terug
Hoe kunnen we u helpen?

Aanhechtingspijn

Pezen vormen het verlengstuk en de verbinding tussen spieren en botten. Het zijn stevige en elastische koorden waardoor de gewrichten kunnen bewegen. Dit ‘aanhechtingspunt’ staat ook wel bekend als de enthesis. Op deze plek kan aanhechtingspijn ontstaan. Dat is een ontstekingsreactie van het peesweefsel op de plek waar de pees of pezen aan het bot vastzitten. In de meeste gevallen is de ontstekingsreactie tijdelijk.

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

  • Vaak levert een conservatieve behandeling al het gewenste effect en is een operatie niet nodig.

Oorzaken van enthesitis

Allereerst kan de ontstekingsreactie ontstaan door overbelasting op de pees. Voorbeelden hiervan zijn te zwaar tillen, intensief herhalen van specifieke bewegingen of langdurige krachtinspanningen tijdens het sporten. Daarnaast kan ouder worden een oorzaak zijn van de ontstekingsreactie. Tot slot kan enthesitis ontstaan als gevolg van een reumatische aandoening.

Symptomen van aanhechtingspijn

De ontstekingsreactie veroorzaakt een pijnlijk en stijf gevoel rondom op de pees aan het bot. Daarnaast kan er een zwelling optreden of een warm gevoel ontstaan op de plaats van de ontsteking. Deze pijn kan uitstralen naar andere gewrichten. Het kan lastig zijn uw knie te bewegen. Ook kan uw peesschede ontstoken zijn. U kunt daarbij een krakend geluid horen bij het bewegen van de pezen in de peesschede.

Verschil tussen bursitis, tendinitis en enthesitis

Deze drie aandoeningen zijn verschillend maar de symptomen lijken op elkaar. Ook betreft deze aandoening vaak dezelfde gewrichten. Het verschil is dat bij tendinitis niet de peesaanhechting, maar de pees zelf ontstoken is. Bij bursitis zit er een ontsteking in de slijmbeurs.

Diagnose

Allereerst brengt de medisch specialist het ontstaan en de ernst van uw klachten in kaart. Zo wordt vastgesteld of overbelasting bij uw klachten een rol speelt. Vervolgens volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Een röntgenfoto, MRI- of CT-scan behoren ook tot de mogelijkheden.

Behandeling

Vaak levert een conservatief behandeltraject al het juiste effect en is een operatie niet nodig. Allereerst zal de medisch specialist u adviseren om rust te nemen en gebruik te maken van pijnstillers. Een eenvoudige pijnstiller als paracetamol vermindert vaak al de pijn. Als uw klachten aanhouden kan de medisch specialist ontstekingsremmers voorschrijven. In het uiterste geval kunnen gerichte injecties met verdoving en een corticosteroïd het gewenste effect leveren.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Fred  Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

mevrouw  Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Alev  Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Rob  Mans

Rob Mans
O-benen

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: