terug
Hoe kunnen we u helpen?

Vocht in knie


Heeft u last van vocht in de knie? En wilt u graag weten wat u nu moet doen? Dat ligt mede aan de oorzaak van de gezwollen knie. Een dikke knie kan namelijk het gevolg zijn van een trauma, overbelasting, infectie of een (medische) aandoening. ViaSana informeert je over de stappen die u kunt nemen.

Preventie

Een gezwollen knie is meestal het gevolg van een blessure of chronische gezondheidstoestand. Om uw gezondheid te verbeteren en blessures te voorkomen kunt u:

 • Uw spieren rond de knie versterken, sterke spieren kunnen de druk op het gewricht verminderen;
 • Kies een ‘low-impact’ oefening, activiteiten als zwemmen belasten uw kniegewricht niet continu;
 • Zorg voor een gezond gewicht, overgewicht draagt bij aan de slijtageschade dat kan leiden tot een zwelling in de knie.

Risicofactoren op een gezwollen knie

Leeftijd
Uw kans op het ontstaan van een gezwollen knie neemt toe naarmate u ouder wordt.

(Overmatig) Alcoholgebruik
De kans op jicht wordt groter door (overmatig) alcoholgebruik. Dit komt doordat alcohol veel purine bevat en de aanmaak van urinezuur stimuleert. Te veel urinezuur kan leiden tot jichtaanvallen en daarmee vocht of een zwelling. Op die manier kan alcoholgebruik vocht in uw knie veroorzaken.

Overgewicht
Als u overgewicht heeft, legt dit extra druk op uw kniegewicht. Dit draagt bij aan de weefsel- en gewrichtsoverbelasting dat kan leiden tot een gezwollen knie. Obesitas verhoogt het risico op artrose, een van de meest voorkomende oorzaken van een gezwollen knie.

Sporten
Deelname aan sporten waarbij uw knie wordt gedraaid zoals basketbal en voetbal vergroten de kans op dit soort knieblessures.

Oorzaken vocht in knie

Een gezwollen knie kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn verwondingen (trauma), overige aandoeningen en overbelasting.

Vocht in knie na val:
U kunt vocht in uw knie krijgen na een val of verkeerde beweging. Bijvoorbeeld als u:

 • Op uw knie terecht komt;
 • Springt en draait tegelijk;
 • Tijdens het hardlopen een verkeerde stap zet;
 • Valt tijdens het hardlopen;
 • Opeens stopt tijdens het hardlopen;
 • Snel van richting verandert;
 • Struikelt, zich verstapt of een sliding maakt;
 • Een trap tegen uw knie krijgt.

Verwondingen die vochtophoping kunnen veroorzaken:

Overige ziekten of aandoeningen die een gezwollen knie kunnen veroorzaken:

 • Artrose, ‘slijtage’ waarbij het kraakbeen in het gewricht verminderd;
 • Reumatoïde artritis, een ontsteking in het gewricht;
 • Infecties;
 • Jicht, vorm van reuma, is een ontsteking in het gewricht;
 • Bursitis, een slijmbeursontsteking;
 • Cysten, een meestal goedaardige met vocht of andere lichaamsstoffen gevulde ‘holte’ in het lichaam;
 • Tumoren. 

Overbelasting
Tot slot kan er sprake zijn van een gezwollen knie door overbelasting. Dit komt voor bij mensen die intensief sporten of bij mensen met overgewicht. Overbelasting ontstaat als het kniegewricht te veel weerstand heeft ondervonden of er een te lange inspanning is geweest. Na het sporten ontstaat er vocht in uw knie.

Symptomen bij vocht in knie

Een gezwollen knie gaat gepaard met een aantal symptomen. Naast een overmatige hoeveelheid vocht is er bij een dikke knie vaak ook sprake van:

 • Pijnlijke knie;
 • Zwelling op de knie;
 • Stijve knie;
 • Moeite met strekken of buigen;
 • Warme knie; Moeite met (trap-)lopen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Het is verstandig uw huisarts te raadplegen als de voorgeschreven maatregelen of medicijnen de pijn en de zwelling niet verlichten. Daarnaast is het van belang naar de huisarts te gaan als uw knie roder en warmer is dan uw andere knie.

Wat te doen bij vocht in knie?

Het is mogelijk dat een van de eerder benoemde oorzaken de aanleiding vormt van uw dikke knie. U kunt zelf moeilijk beoordelen wat de precieze schade is. Daarvoor schakelt u in eerste instantie de hulp van een huisarts in. De huisarts kan u als dat nodig is doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. Deze onderzoekt u en behandelt u indien mogelijk.

Veel patiënten komen bij ViaSana met de verwachting dat zij een MRI-scan of kijkoperatie krijgen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit in de meeste gevallen geen meerwaarde heeft. Een kijkoperatie van de knie wordt uitgevoerd binnen ViaSana. Maar alleen in de gevallen wanneer het nodig is. Een kijkoperatie van de knie kan de ontwikkeling namelijk verergeren. Onderdelen die de oorzaak en de ernst van uw klachten wel op een goede manier vaststellen zijn een goed gesprek, lichamelijk onderzoek en een gewone röntgenfoto.

Conservatie behandelmogelijkheden

In de meeste gevallen volstaat een conservatief behandeltraject. Voorbeelden van conservatieve behandelmogelijkheden zijn:

 • Pijnstillende- of ontstekingsremmende medicatie. U kunt gebruikmaken van pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Om de ontstekingen te verminderen kan de huisarts of orthopedisch chirurg ontstekingsremmers voorschrijven. Tot slot kunnen ook corticosteroïden in uw kniegewricht worden geïnjecteerd;
 • Rust, vermijd belasting op het gewricht zoveel mogelijk;
 • IJs en het hoog leggen van uw been. Om de pijn en de zwelling onder controle te houden, is het van belang iedere vier uur 15 á 20 minuten ijs op uw knie te leggen. Voordat u uw knie koelt legt u eerst uw knie hoog, eventueel met kussens voor comfort;
 • Compressie, druk op de desbetreffende knie houden met een elastische brace of verband. Ook kan een fysiotherapeut uw knie tapen. Het geeft een liftende werking en vermindert de druk zodat de bloedcirculatie herstelt. Tape zorgt er daarmee voor dat ook de druk op de pijnzenuwen en het vocht in uw knie afnemen;
 • Elevatie, het hoog houden/leggen van het desbetreffende been.

U kunt beter geen tijgerbalsem op het vocht in uw knie smeren. Tijgerbalsem is van nature bedoeld voor spieren die stijf of pijnlijk zijn. 

Operatieve behandelmogelijkheden

Indien de bovenstaande conservatieve behandelmogelijkheden niet het gewenste effect geven of de schade hiervoor te ernstig is, kan een operatieve behandeling uitkomst bieden. De behandeling van een dikke knie is sterk afhankelijk van het letsel. Meniscusletsel wordt in sommige gevallen via een kijkoperatie behandeld. Op de pagina ‘meniscus operatie’ vindt u hier meer uitleg over. In het geval van kruisbandletsel, kan een kruisbandreconstructie van belang zijn. Bij ernstige artrose wordt in de meeste gevallen gekozen voor een knieprothese. 

Complicaties

Spierverlies of spier verzwakking
Vocht in uw knie kan de werking van uw spieren beperken en ervoor zorgen dat de dijspieren verzwakken.

Bakerse cyste
De ophoping van het vocht in uw knie kan leiden tot een Bakerse cyste, een zwelling in de knieholte waarbij de holte zich vult met vocht. Dit kan pijnlijk zijn. Wanneer de zwelling dusdanig ernstig is, moet het vocht mogelijk worden verwijderd.

Ervaringen van patiënten met knieklachten

mevrouw Van der Donk-Tol

mevrouw Van der Donk-Tol
Artrose knie

Alev Kaya

Alev Kaya
Knieschijfpijn

Fred Weterings

Fred Weterings
Artrose knie

Rob Mans

Rob Mans
O-benen

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: