terug
Hoe kunnen we u helpen?

Beenstand correctie

Herkent u dit?

  • O-benen
  • Beschadigde meniscus en kraakbeen
  • Toenemende kraakbeenslijtage
  • Toenemende pijnklachten
Beenstand correctie

Een beenstand correctie: wat houdt het in?

Een beenstand correctie is een grote operatie. Bij een beenstand correctie wordt het bot doorgenomen en in een goede stand met een plaat en schroeven vastgezet. Om een goede stand van het been te verkrijgen kan zowel het onderbeen (tibiakop) als het bovenbeen (femur) worden rechtgezet. Osteotomie betekent doornemen van het bot (het maken van een open wig). Daarom spreken we ook wel van een tibiakop- of een femur osteotomie. Door deze operatie wordt de belasting in de knie veranderd, zodat de buitenzijde, het goede deel, van de knie de meeste kracht opvangt. Mocht de open wig groter zijn dan 15 graden dan wordt er eventueel bot tussen geplaatst om het herstel te bevorderen.

Voorbereiding op de beenstand correctie

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De beenstand correctie

Hoe lang duurt de beenstand correctie?

Een beenstand correctie duurt ongeveer een uur.

Hoe groot wordt mijn snede?

De snede varieert en is afhankelijk van de stand van uw been.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Bij een beenstand correctie wordt de stand van uw been veranderd. Uw bot wordt ‘doorgenomen’ en in een goede stand met een plaat en schroeven vastgezet. Zowel het onderbeen (tibiakop) als uw bovenbeen (femur) kan worden rechtgezet. Door deze operatie wordt de belasting van uw knie veranderd, zodat de buitenzijde (het goede deel), de meeste kracht opvangt.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie kan niet in dagbehandeling worden uitgevoerd. U moet een nachtje blijven.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

  • Na de operatie loopt u met twee krukken. Afhankelijk van de soort ingreep en het advies van uw specialist wordt de duur en belasting bepaald. De mate van belasting wordt aangegeven in het operatieverslag voor uw fysiotherapeut.
  • Het is normaal dat u de eerste 4 tot 6 weken minder goed slaapt. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet. Door de operatie komt er een bloeduitstorting in uw been die stuwing kan veroorzaken met name als het been afhangt. De bloeduitstorting is uw been veroorzaakt zwelling en pijn. Wanneer u ligt, wordt de zwelling heropgenomen in de bloedbaan en afgevoerd via de blaas. Als u gaat slapen, zet dan het voeteneinde van het bed omhoog of leg een kussen onder het matras. Leg geen kussen in de knieholte, dit kan ervoor zorgen dat de knie op termijn minder goed strekt.

Complicaties

  • Als de zwelling van het geopereerde been toeneemt, moet u het been gedurende de dag zo vaak mogelijk hoog houden. Als u gaat slapen, zet het voeteneinde van het bed omhoog. Het is normaal dat u de eerste tijd een dikker been houdt.

Naast specifieke complicaties bij deze operatie, zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

  • De mate van belasting hangt af van het type beenstand correctie dat u heeft gekregen:
  • Na een femur osteotomie mag u het been niet volledig belasten. De mate van belasting en duur wordt bepaald door uw operateur. Tevens mag u het been niet verder buigen dan 90 graden en geen kracht gebruiken. U mag niet op de hometrainer. Na een tibiakoposteotomie wordt de mate van belasting bepaald door de specialist. Vervolgens mag u de belasting opbouwen op geleide van de pijn, tenzij anders aangegeven. Fietsen op de hometrainer is aan te raden in deze periode, dit zorgt voor een goede doorbloeding. Na controle bij de specialist wordt het verdere beleid bepaald.
  • Voor een goede genezing van het bot wordt aangeraden om de eerste 6 weken niet te knielen.
  • Werken mag, mits de werkzaamheden niet te belastend voor het been zijn. Tijdens de 6 wekelijkse controle wordt besproken welke werkzaamheden u kan oppakken.
  • Reken erop dat het enkele maanden kan duren om de kracht van uw been op pijl te krijgen. Een fysiotherapeut ondersteunt u hierbij.
  • Na zes maanden is de meeste kracht weer terug in het been. Afhankelijk van klachten en herstel van het bot kan de arts adviseren om de ingebrachte plaat te verwijderen.

Verwachtingen herstel

Check je persoonlijke prognose

Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.

De persoonlijke prognose check geeft je direct inzicht in:
  • Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
  • Pijnbeleving
  • Hoe andere het herstel hebben ervaren
Snel en makklijk in te vullen!

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: