terug
Hoe kunnen we u helpen?

Peesontsteking heup

Een ontstoken heuppees wordt door de orthopedisch chirurg een tendinitis van de heup genoemd. De pees is de aanhechting tussen de spier en het bot. Deze pees kan ontstoken raken als er kleine scheurtjes in de pees ontstaan door overbelasting. 

Belangrijk om te weten voor uw afspraak met de medisch specialist

  • Het herstel verloopt vaak erg langzaam omdat pezen weinig bloedvaten hebben, maar geneest meestal vanzelf. 
  • Een peesontsteking van de heup wordt in het algemeen niet operatief behandeld. Fysiotherapie of injectietherapie zijn meestal de behandeling van keuze.

Hoe ontstaat een ontsteking van de heuppees?

  • Een ontsteking ontstaat meestal door overbelasting. Denk aan werkzaamheden waarbij veel getild wordt of sporten als hardlopen en roeien.
  • Te weinig beweging geeft ook een verhoogd risico op een ontsteking.
  • Ouderdom.
  • Roken.
  • Beenlengteverschil.
  • Overgewicht.

Symptomen van een peesontsteking

De meest voorkomende klacht is pijn. De pijn kan uitstralen naar het hele bovenbeen en bil. Door de pijn kan het heffen en belasten van het been lastig zijn. Soms gaat het ook gepaard met een knappend geluid van de heup.

Diagnose

Een peesontsteking van de heup kan erg lijken op de slijmbeursontsteking. Het is belangrijk om goed te achterhalen welke van de twee problemen de patiënt heeft. Bij een slijmbeursontsteking is rust belangrijk, terwijl een peesontsteking meerdere behandelopties heeft. De diagnose kan vaak gesteld worden tijdens het lichamelijk onderzoek. Soms is aanvullend onderzoek met echo of mri noodzakelijk. 

Rusthouden en koelen

Als de ontsteking is ontstaan door overbelasting is het belangrijk rust te houden, te koelen en eventueel een massage of ontstekingsremmende medicijnen.

Fysiotherapie

Wanneer een lichamelijke afwijking de oorzaak van de ontsteking is, kan oefentherapie van de fysiotherapeut het advies zijn.

Ervaringen van patiënten met heupklachten

Theo  Aarts

Theo Aarts
Versleten heup

Pauke  Rouppe-van der voort

Pauke Rouppe-van der voort
Versleten heup

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: