terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hechten van de schouderpees

Een cuff ruptuur is een scheur in één of meerdere pezen van de peesmanchet van de schouder. Deze spieren helpen mee met het heffen en draaien van de arm en centreren de schouderkop in de kom. De pees die het raakt is aangedaan en ligt in een nauwe ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop. Door deze nauwe ruimte kan de pees tegen het schouderdak aanlopen (impingement). De pees wordt beschermd door een slijmbeurs die tussen de pees en het schouderdak ligt. Naast pijnklachten in de schouder, vaak uitstralend in de bovenarm, is er ook sprake van krachtverlies.

Oorzaken

  • Een cuff ruptuur komt het meest voor bij mensen boven de veertig jaar. In de loop van de jaren treedt namelijk slijtage op van de pees, met name wanneer de armen intensief gebruikt worden.
  • Ook kan langdurige irritatie van de slijmbeurs en de pees uiteindelijk leiden tot een peesscheur.
  • Wanneer er plotseling enorme krachten op de pees ontstaan kan deze scheuren. Denk bijvoorbeeld aan een val op de schouder.

De behandeling

Aan de hand van de voorgeschiedenis, symptomen en lichamelijk onderzoek kan meestal de diagnose bevestigd worden. Soms is verder onderzoek mogelijk middels een injectie, echo, röntgenfoto of MRI-scan. Aan de hand van het resultaat kan besloten worden tot een operatie.


De operatie

Bij deze ingreep worden een aantal sneden gemaakt. Met een kijkoperatie wordt de pees vastgehecht met één of meerdere botankers.

Voorbereiden op de operatie

Na de operatie bent u beperkt in uw handelen. Het is goed om alvast na te denken over uw situatie thuis.

  • Zorg voor gemakkelijk zittende kleding die u met één hand open kunt krijgen (eventueel met voorsluiting). Zo bent u minder afhankelijk.
  • Voor alleenstaanden is het goed om na te denken over eventuele hulp, in de vorm van mantelzorg of thuiszorg.
    Deze hulp is o.a. nodig;
    - lichamelijke verzorging
    - wondverzorging
    - huishoudelijke werkzaamheden
  • Een coldpack kan verlichting geven bij pijn (koel 15 min., op de bedekte huid).
  • Extra kussens ter ondersteuning van de arm kunnen verlichting geven in de nacht.

Pijnmedicatie

Op de afdeling ontvangt u medicijnen voor thuis. Het is van belang de medicijnen te gebruiken om de pijn onder controle te houden.

Wondverzorging/douchen

Op de wondjes zit een absorberend verband. Dit mag u na 24 uur verwijderen. De pleisters eronder mag u na 2 dagen verwijderen, daarna brengt u schone, droge pleisters aan. 2 dagen na uw operatie mag u douchen. Na het douchen dept u het wondgebied droog met een schone handdoek en plakt u er nieuwe pleisters op. Het is belangrijk de oksel goed te drogen na het douchen. Gebruik hiervoor eventueel een föhn. Dit om irritatie van de huid te voorkomen. U mag na 3 weken in bad, als de wond dicht is.

Bij het aankleden moet u eerst uw geopereerde arm in de mouw steken. Bij uitkleden werkt het andersom.

Hechtingen

De wondjes zijn gehecht met onoplosbare hechtingen die verwijderd moeten worden bij de controle.

Immobilatiesling

De eerste 6 weken draagt u een immobilatiesling. Deze sling zorgt ervoor dat u uw arm niet van uw lichaam af kunt bewegen, zodat de pees goed kan herstellen. Wel is het belangrijk de sling minimaal  6 keer per dag af te doen, zodat u de oefeningen kunt uitvoeren. Dit voorkomt dat de schouder stijf wordt.

Bij wassen en aankleden mag u de sling even afdoen, houd dan uw arm zoveel mogelijk in dezelfde positie zoals met de sling.

Fysiotherapie en bewegen

  • Tijdens de eerste week is het goed om minstens zes keer per dag de draagdoek af te doen om te oefenen. Na het oefenen mag u even de arm op een kussen laten steunen in een positie waarbij de oksel vrij komt. Hierbij mag u de arm niet optillen of zijwaarts heffen. Wel mag u met ondersteuning van de andere arm, uw slappe geopereerde arm verplaatsen. De eerste dag na de operatie zal de fysiotherapeut van ViaSana u pendeloefeningen (kleine bewegingen maken, waarbij u voorovergebogen staat of zit en de arm ontspannen naar beneden hangt) aanleren. De pendeloefeningen mag u vanaf de eerste dag na de operatie uitvoeren. Dit om te voorkomen dat de schouder stijf wordt. Tevens krijgt u oefeningen mee om de omliggende gewrichten soepel te houden.
  • Na 2 weken kan gestart worden met passieve fysiotherapie. De verwijzing hiervoor krijgt u mee op de verpleegafdeling. De fysiotherapeut kan de schouder mobieler maken zonder dat u zelf de spieren hoeft aan te spannen (passief mobiliseren).
  • Na 4 tot 6 weken mag u starten met geleid- actieve oefeningen (dit kan met behulp van de andere arm of door de geopereerde arm te schuiven over bijvoorbeeld een tafel) en deze langzaamaan uit te bouwen naar actieve oefeningen.
  • Na 6 weken mag u actief oefenen.
  • Soms is er sprake van een grote scheur in meerdere pezen waardoor de revalidatie vertraagt. Voordat u naar huis gaat neemt de verpleegkundige het revalidatieproces met u door.

Autorijden

Autorijden is vaak mogelijk na 8-10 weken. Het is belangrijk dat u zelf voelt dat u weer veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Werken

Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep. Meestal kunt u na 6 weken het werk hervatten.

Sport

Dit wordt met u besproken tijdens de controle.

Complicaties (spoed 24/7)

Bij (twijfel over) de hierna genoemde complicaties, neemt u direct contact op met ViaSana. Ook in het weekend en 's nachts, T (0485) 476 330.

Infectie, bij één of meer symptomen:

  • Toename van zwelling en roodheid in het operatiegebied.
  • Toename wondvocht.
  • Verandering in kleur en geur van het wondvocht.
  • Toename pijn.
  • Koorts (> 38 °C).

Nabloeding, bij onderstaand symptoom:

  • Toename van het bloed in het verband. De kleur is dan helder rood.

Lichte neurologische klachten in de hand kunnen ontstaan doordat er trekkende kracht wordt uitgeoefend op de arm (tractie) tijdens de operatie of door de verdovende injectie in het nekgebied.

Controles

2 weken  (hechtingen verwijderen)

Fysiotherapeut

6 weken

Fysiotherapeut

3 maanden

Specialist

Resultaat

Het resultaat van de operatie is over het algemeen goed. Bij meer dan 89% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren één jaar na de operatie verbeterd. Bij meer dan 76% is het dagelijks functioneren zelfs (erg) veel verbeterd. Patiënten hebben na de operatie beduidend minder moeite met het uitvoeren van activiteiten. 

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat.

Wilt u meer weten over de resultaten van deze behandeling, kijk dan op de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met schouder- en armklachten

Jay  Plamont

Jay Plamont
Kijkoperatie schouder

Tonny  Janssen

Tonny Janssen
Kijkoperatie schouder

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: