terug
Hoe kunnen we u helpen?

Rugpijn

Rugslijtage wordt door de medisch specialist een degeneratieve aandoening van de wervelkolom genoemd of lumbale spondylose. Het is een verzamelnaam voor allerlei problemen die door ouderdomsklachten aan de rug ontstaan. Er kan iets aan de hand zijn met een tussenwervelschijf (hernia), kleine gewrichtjes in uw rug kunnen slijten en banden en spieren kunnen verslechteren. Meestal wordt een duidelijke oorzaak van rugpijn niet gevonden.

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

  • Veel mensen hebben een versleten rug of een hernia zonder dat ze het weten. Ze hebben er geen pijn van. Als u wel pijn heeft en u heeft een versleten rug of een hernia, dan komt de pijn vaak ergens anders vandaan.
  • Een operatie wordt maar bij een klein deel van de mensen met rugpijn geadviseerd. Het beste advies is voor veel mensen: veel bewegen, ook als u pijn heeft. Daarom geven onze medisch specialisten vaak fysiotherapie als advies.

Hoe ontstaan rugklachten?

De oorzaak van rugpijn is meestal niet te achterhalen. Veel mensen denken dat ze een hernia hebben. Maar vaker wordt de pijn veroorzaakt doordat spieren, banden en botten onder in de rug niet op de juiste manier samenwerken. Mensen met overgewicht, veel stress en lichamelijk werk hebben meer kans op pijn in de rug.

  • Slijtage is een normaal verschijnsel dat bij iedereen in meer of mindere mate optreed. De gewrichtjes waarmee de wervels op elkaar scharnieren noemt men de facetgewrichtjes. Wanneer slijtage optreedt ter hoogte van deze gewrichtjes, kunnen de gewrichtjes ontsteken. Dit veroorzaakt pijn, met mogelijk uitstraling naar het SI-gewricht, de bil of het bovenbeen.
  • Doordat de rug instabiel is worden de banden en gewrichtjes in de rug dikker. Hierdoor wordt het kanaal waardoor de zenuwen lopen smaller en de zenuwen steeds verder platgedrukt. Dit wordt spinaalstenose genoemd.
  • Scoliose is een abnormale bocht in de wervelkolom. Het is een veel voorkomende afwijking bij jongeren, vooral bij meisjes. Om een aangepaste behandeling te kunnen instellen en erger te voorkomen is het belangrijk dat de afwijking zo vroeg mogelijk wordt vastgesteld.
  • Wanneer de ringen in de discus scheuren gaan vertonen en de kern door de scheur van de buitenste ring naar buiten treedt, spreekt men van een hernia, dit kan zeer veel pijn veroorzaken. Ook kan het zijn dat een hernia geen klachten geeft. Dit hangt samen met een aantal factoren, zoals de locatie, grootte en of er een ontstekingsreactie ter hoogte van de zenuw aanwezig is. In de meeste gevallen geeft een hernia geen klachten! Zo heeft ongeveer één op de vijf mensen op één of meerdere niveaus een hernia maar slechts een klein deel heeft hier ook werkelijk hinder van.

Symptomen rugpijn

Rugpijn komt veel voor. Dit kan uit het niets optreden of juist beginnen met lichte klachten en steeds erger worden. Soms is bewegen helemaal niet meer mogelijk en soms kunnen alleen bepaalde bewegingen uitgevoerd worden. De pijn kan ook uitstralen naar de benen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek en door te luisteren naar uw verhaal. Soms wordt een MRI gemaakt, daarop kan een eventuele hernia, slijtage, wervelinzakkingen, kanaalstenose, scoliose, botbreuken en verschoven wervels goed te zien. Maar het kan ook zijn dat de MRI geen duidelijke oorzaak laat zien. Al deze mogelijk oorzaken zijn het dan dus niet, een operatie is dan niet nodig. 

Preventie

Rugklachten zijn vaak te voorkomen. Zorg voor een goede conditie. Sport regelmatig en de train de spieren van uw buik, rug, billen en bovenbenen. Zorg dat u een goede werkhouding houding heeft en blijf niet te lang zitten. Stop met roken en probeer af te vallen.

Pijnmedicatie

De meeste rugpijn gaat niet sneller over met pijnstillers. Daarom wordt pijnmedicatie bijna nooit voorgeschreven.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is voor mensen met slijtage, een hernia, spinaalstenose en scoliose vaak het beste advies. Door de buik en rugspieren met oefentherapie te versterken kunnen de klachten verminderen.

  • Slijtage zorgt er namelijk voor dat de stabiliteit in de rug minder is, hierdoor moeten de spieren harder werken om de rug stabiel te houden. Omdat de spieren dit niet gewend zijn gaan ze verkrampen, dit veroorzaakt pijn. Door oefentherapie worden de spieren sterker en zullen de krampen verdwijnen.
  • Door de buik en rugspieren met oefentherapie te versterken kunnen de klachten van een spinaalstenose verdwijnen. De rug wordt stabieler waardoor de versmalling van het zenuwkanaal niet verergert. De klachten verdwijnen dan vaak omdat de zenuw zelf een andere weg zoekt.
  • Bij een lichte scoliose is meestal geen behandeling nodig. Bij een ernstigere scoliose is het belangrijk dat de patiënt zijn of haar lichaamshouding verbeterd en zijn rugspieren goed aanspant. Dit kan voorkomen dat de scoliose verergert.
  • Wanneer een hernia alleen klachten in de rug geeft, zal normaal gesproken geen operatie uitgevoerd worden.

Pijnpoli

Wanneer rugklachten heftiger worden en fysiotherapie niet werkt, kan een behandeling op de pijnpoli helpen. Dit geldt voor alle eerder genoemde oorzaken. U wordt dan doorgestuurd naar de pijnpoli van ViaSana.

Een operatie

Een operatie van de rug heeft alleen zin als de klachten zeer ernstig zijn of er sprake is van andere bijkomende problemen. Denk aan een klapvoet of urine en darmproblemen.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: