terug
Hoe kunnen we u helpen?

Hechten van de schouderpees: wat houdt het in?

Een cuff ruptuur is een scheur in één of meerdere pezen van de peesmanchet van de schouder. Deze spieren helpen mee met het heffen en draaien van de arm en centreren de schouderkop in de kom. De pees die het raakt is aangedaan en ligt in een nauwe ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop. Door deze nauwe ruimte kan de pees tegen het schouderdak aanlopen (impingement). De pees wordt beschermd door een slijmbeurs die tussen de pees en het schouderdak ligt. Naast pijnklachten in de schouder, vaak uitstralend in de bovenarm, is er ook sprake van krachtverlies.

Voorbereiding op het hechten van de schouderpees

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan het nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Wanneer u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een brochure mee naar huis, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen.

Het hechten van de schouderpees

Hoe lang duurt de operatie?

Deze behandeling duurt gemiddeld een half uur.

Wat wordt er gedaan bij deze operatie?

Bij deze ingreep worden een aantal sneden gemaakt. Met een kijkoperatie wordt de pees vastgehecht met één of meerdere botankers.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie kan in dagbehandeling worden uitgevoerd. Vaak mag u op dezelfde dag naar huis.

Mogelijke gevolgen

  • Op de afdeling ontvangt u medicijnen voor thuis. Het is van belang de medicijnen te gebruiken om de pijn onder controle te houden.
  • Op de wondjes zit een absorberend verband. Dit mag u na 24 uur verwijderen. De pleisters eronder mag u na 2 dagen verwijderen, daarna brengt u schone, droge pleisters aan. 2 dagen na uw operatie mag u douchen. Na het douchen dept u het wondgebied droog met een schone handdoek en plakt u er nieuwe pleisters op. Het is belangrijk de oksel goed te drogen na het douchen. Gebruik hiervoor eventueel een föhn. Dit om irritatie van de huid te voorkomen. U mag na 3 weken in bad, als de wond dicht is. Bij het aankleden moet u eerst uw geopereerde arm in de mouw steken. Bij uitkleden werkt het andersom.
  • De wondjes zijn gehecht met onoplosbare hechtingen die verwijderd moeten worden bij de controle.
  • De eerste 6 weken draagt u een immobilatiesling. Deze sling zorgt ervoor dat u uw arm niet van uw lichaam af kunt bewegen, zodat de pees goed kan herstellen. Wel is het belangrijk de sling minimaal 6 keer per dag af te doen, zodat u de oefeningen kunt uitvoeren. Dit voorkomt dat de schouder stijf wordt. Bij wassen en aankleden mag u de sling even afdoen, houd dan uw arm zoveel mogelijk in dezelfde positie zoals met de sling.

Complicaties

Na de operatie zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen voorkomen. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

  • Tijdens de eerste week is het goed om minstens zes keer per dag de draagdoek af te doen om te oefenen. Na het oefenen mag u even de arm op een kussen laten steunen in een positie waarbij de oksel vrij komt. Hierbij mag u de arm niet optillen of zijwaarts heffen. Wel mag u met ondersteuning van de andere arm, uw slappe geopereerde arm verplaatsen.
  • De eerste dag na de operatie zal de fysiotherapeut van ViaSana u pendeloefeningen (kleine bewegingen maken, waarbij u voorovergebogen staat of zit en de arm ontspannen naar beneden hangt) aanleren. De pendeloefeningen mag u vanaf de eerste dag na de operatie uitvoeren. Dit om te voorkomen dat de schouder stijf wordt. Tevens krijgt u oefeningen mee om de omliggende gewrichten soepel te houden
  • Na 2 weken kan gestart worden met passieve fysiotherapie. De verwijzing hiervoor krijgt u mee op de verpleegafdeling. De fysiotherapeut kan de schouder mobieler maken zonder dat u zelf de spieren hoeft aan te spannen (passief mobiliseren).
  • Na 4 tot 6 weken mag u starten met geleid- actieve oefeningen (dit kan met behulp van de andere arm of door de geopereerde arm te schuiven over bijvoorbeeld een tafel) en deze langzaamaan uit te bouwen naar actieve oefeningen.
  • Na 6 weken mag u actief oefenen.
  • Soms is er sprake van een grote scheur in meerdere pezen waardoor de revalidatie vertraagt. Voordat u naar huis gaat neemt de verpleegkundige het revalidatieproces met u door.

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: