terug
Hoe kunnen we u helpen?

Knieprothese

Pijnklachten vormen de voornaamste reden waarom patiënten een nieuwe knie willen. De pijn is soms zo ernstig, dat u belemmerd wordt in uw normale dagelijkse activiteiten. U kunt bijvoorbeeld geen lange afstanden meer wandelen en moet soms zelfs een stok gebruiken. Traplopen gaat zeer moeizaam en is soms zelfs onmogelijk. Het kniegewricht wordt bovendien stijf, waardoor het moeilijk wordt om zelf sokken en schoenen aan te trekken. Al deze dagelijkse activiteiten kunt u weer gewoon uitvoeren, als u volledig hersteld bent van de operatie. De knieprothese zal dus een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van uw leven.

Onderzoek zelf of uw kniepijn wellicht aanleiding is voor een bezoek aan ViaSana of uw huisarts:

1. Diagnose kunst knie

Symptomen voor een knieprothese

Slijtage van het kraakbeen aan de knie kan pijn veroorzaken. De knie kan gezwollen raken, vooral na inspanning. Sport is soms onmogelijk, de knie kan haperen of er kunnen slotklachten optreden. Ook startpijn komt voor. Het strekken van de knie kan ook beperkt zijn. Vooral bij draaibewegingen en langdurige of forse belasting nemen de klachten toe. De actieradius met lopen neemt langzaam af. Lang staan kan pijnlijk zijn of een moe gevoel geven. Vaak is in het verleden al een deel van de meniscus verwijderd of is de knie verdraaid. Patiënten met O-benen hebben een groter risico van vervroegde mediale arthrosis. Ook kan bij een instabiele knie waarbij de voorste of achterste kruisband beschadigd is eerder slijtage optreden.

Diagnose knieprothese 

De diagnose van een versleten knie kan een orthopedisch chirurg eenvoudig stellen aan de hand van de klachten, het lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. Röntgenfoto's moeten altijd belast gemaakt worden en een MRI-scan kan soms aanvullende informatie geven. Soms is een kijkoperatie knie gewenst om beter zicht op de knie te krijgen.

2. Behandelalternatieven voor een knieprothese

Een knieprothese wordt alleen geplaatst bij ernstige artrose. Als de klachten nog niet ernstige genoeg zijn kunnen er meerdere niet operatieve behandelingsopties geadviseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de levensstijl zoals stoppen met sporten en hardlopen. Sommige sporten en beweegactiviteiten worden juist wel geadviseerd. Fietsen kan zelfs de klachten doen verminderen, bij deze beweging wordt de knie soepeler gemaakt. Fysiotherapie en afvallen kunnen er ook voor zorgen dat klachten verminderen. Pijnstillers kunnen de klachten verminderen. Denk aan paracetamol of een ontstekingsremmer (NSAID). Pijnstillers kunnen in overleg met de huisarts gestart worden. Een injectie met een krachtige ontstekingsremmer (cortison) in het kniegewricht kan ook effect hebben. Soms kortdurend, maar soms ook langer dan een jaar.

3. Fysiotherapie bij een nieuwe knie

Wanneer de patiënt ernstige slijtage heeft en conservatieve behandelingen niet aanslaan, dan kan de patiënt een knieprothese operatie krijgen. Voor de operatie gaat de patiënt naar de fysiotherapeut om te leren lopen met krukken en traplopen. Het is verstandig om uw spieren voor de operatie te versterken. Oefeningen hiervoor vraagt u aan uw fysiotherapeut. Hoe beter uw conditie voor de operatie is, hoe meer profijt u hiervan heeft na de operatie.

4. De plaatsing van een knieprothese

Het plaatsen van een knieprothese is een grote operatie. De plaatsing van een totale knieprothese duurt anderhalf uur. De operatie van een halve knieprothese duurt ongeveer één uur. Meer dan 90% van de patiënten is tevreden over de resultaten. Sommige patiënten zijn minder tevreden met het resultaat, omdat een complicatie is opgetreden of omdat de verwachtingen te hoog waren. De oorzaak van een matig herstel of bij blijvende pijnklachten kan niet altijd achterhaald worden.

De chirurgische ingreep
Bij een totale knieprothese wordt een snede gemaakt van ongeveer 15-20 cm aan de voorzijde van de knie boven de knieschijf. Bij een halve knieprothese wordt een snede van 8 tot 10 cm. naast de knieschijf gemaakt. Het kapsel en de spieren rond de knie worden losgemaakt en de versleten oppervlaktes van bot aan boven- en onderbeen worden weggezaagd. Hiervoor maakt ViaSana gebruik van speciale instrumenten die ervoor zorgen dat de prothese perfect op het bot aansluit.

Door een proefprothese te plaatsen test de chirurg de stabiliteit van de kunstknie. Als de stabiliteit goed is bevonden, zal de chirurg de definitieve prothesecomponenten plaatsen. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de prothese goed vast komt te zitten met botcement. De totale knieprothese weegt ongeveer 350 gram.

In de onderstaande video wordt een inzicht gegeven in de resultaten na het plaatsen van een knieprothese. Onderaan deze pagina onder het kopje 'gerelateerde video's' geeft een specialist meer onder andere meer uitleg over de keuze voor een knieprothese, hoe lang een knieprothese mee gaat en hoe een knieprothese wordt geplaatst. 

5. Halve knieprothese of een totale knieprothese

Ongeveer 30% van de patiënten die in ViaSana geopereerd worden krijgen een halve knieprothese. Een halve knieprothese kan niet altijd geplaatst worden. De knie moet nog voldoende stabiliteit hebben en alleen de binnen- of buitenkant van de knie mag versleten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij x-benen of o-benen. Een halve knieprothese heeft een aantal voordelen ten opzichte van een totale knieprothese. De snee die tijdens de halve knieprothese operatie gemaakt wordt is kleiner dan bij een totale knieprothese, patiënten herstellen sneller en resultaten zijn over het algemeen beter. Dit komt mede omdat bij een halve knieprothese de kruisbanden intact blijven. Daardoor voelt een halve knieprothese meer als een eigen knie.

Klik op de infographic hieronder en bekijk de voordelen van een halve knieprothese ten opzichte van een hele knieprothese

Klik op de infographic hiernaast en bekijk de voordelen van een halve knieprothese ten opzichte van een hele knieprothese

6. Knieprothese op maat of 3D-prothese

Een knieprothese op maat en een 3D-prothese bestaan niet. Vaak worden deze termen gebruikt voor de 3D/PSI-methode. De prothese die bij deze methode gebruikt wordt is zelfs de dezelfde prothese die bij de standaardmethode gebruikt wordt. De 3D/PSI-methode wordt binnen ViaSana alleen in speciale gevallen toegepast. Bijvoorbeeld bij patiënten die een ernstige afwijking aan de knie hebben door een ongeval. Bij de 3D/PSI-methode worden aan de hand van een MRI in de fabriek zaagmallen gemaakt. De zaagmallen vervangen tijdens de operatie een deel van het instrumentarium dat gebruikt wordt bij de standaardmethode. Uit veel onderzoeken blijkt dat de resultaten van deze operatietechniek niet beter zijn dan de standaardmethode. Meer informatie over deze techniek vindt u in de column van Bas Rutten.

7. Wat gebeurt er na plaatsing van een nieuwe knie?

Na de operatie wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Hier wordt u nauwlettend geobserveerd door de verpleegkundige; de anesthesioloog is bovendien altijd bereikbaar. Ademhaling, hartslag en bloeddruk worden gecontroleerd en als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof toegediend.

8. Verplaatsen met krukken en fietsbewegingen

In de onderstaande video's wordt uitgelegd hoe u na de operatie het beste kunt lopen met één kruk en hoe u het beste kunt traplopen met krukken.

?dnt=1

?dnt=1


Daarnaast hebben fietsbewegingen een positief effect op uw herstel. In de onderstaande video wordt uitleg gegeven over de duur, het aantal herhalingen en de manier waarop u het beste de beweging kunt maken.

?dnt=1

Persoonlijke Prognose Check

Benieuwd naar uw prognose op basis van onze resulaten? Doe de Persoonlijke Prognose check. Vul uw gegevens in qua leeftijd, lengte, gewicht en geslacht en krijg een inkijk en wat u kunt verwachten wanneer u kiest voor een Knieprothese bij ViaSana.

De 10 meest gestelde vragen over de knieprothese

De meest gestelde vragen over een halve knieprothese

Ervaringen van patiënten met knieklachten

Echtpaar Özkara

Echtpaar Özkara
Knieprothese

Arno  Janssen

Arno Janssen
Kijkoperatie knie

Anne  van Els

Anne van Els
Voorste kruisbandoperatie

Sam  Hoksbergen

Sam Hoksbergen
Tibiakop osteotomie

Jaron  Brouwers

Jaron Brouwers
Tibiakop osteotomie

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Corona maatregelen
laatste nieuws