terug
Hoe kunnen we u helpen?

Heupbehandelingen

Hoe is de heup opgebouwd en wat is de functie van het heupgewricht?
De normale heup: het heupgewricht bestaat uit een halfronde kom en een bol. Het acetabulum, of kom, wordt gevormd door 3 gebieden of botstructuren van het bekken: het ileum, het ischium en de pubis. De heupkop, of bol, bevindt zich aan de bovenzijde van het femur of bovenbeen. Sterke ligamenten en spieren rondom deze kom en bol maken dat de heup een stabiel gewricht is met een grote beweeglijkheid zonder dat de bol uit de kom schiet. Zowel de heupkop als de heupkom worden bedekt door een laag kraakbeen. Dit kraakbeen heeft als functie dat het gewricht soepel kan bewegen en dat het lichaamsgewicht gelijkmatig over het gewricht wordt verdeeld.

Bij normale dagelijkse activiteiten kan het lichaamsgewicht in de heup wel drie maal zo hoog zijn. Iedere (degeneratieve) aandoening van het gewricht kan dus leiden tot pijn, manken, beenlengteverschil en invaliditeit. De stabiliteit van de heup wordt gewaarborgd doordat de heupkop precies 'past' in het acetabulum. De heup laat bewegingen in verschillende richtingen toe: flexie/extensie (tijdens zitten), interne/externe rotaties (draaibewegingen) en abductie/adductie (zijwaartse bewegingen).

ViaSana heeft een team van orthopedisch chirurgen die samen jaarlijks meer dan 300 heupprotheses plaatsen.

In onderstaande lijst staan alle heupbehandelingen die door ViaSana worden uitgevoerd. Voor meer informatie over een van deze behandelingen kunt u op de behandeling klikken, waarna u wordt doorverwezen naar de behandelpagina. Deze behandelpagina's bevatten informatie over onder andere de diagnose, de behandeling zelf en complicaties die mogelijk kunnen optreden.

Heup oefeningen

Heup

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Sonja  van IJzendoorn

Sonja van IJzendoorn
Heupprothese

Jan  Houdijk

Jan Houdijk
Heupprothese

Harry  van Mil

Harry van Mil
Heupprothese

Hanny  Gijsel

Hanny Gijsel
Heupprothese

Theo  Aarts

Theo Aarts
Versleten heup

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws