terug
Hoe kunnen we u helpen?

Impingement heup

Herkent u dit?

 • Stijfheid of pijn in lies/pijn in heup bij diepe plooi- en draaibewegingen
 • Klachten zijn aanvankelijk vaak enkel aanwezig bij het sporten, maar in een later stadium worden ook dagdagelijkse activiteiten pijnlijk
Impingement heup

Impingement heup; wat houdt het in?

Bij een heup impingement komt het kraakbeen in de heupkom klem te zitten tussen bovenkant van het dijbeen en de heupkom. De heupkop past niet goed in de heupkom waardoor een stuk kraakbeen beklemd komt te zitten. Een impingement betekent letterlijk ‘inklemming’.

Oorzaken en risicofactoren heup impingement

De afwijkende vorm in het heupgewricht is meestal aangeboren. Toch kan een afwijking van het heupgewricht na een gebroken heup ontstaan. De klachten ontstaan in de meeste gevallen als gevolg van het herhaaldelijk belasten van de heup in extreme situaties. Deze extreme situaties zijn voornamelijk gericht op sportactiviteiten waarbij de heup veelvuldig geroteerd wordt en er veel kracht geleverd moet worden. Een heup impingement is over het algemeen vaker terug te zien bij:

 • Personen tussen de 15-50 jaar
 • Intensieve- of topsporters
 • Sporten zoals voetbal, hockey, golfen en rugby waarbij veel heuprotatie van je gevraagd wordt

Typische factoren die heup pijn kunnen veroorzaken:

 • Sporten waarbij diepe heupflexie nodig is
 • Auto rijden
 • Zitten in een diepe stoel
 • Naar binnen draaien van de heup
 • Lopen

Symptomen heup impingement

Patiënten met een impingement in de heup ervaren in de meeste gevallen pijn in de lies en rond de heup. In eerste instantie hebben patiënten alleen pijn als de heup in de eindstand bewogen wordt of na zware activiteiten (sporten) die het heupgewricht irriteren. Deze pijnklachten kunnen ook ontstaan bij langdurig zitten.

Na verloop van tijd ervaren patiënten problemen tijdens bewegingsactiviteiten zoals wandelen. Tot slot wordt door een impingement het draaien en buigen van de heup vaak beperkt. Er zijn verschillende typen impingement te benoemen:

Cam impingement
Bij deze vorm is de heupkop niet rond genoeg om in alle standen goed in de heupkom te passen.

Pincer impingement
Hierbij is de heupkom afwijkend. Omdat de rand van de heupkom uitsteekt, is de heupkomt te diep. Daardoor kan de heupkop tegen de randen van de heupkom botsen.

Gecombineerde impingement
Een gecombineerd impingement is de meest voorkomende vorm. Bij deze vorm is sprae van zowel een cam- als een pincer impingement. Een heup impingement kan kraakbeenletsel veroorzaken. Hierdoor kan er artrose in de heup ontstaan. Bij mannen tussen de 35 en 55 jaar is een impingement de meest voorkomende oorzaak van een versleten heup.

Diagnose heup impingement

De orthopedisch chirurg bespreekt allereerst met u uw klachten. Daarnaast zal de chirurg vragen stellen over uw medische geschiedenis en zal er lichamelijk onderzoek gedaan worden. Het lichamelijk onderzoek biedt de orthopedisch chirurg een inzicht welke bewegingen mogelijk zijn en welke niet.

Vaak wordt er naast lichamelijk onderzoek, gebruik gemaakt van een röntgenfoto. Een röntgenfoto biedt een goed beeld van de beschadigingen van het heupbot en de heupkom. Indien nodig kan er een MRI-scan worden gemaakt. Op basis van lichamelijk onderzoek, de röntgenfoto en een eventuele MRI-scan kan de diagnose gesteld worden.

Niet-operatieve behandelmogelijkheden

Wanneer een actief persoon pijn in de heup krijgt, maar geen ernstige symptomen of gewrichtsschade heeft, is fysiotherapie een aanbevolen behandeling. Er zijn verschillende voorbeelden van interventies die kunnen helpen om de pijn te verminderen, beweging te verbeteren en behoefte aan een operatie te voorkomen:

 • De kracht van je heupen en romp versterken en verbeteren. Het sterker maken van je heupen en romp kan afwijkende krachten op het al geblesseerde gewricht verminderen.
 • De spierflexibiliteit en gewrichtsmobiliteit versterken en verbeteren. Het stretchen van stijve spieren kan afwijkende krachten, die aanleiding geven tot pijn bij beweging, verminderen. Deze behandelingen helpen niet altijd bij het aan het vergroten van het bewegingsbereik. Vooral niet als de vorm van het bot in het heupgewricht veranderd.
 • Jou in staat stellen om de dagelijkse dingen te doen. De fysiotherapeut kan kijken naar je werk en de vrijetijdsbesteding om vervolgens advies te geven met betrekking tot gezondere en het aanpassen van activiteiten. Vaak heeft dit advies betrekking op het beperken van het buigen van de heup om verdere schade te voorkomen.

Operatieve behandelmogelijkheden

Als de benoemde conservatie behandelmogelijkheden en pijnstillende medicatie niet langer helpen, kan een kijkoperatie van de heup uitkomst bieden. Een kijkoperatie van de heup (arthroscopie) is een chirurgische ingreep die de orthopedisch chirurg een goed inzicht geeft in jouw heupgewricht en de oorzaak van het impingement kan verhelpen. Na de operatie vind postoperatieve fysiotherapie plaats. Postoperatieve fysiotherapie verschilt en is gebaseerd op de uitgevoerde procedure. Fysiotherapie na een operatie kan het volgende omvatten:

 • Het waarborgen van je veiligheid terwijl je geneest.
 • Het verbeteren van je bewegingsbereik, kracht en je evenwicht.
 • De instructie om 4 tot 6 maanden na de operatie weer terug te keren naar een actieve levenswijze, intensieve activiteiten en sport. De fysiotherapeut zal dit in samenspraak met jou geleidelijk opvoeren. Onderzoek heeft laten zien dat 60% tot 90% van de sporters terugkeren op hun oorspronkelijke niveau afhankelijk van de chirurgische procedure en de sport.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: