terug
Hoe kunnen we u helpen?

Voorste kruisbandoperatie

Bij een letsel van de voorste kruisband (VKB) kan de stabiliserende werking van de band aangetast zijn. Sporten kan dan onverantwoord zijn. Afhankelijk van de leeftijd, type sport of werk, ernst van het letsel en ander letsel aan bijvoorbeeld kraakbeen of meniscus is in overleg met u besloten een voorste kruisband reconstructie uit te voeren. Bij een voorste kruisband reconstructie wordt de voorste kruisband vervangen door eigen peesmateriaal, waardoor u na revalidatie weer zonder risico kunt sporten of werken.

De behandeling

Bij een voorste kruisband reconstructie verblijft u meestal één dag in de kliniek. Als u goed gemobiliseerd bent en kunt lopen met de krukken gaat u aan het eind van de dag met ontslag. Met een kijkoperatie vervangt de orthopedisch chirurg de gescheurde voorste kruisband met meestal twee pezen van de hamstrings of soms een deel van het knieschijfpeesje. Dankzij de kijkoperatie kan de chirurg direct ander letsel beoordelen en waarnodig zwevende stukjes kraakbeen of meniscus verwijderen. Ook kan ruw kraakbeen glad gemaakt worden. De ingreep duurt ongeveer een uur.

Aantal voorste kruisbandoperaties per orthopeed per jaar


Pijnmedicatie

Medicatie volgens voorschrift op de medicatietray gebruiken.

Wondverzorging/douchen

 • Na 2 dagen mag u het verband verwijderen.
 • U mag dan een tubigrip om doen. U krijgt twee stuks mee naar huis in de maten C en D.
 • Het is goed om vanaf de dag van operatie tenminste elk uur oefeningen te doen die met u zijn besproken. Wanneer uw knie weer zonder moeite 90 graden kan buigen, is fietsen op een hometrainer (met laag verzet) een goede oefening. Dit is ongelimiteerd toegestaan omdat de nieuwe kruisband hierbij niet wordt belast.
 • Na 3 dagen mag u douchen. Als het wondgebied nat is geweest, moet u dit gedeelte droogdeppen. U mag het wondgebied dus niet droogvegen.
 • U mag na 10 dagen weer baden, mits de wondjes droog zijn.

Hechtingen

 • De hechtingen worden tijdens de controle afspraak verwijderd.

Fysiotherapie en bewegen

Exacte instructies over de revalidatie en toegestane oefeningen worden gegeven door uw specialist. Tijdens de opname begeleidt onze fysiotherapeut u met uw eerste oefeningen en adviseert hij u over de toegestane belasting van de knie. Daarna begeleidt uw eigen fysiotherapeut u. Bij ontslag krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapie mee.

 • U gebruikt gedurende 4 weken na de operatie krukken voor extra steun. Afhankelijk van de zwelling van de knie kan het verstandig zijn de krukken langer te gebruiken. Wanneer uw knie fors gezwollen is dient u uw activiteiten te minderen. Gebruik eventueel een ijspakking.
 • U mag de eerste 2 maanden geen draaibewegingen maken met de knie.
 • U krijgt eventueel een brace om. Dit wordt voor of na uw operatie bepaald.
 • Als u staat mag u het been volledig belasten.
 • Overstrekken van de knie moet worden vermeden.
 • Het is goed om vanaf de dag van operatie tenminste elk uur oefeningen te doen die met u zijn besproken. Wanneer uw knie weer zonder moeite 90 graden kan buigen, is fietsen op een hometrainer (met laag verzet) een goede oefening. Dit is ongelimiteerd toegestaan omdat de nieuwe kruisband hierbij niet wordt belast.

Autorijden

Autorijden mag weer als u zonder de leuningen te gebruiken de trap af kan lopen en controle over uw been heeft.

Werken

Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep.

Sport

Meestal kunt u uw sport na 7 tot 9 maanden weer hervatten. Dit wordt met u besproken tijdens de controle.

Resultaat

Een voorste kruisband reconstructie is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Het succespercentage van deze behandeling is zeer hoog. Het herstel van uw knie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, de kwaliteit van het kraakbeen, het soort ingreep en de mate waarin u zich aan alle adviezen heeft gehouden. Soms herstelt de knie langzaam, doordat de knie na de operatie tijdelijk dik en stijver wordt. Het buigen en strekken is dan moeilijker. Een enkele keer is een tweede operatie nodig om overmatig littekenweefsel in de knie te verwijderen. Na de operatie is het herstel meestal goed in te schatten. 

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Bloedverdunners

Om trombose te voorkomen, dient u zes uur na de ingreep te starten met antitrombose spuitjes. U krijgt een recept mee naar huis voor Fraxiparine 0,3 ml of 0,6 ml, afhankelijk van uw gewicht.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

 • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
 • Toename wondvocht.
 • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
 • Toename pijn.
 • Koorts (>38°C).

Trombose, bij één of meer symptomen:

 • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
 • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.

Longembolie, bij één of meer symptomen:

 • Pijn op de borst.
 • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
 • Transpiratie.
 • Benauwd.
 • Verward.


Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

 • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Soms krijgen patiënten ongeveer 3 à 4 dagen na de operatie een pijnlijke scheenbeenregio, door irritatie van het botvlies die door de uitgebreide bloeduitstorting in het onderbeen wordt veroorzaakt. Houd dan het been horizontaal en zwachtel bij toiletgang het onderbeen. De pijn kan vrij heftig zijn en een week aanhouden. Bel bij twijfel ViaSana.

Door het verwijderen van de hamstringpees, kunt u ook pijn hebben door een bloeduitstorting aan de binnenzijde van het bovenbeen.

Een ander symptoom is tinteling of een doof gevoel bij de voorzijde van het scheenbeen vanwege een knelling van de huidzenuw.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Marja van der Hagen

Marja van der Hagen
Kijkoperatie knie

Thijs Daandels

Thijs Daandels
Kijkoperatie knie

Riek van den Akker

Riek van den Akker
Knieprothese

Corrie Degen van Tilburg

Corrie Degen van Tilburg
Artrose knie

Jeroen Visscher

Jeroen Visscher
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws