terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hamerteen

Herkent u dit?

 • Uw teen staat in een gebogen dwangstand
 • Er ontstaat druk tegen uw schoen waardoor een likdoorn (overmatige eeltvorming) ontstaat
Hamerteen

Voorbereiding op de operatie van de hamerteen

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

De operatie van de hamerteen

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt gemiddeld een uur.

Wat wordt er gedaan bij de behandeling?

Op de operatietafel wordt u verdoofd. Als de verdoving goed is ingewerkt begint de specialist met de operatie. Hij maakt een kleine snee over de teen en corrigeert de teen door een stukje bot van het teenkootje te verwijderen. Hierna brengt hij een pennetje aan door de teen, dit pennetje blijft 6 weken zitten. Na de operatie is de teen weer flexibel en recht. Hierna wordt een drukverband aangebracht.

Is het een dagbehandeling?

Na de operatie verblijft u een halve dag in ViaSana. U mag naar huis zodra u weer gevoel hebt in uw benen (na de ruggenprik). Voor ontslag komt de operateur bij u langs om uitleg te geven over de operatie. Het kan zijn dat u andere nazorg nodig heeft dan van tevoren besproken. De nabehandeling staat beschreven in het operatieverslag.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

 • Het is belangrijk dat u ‘s nachts uw voet goed hoog legt, om stuwing te voorkomen. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker naar het toilet moet.
 • Na 2 weken komt u bij de orthopedieconsulent voor het verwijderen van de hechtingen. Door de operateur zijn oplosbare dan wel niet oplosbare hechtingen gebruikt. Bij oplosbare hechtingen worden over het algemeen alleen de knoopjes verwijderd. Bij niet oplosbare hechtingen wordt de hele draad verwijderd. Er is tijdens de operatie een pennetje in uw teen aangebracht, k-draad, deze blijft 4 tot 6 weken zitten. De arts bepaalt hoe lang.

Complicaties

 • Als de zwelling van de geopereerde voet toeneemt, moet u de voet gedurende de dag zo vaak mogelijk hoog houden. Door de operatie wordt er meer vocht aangemaakt. Dit vocht zakt naar het laagste punt en hoopt zich op in uw geopereerde voet. Deze vochtophoping kan pijn veroorzaken.
 • Mocht de geopereerde teen roder, pijnlijker worden of komt er vocht uit, neem dan contact op met ViaSana. In sommige gevallen komt de k-draad verder uit de teen dan net na de operatie. Duw de draad dan niet terug maar neem contact op met ViaSana

Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

 • Als uw klachten dit toelaten mag u lopen op de afwikkelschoen. Het is verstandig krukken te gebruiken en de eerste 14 dagen zoveel mogelijk rust te nemen.
 • Houd het been regelmatig omhoog (voet op harthoogte) en we raden daarbij aan uw enkel onbelast te bewegen.
 • Bij pijn en zwelling dient u uw activiteiten aan te passen.
 • Als u het gevoel heeft dat het verband te strak zit, neemt u contact op met ViaSana.
 • Tijdens het belasten dient u altijd de verbandschoen te dragen. Zolang u de verbandschoen draagt kunt u niet deelnemen aan het verkeer (fiets en auto)
 • Als u na de 6-weekse controle bij ViaSana weer normaal mag belasten, dient u de volgende 6 weken piekbelasting te vermijden.
 • Uw voet kan na de periode met de verbandschoen nog langere tijd gezwollen blijven en stijf aanvoelen. Dit verdwijnt na 3 tot 6 maanden.

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: