terug
Hoe kunnen we u helpen?

Intercostaal behandeling

De intercostaal zenuw loopt tussen de ribben en kan door allerlei oorzaken beschadigd worden. De grootste oorzaken zijn operaties aan de borstkas waarbij deze zenuw beschadigd wordt. Er wordt een hevig schietende en scherpe pijn aangegeven in de borstkas die van voren naar achteren, of andersom, straalt. Er kan ook een voortdurende zenuwpijn aanwezig zijn. De huid kan pijnlijk zijn bij het aanraken, ook kan er een gevoelsvermindering zijn.

Het doel van deze behandeling is om met een naald, een zenuw die onder de rib loopt te blokkeren of te verdoven.

Informatie over de behandeling

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. U dient ervoor te zorgen dat er tijdens en na uw behandeling een contactpersoon in de wachtkamer van de pijnpoli aanwezig is en daarna naar huis kan brengen (u mag gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer).

Mogelijke risico's voor de behandeling

U moet voor de behandeling melden indien u:

  • Bloedverdunners gebruikt (Het onderbreken van de bloedverdunners alleen in overleg met uw arts. Eventueel wordt er nog toestemming gevraagd aan de voorschrijvende arts).
  • Zwanger bent of een vermoeden daarvan heeft.
  • Een overgevoeligheid heeft of allergisch bent voor contrastmiddel, jodium, pleisters, verdovingsmiddel of andere medicijnen.

De behandeling

U gaat op uw buik op de behandeltafel liggen. Het te behandelen lichaamsdeel wordt ontbloot, gedesinfecteerd met een roze vloeistof en steriel afgedekt. De huid wordt lokaal verdoofd en de arts bepaalt de juiste behandelplek. Soms gebruikt de arts hierbij röntgendoorlichting en contrastvloeistof. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van radiofrequente stroom, de arts bepaalt dit tijdens de behandeling. De naald wordt ingebracht en naar de juiste plaats gebracht. Zodra de juiste plek bereikt is, wordt de verdovingsvloeistof ingespoten. De naald wordt eruit gehaald.

U verlaat de behandelkamer als alle controles na de behandeling stabiel zijn. Daarna verblijft u ongeveer 20 à 30 minuten op de pijnpoli.

Na de behandeling mag u gedurende 24 uur niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Ook dient u 24 uur extra alert te zijn vanwege de kans op duizeligheden of een slap gevoel in de ledematen.

Pijnbehandeling en nazorg

Zodra de verdoving is uitgewerkt kan er pijn ontstaan. Deze pijn kan tot 2 weken na de behandeling aanhouden. U kunt hiervoor pijnstillers, zoals Paracetamol innemen. Mocht dit onvoldoende effect hebben, dan kunt u overleggen met uw huisarts of specialist voor andere pijnmedicatie.

Algemene informatie

Algemene informatie die voor iedere behandeling van toepassing is kunt u vinden op de pagina 'uitgebreide voorlichting'. Voorbeelden van deze voorlichting zijn informatie over de voorbereiding op uw behandeling, de anesthesiologie en eventuele complicaties. 

Ervaringen van patiënten met rug- en nekklachten

Loes  Verhoeven

Loes Verhoeven
Hernia operatie

Joop  de Bie

Joop de Bie
Pijnpoli

Chris  Berkelmans

Chris Berkelmans
Hernia operatie

Tessa  Tiller

Tessa Tiller
Hernia operatie

Marij  de Jong

Marij de Jong
Pijnpoli

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: