terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hallux valgus

Wat is een hallux valgus?

Bij een hallux valgus (hallux = grote teen, valgus = scheefstand naar buiten) staat de grote teen naar de buitenkant van de voet gericht en duwt meestal tegen de tweede teen. Vaak ontstaat er een knobbel (bunion) aan de buitenkant van de grote teen. De klachten zijn afhankelijk van de ernst van de scheefstand en de breedtemaat van de gedragen schoenen. De scheefstand, het ongemak en de pijn kunnen erger worden zolang er geen operatie wordt uitgevoerd.

De behandeling

Afhankelijk van de ernst van de hallux valgus wordt het type operatie bepaald. Een röntgenfoto is hiervoor noodzakelijk. Meestal wordt gekozen voor een operatie, waarna direct de voet belast mag worden met een afwikkelschoen. Het bot groeit dan binnen zes weken vast. Een hallux valgus operatie kan meestal in dagbehandeling worden uitgevoerd. Bij de operatie verbetert uw orthopedisch chirurg de stand van de hallux, zodat deze weer recht staat en de middenvoet smaller wordt. Hiervoor worden één of twee botjes doorgezaagd en na correctie weer stevig vastgezet met schroefjes. De ingreep duurt ongeveer dertig minuten. In de meeste gevallen mag u na een paar uur weer naar huis.


Pijnmedicatie

Als u naar huis gaat en u heeft een lange reistijd, meld dit dan aan de verpleegkundige. Zij geeft u dan een paracetamol voor de reis naar huis. Verder krijgt u pijnmedicatie mee voor de eerste dagen.

Wondverzorging

U mag na zes weken weer in bad. U moet 14 dagen het verband laten zitten en droog houden. U mag wel douchen maar u dient het verband af te dekken zodat het droog blijft, bijvoorbeeld met een afsluitbare plastic hoes (thuiszorgwinkel). Wordt het verband toch nat, dan dient u contact op te nemen met de orthopedieconsulent voor het vernieuwen van het verband. Dit mag u niet zelf doen.

Hechtingen

Het wondje is gehecht met oplosbare hechtingen, alleen de knoopjes van deze hechtdraden worden bij de eerste controle verwijderd. Verder hoeft de hechtdraad niet verwijderd te worden.

Bewegingsadvies

Als uw klachten dit toelaten mag u lopen. Het is verstandig de eerste dagen krukken te gebruiken. U mag uw dagelijkse activiteiten uitvoeren, maar neem ook voldoende rust en leg het been hoog. Ook bij pijn en zwelling dient u het been hoog te leggen en de activiteiten te verminderen, de pijn en zwelling nemen dan af.

Afwikkelschoen

U krijgt een afwikkelschoen voor de duur van  6 weken na de operatie.

Fietsen

De eerste 4 weken mag u niet fietsen. Na 4 weken mag u fietsen met de afwikkelschoen, na 6 weken mag u dit zonder de afwikkelschoen.

Autorijden

Autorijden mag weer als u de afwikkelschoen niet meer draagt en u voldoende controle hebt over uw voet.

Sporten

De sportactiviteiten worden met u besproken tijdens de controle.

Resultaat en ervaringen van anderen

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Meestal blijft de geopereerde teen de eerste periode stijf aanvoelen. Ook na het verwijderen van de afwikkelschoen. In meer dan 70% van de patiënten is het dagelijks functioneren verbeterd 3 maanden na de operatie. In 50% van de patiënten is het functioneren zelfs (erg) veel verbeterd.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Bloedverdunners

Een trombosebeen en een longembolie kunnen optreden als een bloedstolsel een ader van het geopereerde been afsluit. U krijgt ter voorkoming van deze complicatie een recept voor bloedverdunners (spuitjes) mee. Deze moet u gedurende een week gebruiken. Het toedienen van de spuitjes wordt u geleerd door de verpleegkundige.

Schroefjes verwijderen

De schroefjes hoeven in principe niet verwijderd te worden. Wanneer u er toch last van krijgt kunnen deze operatief verwijderd worden. Bij voorkeur zit er tussen het verwijderen van de schroefjes en de operatie minimaal een half jaar.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330. Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).

Trombose, bij één of meer symptomen:

  • Als uw kuit dik, rood, glanzend, gespannen en pijnlijk aanvoelt.
  • Als u de tenen niet naar uw neus kunt optrekken.

Longembolie, bij één of meer symptomen:

  • Pijn op de borst.
  • Moeilijk ademhalen of een versnelde ademhaling.
  • Benauwd.
  • Transpiratie.
  • Verward.

Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Controles

2 weken (röntgenfoto en hechtingen verwijderen) Consulent
6 weken Consulent

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Hallux valgus bij ViaSana.

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Clemens  van Alst

Clemens van Alst
Hallux valgus

Anita  van de Ven

Anita van de Ven
Hallux valgus

Christine  van de Bilt

Christine van de Bilt
Hallux valgus

Guus  Korsten

Guus Korsten
Basisosteotomie / TMT-1 arthrodese

Johan  Scheepens

Johan Scheepens
Hallux valgus

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: