terug
Hoe kunnen we u helpen?

Knieprothese

Fysiotherapie

U gaat voor de operatie naar de fysiotherapeut om te leren lopen met krukken en traplopen. Het is verstandig om uw spieren voor de operatie te versterken. Oefeningen hiervoor vraagt u aan uw fysiotherapeut. Hoe beter uw conditie voor de operatie is, hoe meer profijt u hiervan heeft na de operatie.

De operatie van een totale knieprothese

Het plaatsen van een knieprothese is een grote operatie. De plaatsing van een totale knieprothese duurt anderhalf uur. De operatie van een halve knieprothese duurt ongeveer één uur. Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over de resultaten. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel of bij blijvende pijnklachten kan niet altijd achterhaald worden.

De chirurgische ingreep
Bij een totale knieprothese wordt een snede gemaakt van ongeveer 15-20 cm aan de voorzijde van de knie boven de knieschijf. Bij een halve knieprothese wordt een snede van 8 tot 10 cm. naast de knieschijf gemaakt. Het kapsel en de spieren rond de knie worden losgemaakt en de versleten oppervlaktes van bot aan boven- en onderbeen worden weggezaagd. Hiervoor maakt ViaSana gebruik van speciale instrumenten die ervoor zorgen dat de prothese perfect op het bot aansluit.

Door een proefprothese te plaatsen test de chirurg de stabiliteit van de kunstknie. Als de stabiliteit goed is bevonden, zal de chirurg de definitieve prothesecomponenten plaatsen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de prothese goed vast komt te zitten met botcement. De totale knieprothese weegt ongeveer 350 gram.

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u nauwlettend geobserveerd door de verpleegkundige; de anesthesioloog is bovendien altijd bereikbaar. Ademhaling, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd en als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof toegediend.

Complicaties

Operaties zijn niet zonder gevaren: er is altijd een risico op complicaties. Kliniek ViaSana neemt alle mogelijke maatregelen om dit risico tot een minimum te beperken. Hiervoor hebben we een operationeel systeem van risicomanagement dat continu wordt verbeterd. Uiteraard dient u te weten wat de gevolgen en de risico's zijn, voordat u besluit om deze operatie te ondergaan. Daarom worden ze hieronder beschreven.

Zwelling
Na de operatie is uw knie gezwollen, warm en rood. Dit is normaal. Als u pijn hebt en de roodheid van de wond neemt toe, kan dit wijzen op een infectie. Meestal is de lichaamstemperatuur dan ook verhoogd.

Gestoorde wondgenezing
De genezing van de wond kan worden belemmerd, doordat er wondvocht uit de wond komt. Soms is dan behandeling met antibiotica noodzakelijk. De wond moet na vijf dagen droog zijn.

Bloeduitstorting (Hematoom)
Soms kunt u na de operatie een bloeduitstorting ontwikkelen. Deze houdt twee tot drie weken aan en zakt uiteindelijk uit in de kuit en de enkel, daarna verdwijnt de bloeduitstorting. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn, u kunt dit zelf behandelen door er twee keer per dag Arnica-olie of Arniflor-zalf op te smeren. In principe zijn de behandelaars van ViaSana geen voorstander van het gebruik van elastische kousen.

Diepe infectie van het wondgebied waarbij ook de prothese geïnfecteerd raakt, is een ernstige complicatie die gelukkig zelden - in minder dan 1% van de gevallen - voorkomt. Vaak zijn meerdere operaties nodig om een diepe infectie te neutraliseren. Soms moet de prothese (tijdelijk) verwijderd worden.

Trombose (bloedstolsels)
Trombose in het been of in de longen (longembolie) komt in enkele gevallen voor. Als voorzorgsmaatregel zult u vanaf de dag van de operatie tot vier weken na de operatie een bloedverdunner gebruiken. Het recept hiervoor heeft u voor de operatie op de polikliniek van uw arts ontvangen. Na de operatie krijgt u een instructie over de wijze waarop u de bloedverdunner zelf kunt injecteren.

Restless legs
Soms komt het voor dat een patient na een knieprothese restless legs (onrustige benen) krijgt. Hiervoor is tegenwoordig een medicijn (Sifrol, 0,125 mg), dit moet u via uw huisarts aanvragen.

Aanrakingspijn bovenbeen
Soms ontstaat er (aanrakings)pijn in het bovenbeen na de operatie waar de bloedleegteband heeft gezeten. Deze pijn ontstaat door een tijdelijke beschadiging van de huidzenuwtjes. Dit is erg pijnlijk.

Zenuwbeschadiging
Zenuwbeschadiging (een zeldzame complicatie) kan pijn in het been veroorzaken of zwakte van bepaalde spiergroepen, met als gevolg een klapvoet die het lopen bemoeilijkt.

Overlijden
Het risico op overlijden tijdens of na een totale knieprotheseoperatie is zeer klein. Het overlijden is meestal het gevolg van een hartinfarct, herseninfarct of longembolie. Het risico is sterk afhankelijk van uw gezondheid voor de operatie. Uiteraard hebben relatief gezonde en jonge patiënten een lager risico.

Controles

Bij de 14-daagse controle worden de nietjes met een klein tangetje verwijderd. Dit is een prikkend gevoel dat bij de ene patiënt onaangenaam voelt en bij de ander niet.

Resultaten

In bijna 95% van de patiënten zijn pijnklachten en dagelijks functioneren een jaar na operatie verbeterd. In meer dan 85% van de patiënten zijn de klachten zelfs (erg) veel verbeterd. De meeste patiënten hebben na de operatie geen enkele nacht last van de knie en 74% heeft één jaar na operatie geen pijn meer tijdens het lopen. Ook het uitvoeren van dagelijkse activiteiten verbeterd aanzienlijk na de operatie.

Wilt u meer weten waarom ViaSana veel waarde hecht aan wat u als patiënt vindt van uw behandelresultaat? Kijk dan op Mijn ViaSana resultaat

ViaSana onderzocht voor verschillende dagelijkse bezigheden wanneer patiënten ze weer konden uitvoeren. Bekijk de complete infographic voor alle activiteiten. Het kan zijn dat u eerder of later een bepaalde activiteit weer kan hervatten. Luister daarom goed naar uw lichaam, de adviezen van ViaSana en ga niet forceren.

Wilt u meer weten over de resultaten van deze operatie, bekijk dan de resultaten pagina

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Lambert Bus

Lambert Bus
Knieprothese

Fred Weterings

Fred Weterings
Versleten knie

Ricky Seinstra

Ricky Seinstra
Voorste kruisbandoperatie

Anne van Els

Anne van Els
Voorste kruisbandoperatie

Annet Bens

Annet Bens
Voorste kruisbandoperatie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws