terug
Hoe kunnen we u helpen?

Artrose voet

Een voet heeft meerdere botten. De uiteinden van deze botten komen bij elkaar in de gewrichten. Daar zit ook het kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat verschillende gewrichten zoals het enkelgewricht, soepel kunnen bewegen. Artrose is een aandoening van de gewrichten, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen steeds verslechterd. In het uiterste geval kan het kraakbeen helemaal verdwijnen en kan er verstijving en verbreding van de gewrichten ontstaan. In de voet komt artrose met name voor in het gewricht van de grote teen en de enkel.

Oorzaken artrose voet

  • Overmatige belasting op het voet- of enkelgewricht;
  • Onder jongeren kan het ontstaan na een ongeval;
  • Door een verrichte operatie in het verleden;
  • Een langdurige ontsteking of infectie in het voet- of enkelgewricht;
  • Ziekten in de gewrichten zoals reuma of artritis;
  • Overgewicht en overbelasting;
  • Erfelijkheid. 

Waar komt artrose in de voet voor?

Artrose enkel
Bij artrose in de enkel, wordt het gewricht tussen het scheenbeen en het sprongbeen bedoeld.

Artrose onderste spronggewricht
Met het onderste spronggewricht wordt het gewricht tussen het hielbeen en het sprongbeen bedoeld.

Artrose voetwortel
Met de voetwortel worden de botjes bedoeld die voor de enkel liggen. In de gewrichten tussen het sprongbeen en de voetwortel en tussen het hielbeen en de voetwortel kan artrose ontwikkelen.

Hallux rigidus
Artrose in de grote teen staat beter bekend als de hallux rigidus.

Symptomen artrose voet

Artrose gaat in de meeste gevallen gepaard met pijn. Versleten of volledig verdwenen kraakbeen zorgt ervoor dat de botten tegen elkaar aan schuren. Dit kan voor hevige pijn zorgen. Hoe slechter de kwaliteit van het kraakbeen, hoe erger de pijn wordt. Het bewegen van de voet of enkel wordt lastiger doordat het gewricht stijver wordt. Dit symptoom is het hevigst in de ochtend en neemt in de loop van de dag iets af. In een gevorderd stadium is de pijn ook ’s avonds aanwezig. Naast pijn en stijfheid brengt artrose in het voet- of enkelgewricht andere symptomen met zich mee: 

Schurend en/of knarsend geluid bij beweging
Het kraakbeen in het gewricht zorgt ervoor dat de voet soepel beweegt. Als dit kraakbeen verdwijnt, beweegt de voet niet langer soepel. De beweging gaat dan vaak samen met een schurend en/of knarsend geluid door langs elkaar schurende botten. 

Zwelling
Naast artrose kan er sprake zijn van een ontsteking in de voet. Deze ontsteking gaat vaak gepaard met een zwelling. De voet of de enkel wordt dan dik en voelt warm aan. 

Instabiliteit
Het verslechteren van het kraakbeen zorgt ervoor dat de stand van de voet kan veranderen. Dit zorgt ervoor dat de wreef kan inzakken of tenen anders komen te staan. Dit komt niet ten goeden aan de stabiliteit van het gewricht en kan voor een onzeker gevoel zorgen. Zo kan men bijvoorbeeld angstig zijn om de enkel te verzwikken.

Diagnose

De orthopedisch chirurg verzamelt door lichamelijk onderzoek en een goed gesprek alle benodigde informatie om een goede diagnose te stellen. Zo wordt er gevraagd naar uw medische voorgeschiedenis en de mate en locatie van uw klachten. Daarnaast wordt er gelet op de zichtbare, hoorbare en voelbare symptomen van artrose. Ook kan er een röntgenfoto worden gemaakt. Op deze foto is de slijtage en ernst ervan meestal goed zichtbaar. Een MRI-scan wordt alleen gemaakt als de diagnose niet aan de hand van de bovenstaande stappen gesteld kan worden. Wanneer er sprake is van een ontsteking in het gewricht, kan een bloedonderzoek worden uitgevoerd om de aanwezigheid van reuma of jicht aan te tonen. 

Conservatieve behandelmogelijkheden

Steunzool of aangepast schoeisel
De eerste stap bij artrose van de voet of enkel is bijna altijd een combinatie van een steunzool met een schoenaanpassing. Deze corrigeert de stand van uw enkel en/of voet. Dit gaat overbelasting tegen en stabiliseert het voet- en/of enkelgewricht waar de slijtage zich bevindt.

Medicatie
Om eventuele pijn, zwelling, warmte en roodheid tegen te gaan, kunnen pijnmedicatie en/of ontstekingsremmers worden voorgeschreven. De slijtage zelf kan niet worden verholpen door pijnmedicatie of ontstekingsremmers.

Cortison-injectie
Bij milde slijtage waarbij een zwelling voor pijnklachten zorgt, kan een cortison-injectie tijdelijke verlichting bieden. De orthopedisch chirurg kan deze injectie eventueel combineren met aangepast schoeisel. Bij deze injectie kunnen complicaties optreden. Zo bestaat er een kleine kans dat er een infectie optreedt.

Operatieve behandelmogelijkheden

Als de conservatieve behandeling niet het gewenste effect levert, kan er worden gekozen voor een operatieve behandeling. Bij beginnende slijtage met een botuitsteeksel kan dit gedeelte met een kijkoperatie van de enkel worden schoongemaakt en verwijderd. Bij een vergevorderd stadium van slijtage in de enkel, kan er voor een arthrodese gekozen worden. 

Ervaringen van patiënten met voet- en enkelklachten

Frank  Cornelissen

Frank Cornelissen
Impingement van de enkel

Herkenbare klachten? Laat ons u vrijblijvend adviseren op basis van uw persoonlijke situatie

Welcome at ViaSana

Our website is regularly visited by people from abroad.
We are currently investigating what kind of visitors these are.
Please answer the question below: