terug
Hoe kunnen we u helpen?

Knieprothese

Herkent u dit?

  • U ervaart dusdanig ernstige pijn dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten.
  • U kunt geen lange afstanden meer wandelen en moet hierbij een stok gebruiken.
  • Traplopen gaat zeer moeizaam en is soms onmogelijk.
  • Uw kniegewricht wordt stijf, waardoor het moeilijk wordt sokken en schoenen aan te trekken.
Knieprothese

Een knieprothese: wat houdt het in?

Wanneer artrose in uw knie verergerd, nemen uw klachten toe. Als conservatieve behandelmogelijkheden zoals fysiotherapie en medicijnen niet het gewenste effect leveren, kan een knieprothese uitkomst bieden. Bij de plaatsing van een knieprothese vervangt de orthopedisch chirurg uw kniegewricht door een kunstknie. Daarmee kunt u beter bewegen en heeft u minder pijn.

Uw prothese in het kwaliteitsregister

Alle gegevens over uw gewrichtsprothese en over de operatie komen in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten, de LROI. Dit register geeft informatie over de kwaliteit van de prothesen en over de kwaliteit van de operaties. Stel dat een bepaald type gewrichtsprothese ernstige problemen veroorzaakt, dan kan de LROI laten zien welke ziekenhuizen of klinieken deze prothesen hebben geplaatst. De LROI informeert deze ziekenhuizen of klinieken. Elk ziekenhuis of kliniek neemt op haar beurt contact op met de patiënten die deze prothese hebben. Als u niet wilt dat uw gegevens worden opgenomen in de LROI, dan kunt u dat aangeven bij uw orthopedisch chirurg. Meer informatie vindt u op www.lroi.nl 

Halve knieprothese of een totale knieprothese?

Ongeveer 30% van de patiënten die in ViaSana geopereerd worden krijgen een halve knieprothese. Een halve knieprothese kan niet altijd geplaatst worden. De knie moet nog voldoende stabiliteit hebben en alleen de binnen- of buitenkant van de knie mag versleten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij x-benen of o-benen. Een halve knieprothese heeft een aantal voordelen ten opzichte van een totale knieprothese. De snee die tijdens de halve knieprothese operatie gemaakt wordt is kleiner dan bij een totale knieprothese, patiënten herstellen sneller en resultaten zijn over het algemeen beter. Dit komt mede omdat bij een halve knieprothese de kruisbanden intact blijven. Daardoor voelt een halve knieprothese meer als een eigen knie.

Klik op de onderstaande infographic om voordelen van een halve knieprothese te zien:

Nieuwe technieken

Nog geen 10 jaar geleden lagen mensen nog een hele week in bed na de operatie. 30 jaar geleden zelfs 3 weken. Nu gaan ze bijna allemaal na één nacht naar huis en kunnen ze al na een paar uur staan en krukkenlopen. En we zijn nog lang niet klaar met innoveren, nieuwe technieken blijven zich aandienen: opereren met een robot, een op maat gemaakte prothese of een bepaalde benadering. Regelmatig krijgt orthopedisch chirurg Bas Rutten vragen over ‘nieuwe’ technieken. Meer informatie over deze techniek vindt u in de column van Bas Rutten.

Voorbereiding op de operatie ▶

In deze video komt u te weten wat u kunt:

  • doen ter voorbereiding op de operatie;
  • verwachten direct na de operatie;
  • verwachten als u eenmaal thuis bent.

Op de pagina voorbereiden op de operatie leest u alles wat u in de dagen voor de operatie moet doen. Denk bijvoorbeeld aan nuchter zijn, innemen van medicatie en het doucheprotocol. Als u gepland wordt voor een operatie krijgt u deze informatie ook in een folder mee naar huis.

Spieren versterken voor operatie ▶

Bewegen is essentieel bij artrose. Door beweging onderhoudt u de voeding van het kraakbeen en versterkt u de spieren rondom het kniegewricht. Daarnaast bevordert bewegen en met een goede conditie de operatie ingaan, het herstel na de operatie. De dosering is wel belangrijk. Het is verstandig:

  • iedere dag 30 tot 45 minuten te fietsen. Als dat niet gaat is drie keer per dag 10 minuten ook goed;
  • meerdere keren per dag een klein stukje te lopen. Het is beter om vier keer een kwartier te wandelen, dan één keer een uur.

Hieronder vindt u oefeningen, die goed zijn om te doen, als voorbereiding op de revalidatie. De oefeningen mogen pijn doen, maar de pijn moet acceptabel zijn (minder dan 5 op schaal van 10). Als uw knie dik en warm wordt of de pijn boven de 5 komt, is het verstandig de belasting te verminderen.

De oefeningen ▶

1A | Optrekken knieschijf
Probeer 2 tot 3 series van 10 tot 15 herhalingen. 
Als het goed gaat kunt u de oefeningen verzwaren met oefening 1B.

1B | Knie strekken en optillen
Probeer 2 tot 3 series van 10 tot 15 herhalingen.

2 | Voet rollen
Probeer 2 tot 3 series van 10 tot 15 herhalingen

3 | Knie buigen met elastiek
Probeer 2 tot 3 series van 10 tot 15 herhalingen.

4 | Rekken hamstrings in stand
Probeer dit verspreid over de dag 3 tot 4 keer 20 tot 30 seconden vast te houden.

5 | Rekken lange kuitspier
Probeer dit verspreid over de dag 3 tot 4 keer 20 tot 30 seconden vast te houden.

6 | Buikspier via de benen
Probeer 2 tot 3 series van 10 tot 15 herhalingen.

Oefenen met krukken lopen ▶

Het is belangrijk voor de operatie alvast te oefenen met krukken te lopen. 

De plaatsing van de knieprothese

Hoe lang duurt de operatie?

De plaatsing van een knieprothese duurt anderhalf uur.

Hoe groot wordt mijn snede?

Bij een hele knieprothese is de snede 15 tot 20 cm en bij een halve knieprothese is de snede 8 tot 10 cm.

Wat wordt er gedaan bij de operatie?

Het kapsel en spieren rondom uw knie worden los gemaakt en de versleten oppervlaktes van bot aan boven en onder been worden verwijderd. Hiervoor maken wij gebruik van speciale instrumenten die ervoor zorgen dat de prothese op het bot aansluit.

Is het een dagbehandeling?

Deze operatie kan niet in dagbehandeling worden uitgevoerd. U moet een nachtje blijven.

Revalidatie

Mogelijke gevolgen

  • Bij het bewegen van de knie, kunt u een knakkend geluid horen. Dit komt veel voor en is normaal. Het geluid wordt veroorzaakt doordat bij een beweging van de knie het metaal van de prothese contact maakt met het plastic deel.
  • Het is onverstandig om te hurken. Hurken is volledig door de knieën gaan en met uw billen op uw hakken zitten. Door te hurken wordt de prothese verkeerd belast en kunt u de prothese loswrikken. Daarom moet u buigen tot meer dan 130 graden vermijden.
  • Bij patiënten met een X- of O-been voert de orthopedisch chirurg tijdens de operatie een standsverandering van het been uit. Omdat het geopereerde been hierdoor rechter komt te staan, is het mogelijk dat u een verandering in beenlengte ervaart. Dit gevoel verdwijnt na een aantal weken of maanden.

Complicaties

  • Stekende nachtpijn komt vaak door teveel oefenen met kracht overdag. Oefen meer met souplesse als u dit ervaart.
  • Als de zwelling van het geopereerde been toeneemt, moet u het been gedurende de dag zo vaak mogelijk hoog houden. De eerst 12 weken is het been dikker. Dit kan een jaar duren, dit komt omdat het kapsel in de knie verdikt is en er littekenweefsel ontstaat.
  • Door vocht kunt u een paar maanden last hebben in de knieholte. U kunt uw knie moeilijker buigen en strekken.

De bovenstaande complicaties kunnen specifiek optreden na het plaatsen van een knieprothese. Daarnaast zijn er overige complicaties die bij elke operatie kunnen optreden. Lees er hier meer over.

Leefregels en adviezen

Elk revalidatieproces verloopt anders, bij een knieprothese gelden deze leefregels en adviezen:

  • Direct na de operatie loopt u met twee krukken, kunt u fietsen op de hometrainer en mag u tree voor tree traplopen.
  • Na één week: kunt u binnen met één kruk lopen.
  • Na twee weken: kunt u buiten met één kruk lopen.
  • Na vier weken: kunt u lopen zonder krukken, buiten fietsen, traplopen, zwemmen en huishoudelijke activiteiten uitvoeren.
  • Na zes weken: kunt u licht sporten zoals wandelen en fietsen, autorijden als u geen krukken meer gebruikt, tuinieren, licht werk (administratief).
  • Na drie maanden: kunt u sporten zoals golven, fitness, dansen en tennis. Ook kunt u gemiddeld zwaar werk zoals schilderen, horeca en verpleging weer uitvoeren.
  • Om ervoor te zorgen dat uw prothese niet vroegtijdig loslaat, mag u niet meer zwaar sporten zoals squashen, contactsporten, hardlopen of zwaar werken in de bouw.

Tips & tricks na plaatsing van een knieprothese ▶

Onze orthopedie consulenten vertellen u graag wat u kunt verwachten tijdens het revalidatietraject.

Verwachtingen herstel

Check je persoonlijke prognose

Stel je kiest voor een operatieve behandeling. Algemene uitleg over verwachtingen en introductie over wat de persoonlijke prognose check is.

De persoonlijke prognose check geeft je direct inzicht in:
  • Wanneer kan ik weer lopen, werken, sporten, etc.
  • Pijnbeleving
  • Hoe andere het herstel hebben ervaren
Snel en makklijk in te vullen!

Patiëntervaringen

Luisterde de zorgverlener(s) goed naar u? Was de uitleg van de zorgverlener(s) begrijpelijk? Had u vertrouwen in de deskundigheid van de zorgverlener(s)? Zijn de voor- en nadelen van de behandeling of operatie aan u verteld? Bepaalde u samen met de zorgverlener(s) welke zorg of behandeling u krijgt? Was er een goede samenwerking tussen de zorgverleners in het ziekenhuis of kliniek?

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Maken een vrijblijvende afspraak of test de ernst van uw klachten aan de hand van een de online zelftest.
Zo weet u hoe u er voor staat en of verdere behandeling een optie kan zijn.

Zorgkaart Nederland
9 2

Kliniek ViaSana is gewaardeerd op Zorgkaart Nederland en heeft gemiddeld een cijfer van 9 2

Bekijk alle patiëntervaringen

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: