worden.

Behandelmogelijkheden

Fysiotherapie

Zonder operatie
Wanneer een actief persoon pijn in de heup krijgt, maar geen ernstige symptomen of gewrichtsschade heeft, is fysiotherapie een aanbevolen behandeling. Er zijn verschillende voorbeelden van interventies die kunnen helpen om de pijn te verminderen, beweging te verbeteren en behoefte aan een operatie te vorkomen:

  • De kracht van uw heupen en romp versterken en verbeteren. Het sterker maken van uw heupen en romp kan afwijkende krachten op het al geblesseerde gewricht verminderen.
  • De spierflexibiliteit en gewrichtsmobiliteit versterken en verbeteren. Het stretchen van stijve spieren kan afwijkende krachten, die aanleiding geven tot pijn bij beweging, verminderen. Deze behandelingen helpen niet altijd bij het aan het vergroten van het bewegingsbereik. Vooral niet als de vorm van het bot in het heupgewricht veranderd.
  • U in staat stellen om uw dagelijkse dingen te doen. Uw fysiotherapeut kan kijken naar uw werk en de vrijetijdsbesteding om vervolgens advies te geven met betrekking tot gezondere en het aanpassen van activiteiten. Vaak heeft dit advies betrekking op het beperken van het buigen van de heup om verdere schade te voorkomen.

Na de operatie
Postoperatieve fysiotherapie verschilt en is gebaseerd op de uitgevoerde procedure. Fysiotherapie na een operatie kan het volgende omvatten:

  • Het waarborgen van uw veiligheid terwijl u geneest.
  • Het verbeteren van uw bewegingsbereik, uw kracht en uw evenwicht.
  • De instructie om 4 tot 6 maanden na uw operatie weer terug te keren naar een actieve levenswijze, intensieve activiteiten en sport. Uw fysiotherapeut zal dit in samenspraak met u geleidelijk opvoeren. Onderzoek heeft laten zien dat 60% tot 90% van de sporters terugkeren op hun oorspronkelijke niveau afhankelijk van de chirurgische procedure en de sport.

Injectie

Een injectie in de heup met een pijnstiller en ontstekingsremmer vermindert de ontstekingsreactie in het heupgewricht. Door de injectie kunnen uw klachten tijdelijk of langdurig verdwijnen. Deze injectie wordt door de radioloog gedaan met behulp van echo- of röntgenapparatuur.

Pijnmedicatie

In sommige gevallen volstaat het om pijnstillende medicatie te nemen om de pijn onder controle te houden. Pijnmedicatie kan ook ingenomen worden voor of tijdens het sporten. Ontstekingsremmers zoals ibuprofen en diclofenac zijn voorbeelden van de meest gebruikte medicijnen in dit geval.

Operatieve behandeling

Als de benoemde conservatie behandelmogelijkheden niet langer helpen, kan een kijkoperatie van de heup uitkomst bieden. Een kijkoperatie van de heup (arthroscopie) is een chirurgische ingreep die de orthopedisch chirurg een goed inzicht geeft in uw heupgewricht en de oorzaak van het impingement kan verhelpen.

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Theo  Aarts

Theo Aarts
Versleten heup

Pauke  Rouppe-van der voort

Pauke Rouppe-van der voort
Versleten heup

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: